Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πως χαρακτηρίζεται μία τροφή πέντε αστέρων;


Γράφει ο Αντώνιος Γκόγκας, Γεωπόνος-Ζωοτέχνης Msc

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες διατροφής, είναι η ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται στις τροφές των ζώων. Η ποιότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του ζώου. Μία διατροφή πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένη. Η διατροφή κοστίζει. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η διατροφή των ζώων κοστίζει περίπου το 70-80% των συνολικών εξόδων που θα πρέπει να καλύψει ένας ιδιοκτήτης. Για αυτό το λόγο η σωστή χρήση των υλικών δεν αποσκοπεί μόνο στην υγεία του ζώου αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Τροφές με οικονομικά συστατικά και αρκετά υποπροϊόντα, έχουν συνήθως χαμηλότερο κόστος από τροφές με ακριβότερα υλικά. Όταν αναφερόμαστε σε ακριβότερα συστατικά, κυρίως αναφερόμαστε σε φρέσκα υλικά χωρίς επιπρόσθετα, αλλά και με την ελάχιστη επεξεργασία. Υπάρχουν τροφές όπου η πεκτικότητα τους είναι μικρή λόγω και άλλες τροφές όπου η πεπτικότητα τους είναι η μέγιστη. Μία τροφή λοιπόν πέντε αστέρων χαρακτηρίζεται από υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, με όλα τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες που τη καθιστούν ισορροπημένη.

Πιο συγκεκριμένα στις τροφές γάτων και σκύλων, η αποφυγή χαμηλής ποιότητας κρέατος και υποπροϊόντων είναι δεδομένη. Όχι ότι η χρησιμοποίηση κρεατάλευρων και οστεάλευρων είναι απαγορευτική, αλλά σίγουρα η χρήση τους πρέπει να είναι πιστοποιημένη. Πολλές εταιρείες επίσης εστιάζουν τη προσοχή τους σε υλικά όπως το δενδρολίβανο, το τζίντζερ κ.α. ανεβάζοντας τη ποιότητα της τροφής μέσω των συστατικών τους. Τέλος η περιεκτικότητα της τροφής σε τέφρα είναι ένας δείκτης κατά πόσο η τροφή ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ζώου αλλά και στις δικές μας. Τα υλικά είναι αυτά που μας δείχνουν το σωστό δρόμο. Η ποιότητα τους, η προέλευση τους και κυρίως η επεξεργασίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.