Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Οι Κυπριακές εκλογές και τα νούμερα που παρέλασαν…

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς την προεκλογική πολιτικολογία, τις δημοσκοπήσεις, τις έγκαιρες προβλέψεις και τα στατιστικά λάθη; Ήταν όλα τούτα  μια κάποια λύση…..


από τον Δημήτριο Γκόγκα

ΘέσηΝο 10:Οι 2650 Κύπριοι πολίτες που στον Α΄ γύρο των Κυπριακών Εκλογών στις έδωσαν την ψήφο τους στους : Ανδρέα Ευστρατίου (845) στον Χάρη Αριστείδου (752) στον Μιχαήλ Μηνά (662) και στον Χρηστάκη Καπηλιώτη(391). Αποτέλεσαν το 0, 68% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε μια επιλεκτική δημοκρατία, όπου το σύστημα προβάλλει ότι θέλει, αποτελεί άθλο η διαφοροποίηση αυτών των πολιτών από την πολτοποίηση που επιβάλλεται μέσω των διακλαδώσεων του κάθε πολιτεύματος.
Θέση Νο 9:Οι απέχοντες από την εκλογική διαδικασία. Με ποσοστά που αγγίζουν το 30% (26-28%) θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο 1 στους 3, οι 3 στους 10 ή οι 30 στους 100, δεν πλησίασαν τα εκλογικά κέντρα. Εάν θέλουμε ενεργούς πολίτες θα πρέπει να αναβαπτίσουμε τον πολιτικό λόγο και τις πρακτικές των κομμάτων. Οι όροι αλήθεια και συνέπεια ίσως να είναι το ζητούμενο κλειδί. Πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στις επόμενες εκλογές να μοιράζει δωροκουπόνια για σούβλα σε γνωστό μαγαζί της παραλιακής.
Θέση Νο 8:Τα άκυρα ψηφοδέλτια στην Εκλογική διαδικασία. Την πρώτη Κυριακή το ποσοστό ήταν 1,48% και την Β΄ Κυριακή το ποσοστό ανέβηκε στο 2,65 % Πάνω δηλαδή από 6.000 Κύπριοι πολίτες- ψηφοφόροι, σηκώθηκαν, ντύθηκαν, έφαγαν αγγλικό πρωινό (λουκάνικα, φασόλια κονσέρβας, καμμένο μπεϊκον, τηγανητό αυγό και δύο φρυγανισμένες φέτεες ψωμιού)  πήγαν στο εκλογικό κέντρο, πήραν τα ψηφοδέλτια από την εφορευτική επιτροπή, μπήκαν στο παραβάν και αντί να σταυρώσουν τον υποψήφιο,  σταύρωσαν την ψήφο τους. Βρε μπας και αντί για πρωινό καφέ, κατέβασαν καμιά τζιβανία;
Θέση Νο 7:Ο Υποψήφιος του ΕΛΑΜ κος Χρίστος Χρίστου. Με ποσοστό 5,65% και 21.846 ψηφοφόρους στο …τσεπάκι του θα πρέπει να γελούν και τα μουστάκια που δεν έχει. Με ξεκάθαρη πολιτική και θέσεις φαίνεται να κερδίσει τις…εντυπώσεις παρά τα αρνητικά επίθετα που έχουν προσάψει στο κόμμα του. (η στήλη δεν εξετάζει επ΄ ουδενί το δίκαιο και το άδικο) Το κόμμα του έχει εδραιώσει την θέση του και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα αντίπαλα κόμματα για να αποστραγγίσουν την πηγή του.
Θέση Νο 6:Ο Γιώργος Λιλλήκας και το 2,18% που έλαβε και μάλλον είναι και η πραγματική δύναμη του επί του εκλογικού σώματος και του συνόλου της Κοινωνίας. Οι δηλώσεις του μετά το πέρας της ψηφοφορίας υποδηλώνουν την απογοήτευσή του. «Ο λαός αποφάσισε και η απόφασή του είναι σεβαστή…Ο λαός επέλεξε την πεπατημένη, θα πρέπει να περιμένει και τα ανάλογα αποτελέσματα….οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, διαμαρτυρήθηκαν από τον καναπέ…Η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή. Είχαμε προειδοποιήσει, αλλά δεν εισακουστήκαμε…Υπάρχει επόμενη μέρα, είμαστε εδώ». Κάθε μέρα που έρχεται είναι και επόμενη αλλά κύριε Γιώργο «... για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».
Θέση Νο 5:Ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Δεν έφτασαν οι 99.508 ψηφοφόροι και το 25,74% του εκλογικού σώματος για να περάσει στον Β΄γύρο και να κερδίσει κάτι παραπάνω. Η ήττα, διότι περί ήττας πρόκειται, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και άντε να μαζέψεις του αέρηδες. Ακόμα ψάχνονται για το τι φταίει και χάλασε η μπεσαμέλ; Δεν πέτυχαν τα μακαρόνια του φούρνου. Η στήλη εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια. Μετά από αυτή την αποτυχία, θεωρείται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και κόπος για μια δημιουργική και στέρεη ανασυγκρότηση. Δυνάμεις υπάρχουν. Δεν γνωρίζουμε εάν επαρκούν! 
Θέση Νο 4:Ο Σταύρος Μαλάς που με γκολ από τα αποδυτήρια, πέρασε στον Β΄ γύρο. Πήρε το 44,01% του εκλογικού σώματος που μάλλον τον αφήνει ανικανοποίητο και τον ίδιο και το ΑΚΕΛ, αν σκεφτεί κανείς ότι η αλλαγή που οραματίζονταν δεν ήρθε αλλά και δεν πλησίασε σε αυτή. Σε μια χώρα με βαθιά συντηρητικές πολιτικές, οι φερόμενες ως δυνάμεις της αλλαγής δεν προθυμοποιήθηκαν να του δώσουν ολάκερη την δυναμική που απαιτούνταν για να πάρει τα σκήπτρα της διακυβέρνησης. Ατυχείς δηλώσεις; Τοποθετήσεις; Κάποιες συνεργασίες που δεν ήρθαν ποτέ, συγκλίσεις που δεν πέτυχαν. Κάτι τελικά έφταιξε και πρέπει να βρεθεί.

