Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Οι κάκτοι της Αγίας Θέκλας



Γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας
Φωτογραφίες: Δημήτριος Γκόγκας

Το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας, είναι κτισμένο λίγα χιλιόμετρα στην δυτική πλευρά του Δήμου της Αγίας Νάπας, πλησίον του χωριού Σωτήρα. 


Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο εκείνο πιθανόν και να υπήρχε αρχαίος συνοικισμός. Δίπλα από το ξωκλήσι υπάρχει η κατακόμβη της Αγίας Θέκλας. Ουσιαστικά είναι μια μικρή σπηλιά, που ανώνυμοι συνάνθρωποί μας στο πέρασμα των χρόνων την κατέστησαν εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία. 
Διαβάσαμε πως υπάρχει η πίστη  ότι  το 1571 ο Τούρκος Στρατηγός Πιελέ Πασάς
αποβιβάστηκε εκεί με τον στρατό του, προκειμένου να βοηθήσει τον Στρατηγό Μουσταφά στην πολιορκία της πόλης της Αμμοχώστου.
Μπροστά λοιπόν από το πανέμορφο αυτό ξωκλήσι και την λαξεμένη πέτρα υπάρχουν φυτεμένοι ατάκτως διάφοροι κάκτοι. Ο συνάνθρωπος που ανέλαβε να εξωραΐσει τον χώρο με πενιχρά μέσα και ουσιαστικά ακατέργαστες πρώτες ύλες έχει δημιουργήσει ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα που αισθητικά ικανοποιεί τον επισκέπτη. 

Ίσως ο Δήμος της Αγίας Νάπας αλλά και η Κοινότητα του Σωτήρα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία και να τονίσουν με διάφορα μικρά έργα την τοποθεσία. 
Η κατασκευή ενός κήπου, μιας εξωτερικής βρύσης, η τοποθέτηση καθισμάτων, απορριμματοδοχείων, μπορεί να φαντάζουν πολυέξοδα αλλά το κόστος τους είναι μηδαμινό μπροστά στην ανάδειξη του μεγαλείου της περιοχής.


Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.