Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Δύο... μοναχικά γλυπτά εντός χρόνου, εκτός τόπου…

Ποιοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων για την τοποθέτηση αγαλμάτων, γλυπτών κτλ στην πόλη της Λάρνακας; 
Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις; 
Δύο ερωτήσεις που προέκυψαν με την διαπίστωση ότι δύο από τα πλέον αξιόλογα γλυπτά που κοσμούν την πόλη μας έχουν τοποθετηθεί στον παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και προσπαθούν ματαίως να ενσωματωθούν στην γενικότερη αισθητική εικόνα που προκύπτει.
Δύο γλυπτά που δεν γνωρίζουμε εάν είναι προσωρινή η θέση τους ή μόνιμη αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τοποθέτησή τους στα σημεία που βρίσκονται σήμερα μειώνει την αξία τους και την σπουδαιότητά τους. 
Η ομορφιά τους δεδομένη, η δε δουλειά των δημιουργών τους αξιόλογη.
Ανάμεσα σε φοίνικες, σε παιδικές χαρές, σε περίπτερα και σε ημίγυμνους λουόμενους δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τέτοιες σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε κάποιους άλλους χώρους της πόλης όπου θα αναδειχθούν ως έργα τέχνης, όπως και θα έπρεπε να είχε γίνει εξ αρχής;


Ένας κυκλικός κόμβος, κάποιο πάρκο, μία πλατεία ίσως θα ήταν η ενδεικνυόμενη λύση. Όπως επιβάλλεται και η τοποθέτηση καλότεχνης πινακίδας με πληροφορίες περί των γλυπτών, το χρόνο δημιουργίας, το θέμα κτλ.
Τα θέματα πολιτισμού θέλουν σφαιρική προσέγγιση και είναι ευθύνη όλων μας!!!

Στρατούλα Τραμουντάνη-Γκόγκα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.