Θέση Νο 3 :Ο Νίκος Αναστασιάδης που από το 35,51% του πρώτου γύρου εκτινάχτηκε στο 55,99% και δεν χρειάστηκε να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι 215.281 συμπολίτες μας, δεν πτοήθηκαν σε καμιά περίπτωση από τις συνεχείς αρνητικές αναφορές των ανταγωνιστών του προεδρικού θρόνου, για σκάνδαλα, κούρεμα καταθέσεων, αστοχίες σε κοινωνικοοικονομικά  θέματα, ατολμία στο Κυπριακό ζήτημα και ανεδαφική διαπραγμάτευση, καθώς και άλλα. Στήριξαν τον,  καθώς στο δίλλημα αλλαγή ή σταθερότητα στην συνέχιση της Κανονικότητας επέλεξαν το δεύτερο. Ο χρόνος θα δείξει  το ορθό ή όχι της απόφασής τους. Ο Πρόεδρος είναι εκεί για να αποδείξει ότι θα πράξει το καλύτερο όχι μόνο για αυτούς αλλά για όλους τους Κυπρίους και τους Κατοίκους της Νήσου ταύτης, όπως είναι και το πρέπον!
Θέση Νο 2:Ο Κύπριος ψηφοφόρος. Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας, άβυσσος και η ψυχή του. Κάποιος νεαρός που ρωτήθηκε εάν θα πάει να ψηφίσει απάντησε: Όλη η οικογένειά μου δεν ασχολείται εδώ και χρόνια με την πολιτική, ούτε και εγώ θα ασχοληθώ. Λες και του είπανε να ασχοληθεί. Να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα του ζήτησαν ….για να έχει δικαίωμα στην γκρίνια. (Πόσο άστοχο επιχείρημα…)
Θέση Νο 1:Ο Κυπριακός Λαός. Η Κύπρος μας! Δεν ξέρω εάν έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν! Εξάλλου Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σίγουρα όμως έχουμε τα καλύτερα φαγητά για την μάσα μας.

Και του χρόνου Συμπολίτες, μάλλον σε πέντε χρόνια πάλι τα ίδια θα γράφουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.