Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους
επιστήμονες διατροφής, είναι η ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται
στις τροφές των ζώων. Η ποιότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του
ζώου. Μία διατροφή πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένη. Η διατροφή κοστίζει.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η διατροφή των ζώων κοστίζει περίπου το 70-80%
των συνολικών εξόδων που θα πρέπει να καλύψει ένας ιδιοκτήτης. Για αυτό το λόγο
η σωστή χρήση των υλικών δεν αποσκοπεί μόνο στην υγεία του ζώου αλλά και στην
εξοικονόμηση χρημάτων.
Τροφές με οικονομικά συστατικά και αρκετά υποπροϊόντα,
έχουν συνήθως χαμηλότερο κόστος από τροφές με ακριβότερα υλικά. Όταν αναφερόμαστε
σε ακριβότερα συστατικά, κυρίως αναφερόμαστε σε φρέσκα υλικά χωρίς επιπρόσθετα,
αλλά και με την ελάχιστη επεξεργασία. Υπάρχουν τροφές όπου η πεκτικότητα τους
είναι μικρή λόγω και άλλες τροφές όπου η πεπτικότητα τους είναι η μέγιστη. Μία
τροφή λοιπόν πέντε αστέρων χαρακτηρίζεται από υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη,
με όλα τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες που τη καθιστούν ισορροπημένη.
Πιο συγκεκριμένα στις τροφές γάτων και σκύλων, η αποφυγή
χαμηλής ποιότητας κρέατος και υποπροϊόντων είναι δεδομένη. Όχι ότι η
χρησιμοποίηση κρεατάλευρων και οστεάλευρων είναι απαγορευτική, αλλά σίγουρα η
χρήση τους πρέπει να είναι πιστοποιημένη. Πολλές εταιρείες επίσης εστιάζουν τη
προσοχή τους σε υλικά όπως το δενδρολίβανο, το τζίντζερ κ.α. ανεβάζοντας τη
ποιότητα της τροφής μέσω των συστατικών τους. Τέλος η περιεκτικότητα της τροφής
σε τέφρα είναι ένας δείκτης κατά πόσο η τροφή ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις
του ζώου αλλά και στις δικές μας. Τα υλικά είναι αυτά που μας δείχνουν το σωστό
δρόμο. Η ποιότητα τους, η προέλευση τους και κυρίως η επεξεργασίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.