Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ψαρολίμανο: Μιά βόλτα στη γειτονιά μου!!!




Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη-Γκόγκα

Στο μέσο της Παραλιακής οδού,  της λεωφόρου Πιαλέ Πασά, που εκτείνεται από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας, μέχρι και το σύνορο του αεροδρομίου, εκεί στην πρώην Τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας, βρίσκεται το μικρό λιμανάκι  που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για τον ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών. Επειδή το λιμανάκι χρησιμοποιείται όπως είπαμε ως καταφύγιο των ψαράδων ονομάστηκε: Ψαρολίμανο!

Μέχρι και το 1960 η περιοχή ήταν γνωστή ως «Παπουτσοσυτζιές». Ονομαζότανε έτσι, επειδή ήταν κατάφυτη από την κακτοειδούς προέλευσης φυτό: Παπουτσοσυκιά που δίνει τον γευστικό καρπό: παπουτσόσυκο, έδεσμα πολύ αγαπητό στην Κύπρο. Στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο το φυτό ονομάζεται: Φραγκοσυκιά και το φρούτο φραγκόσυκο. Το φυτό είναι γνωστό και ως παυλόσυκο. 

Ο Νεοκλής Κυριαζής (γιατρός-ερευνητής) περιγράφει τις  «Παπουτσοσυτζιές» ως ένα από τα τοπωνύμια της Σκάλας και σημειώνει: «… από πλήθος τοιούτων εις το άκρον του τουρκομαχαλά προς την Αλυκή… », Ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την ύπαρξη εναπομεινάντων τέτοιων φυτών στην περιοχή που γνώρισε τα τελευταία χρόνια σημαντικότατη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Στο Ψαρολίμανο υπάρχει:

α. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας)
β. Το κτίριο του συνδέσμου των Επαγγελματιών Ψαράδων
γ. Ταρσανάς: Μικρές ναυπηγική  μονάδα που στην ναυτική γλώσσα σημαίνει το μέρος όπου ανελκύονται μικρά σκάφη συνήθως αλιευτικά και λέμβοι για καθαρισμούς, υφαλοχρωματισμούς αλλά και φύλαξη.
δ. Κατάλληλος χώρος στάθμευσης επαγγελματιών ψαράδων
ε. Κιόσκι με πάγκους για την πώληση ψαριών και θαλασσινών
στ. Μικρός κυκλικός κόμβος
ζ. Κήπος
η. Διακριτό σημείο: ο επιβλητικός φάρος

Παρατήρηση: Στις 18 Δεκ 2006 και μέχρι τις 18 Ιαν 2008, πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις του ψαρολίμανουπου κόστισαν 660.000 χιλιάδες ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 50% από την Ευρωπαική Ένωση και κατά 50% από τους Εθνικούς Πόρους της  Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγές:

α.  Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Κοινωνική Δράσις της πόλης Σκάλα-Λάρνακα, σ.71, Λάρνακα 1947.
β.  Βικιπαίδεια
γ.  Ιστοσελίδα: https://larnacainhistory.wordpress.com

Φωτογραφικό Υλικό:



Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας)
*

 Το κτίριο του συνδέσμου των Επαγγελματιών Ψαράδων 
*

Ταρσανάς 


*



Ο χώρος στάθμευσης επαγγελματιών ψαράδων και το Κιόσκι με πάγκους για την πώληση ψαριών και θαλασσινών 
*
Μικρός Κυκλικός Κόμβος

*

Ο κήπος με τους Φοίνικες

*


Ο επιβλητικός φάρος σε σχήμα Κώνου

Φωτογραφίες : Δημήτριος Γκόγκας

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.