Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Κύπρος: Όνειρα και Εφιάλτες





Αρχίζουν πάλι οι συνεστιάσεις και τα δείπνα, ως προοίμιο μιας νέας αρχής συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Εθνικού Προβλήματος. Φυσικά πιο αποδυναμωμένοι όχι γιατί αλλάξαμε τροχιά και τις θέσεις μας αλλά γιατί η αντίπαλη πλευρά δείχνει πλέον ξεκάθαρα όσο ποτέ τις άγριες διαθέσεις της. Με σπαθιά και με μαχαίρια υπό μάλης έρχονται από τον Βορρά για να μετρήσουν πρώτα το μπόι μας και ύστερα …. 
Βρυχάται το λιοντάρι, σιωπά το ποντίκι, τεντώνεται από έπαρση ο Γολιάθ, μετρά τις πέτρες στο δισάκι ο Δαυίδ. Φτάνουν δεν φτάνουν, αρκεί η αλήθεια και το δίκαιο; Νομίζω πως όχι. 



Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

Με αφορμή, λοιπόν, την επιθυμία για μια νέα αρχή, ας θυμηθούμε κάποιες πικρές αλήθειες γύρω από τα τραγικά γεγονότα του 1974 και μετέπειτα και ας αναλογιστούμε τι τελικά συμβαίνει με μας. 
Σε ποια όνειρα και σε ποιους εφιάλτες  χτίζουμε το μέλλον της πατρίδας; 
Το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» είναι ακόμα σημαία μας; Ή θα ξεχάσουμε ως φυσικό και χρονικό επακόλουθο έννοιες όπως εισβολή, κατοχή, αγνοούμενοι, έποικοι και πράσινη γραμμή; 
Ο ανελέητος χρόνο και η εθνική μας συνέπεια θα το δείξει!!!

Χούντα και πραξικόπημα 1974

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ και την ΕΟΚΑ Β΄, κατ' εντολή της Χούντας των Αθηνών, με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ' και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα. Το πραξικόπημα αποτέλεσε το αίτιο και την αφορμή για την Τουρκική Εισβολή 5 ημέρες μετά. Κατά το πραξικόπημα 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν. Το πραξικόπημα αποτελεί μαύρη κηλίδα ακόμα και σήμερα στις σχέσεις της μητέρας Πατρίδας με την Κύπρο, παρά τις αγαστές και αίματος σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Το πραξικόπημα αντί να βάλει τα θεμέλια στην Ένωση, δημιούργησε τεράστια προβλήματα που ακόμα και τώρα είναι δυσεπίλυτα. Η Ένωση σίγουρα ήταν όνειρο, μα ως στόχος; μάλλον ουτοπικός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο 1974

H Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 (τουρκικά: KıbrısBarışHarekâtı, Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου ή τουρκικά: AtillaHarekâtı, Επιχείρηση Αττίλας) ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, 5 μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει ότι η επιχείρηση αποτελούσε ειρηνευτική ενέργεια προς αποκατάσταση της νομιμότητας στο νησί, βασιζόμενη στις ισχύουσες συνθήκες. Τόσο όμως τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρούν πως η προαναφερόμενη επιχείρηση: Αττίλας, είναι εισβολή. Στις 14 Αυγούστου του ιδίου έτους και ενώ  συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών κατέρρεαν,  η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση ( γνωστή και ως «Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% της Κύπρου. Μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης επιχείρησης, περίπου 120.000 ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους και κατέστησαν πρόσφυγες στην ίδια τους την Πατρίδα (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι),. Οι νεκροί της Τουρκικής Εισβολής αριθμούνται περί τις  3 χιλιάδες. Η Τουρκική Εισβολή, τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και αυτά που ακολούθησαν αποτελούν ένα σύγχρονο εφιάλτη. Οι πληγές που άφησε δεν επουλώθηκαν παρά το μισό αιώνα που έχει παρέλθει.

Αγνοούμενοι

Αποτέλεσμα της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο το έτος 1974 ήταν η δημιουργία ενός μακρύ καταλόγου αγνοουμένων  Ελλήνων που αριθμητικά έφτασε τους 1619.  Οι αγνοούμενοι ήταν στρατιωτικοί, άμαχοι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) που είτε συνελήφθησαν είτε εξαφανίστηκαν τόσο κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών ή και αργότερα. Για πολλά χρόνια η επίσημη Τουρκία απέφευγε να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία. Σήμερα και ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες και προσπάθειες ένας σημαντικός αριθμός αγνοουμένων έχει βρεθεί και με την μέθοδο του DNA ταυτοποιήθηκαν και ο συνολικός αριθμός έχει μειωθεί. Το θέμα αυτό παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι στην Ιστορία της Μεγαλονήσου και ένας εφιάλτης που για ορισμένες οικογένειες αλλά  και γενικότερα για τον ελληνισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Κατεχόμενοι Δήμοι και χωριά της Κύπρου

Ένα ακόμα αποτέλεσμα της Τουρκικής Εισβολής το 1974 είναι 9 από τους 39 Δήμους της Κύπρου να  βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή, μαζί και φυσικά και οι κοινότητες που τους απαρτίζουν. Αυτοί είναι: Ακανθούς, Αμμόχωστος, Καραβάς, Κερύνεια, Κυθρέα, Λάπηθος, Λευκόνοικος, Λύση και Μόρφου. Έκτοτε, οι εννέα αυτοί Δήμοι είναι εκτοπισμένοι: Συνεχίζουν να διατηρούν το νομικό τους καθεστώς αλλά η λειτουργία τους συντελείται στις ελεύθερες περιοχές της Μεγαλονήσου. Στις διάφορες προτάσεις γύρω από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι φυσικά και η επιστροφή των κατεχομένων Δήμων και Κοινοτήτων κατά το μέτρο του δυνατού, αν και η παράμετρος αυτή φαντάζει ως ουτοπία!

Έποικοι

Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ονομάζεται από την Τουρκία το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Δικαίου. Η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη σε κράτος των κατεχομένων αυτών εδαφών, με την ονομασία: Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1983, διαμελίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Από τότε και για ενίσχυση του πληθυσμού με τουρκογενή στοιχεία ακολούθησε συστηματική εποικιστική πολιτική. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πληθυσμός της ΤΔΒΚ είναι 200.000, εκ των οποίων 80-89.000 είναι γηγενείς Τουρκοκύπριοι και 109.000-117.000 είναι Τούρκοι έποικοι. Σήμερα ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν ή θα φύγουν μετά την αναμενόμενη λύση είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πράσινη γραμμή

H Πράσινη Γραμμή ή επίσημα «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο» είναι το όριο μεταξύ Ελληνόφωνων περιοχών και Τουρκόφωνων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Το όριο μεταξύ Βορείου και Νοτίου μέρους της Κύπρου. Όπως και όλα τα εδάφη του νησιού, τα εδάφη εντός της Πράσινης Γραμμής ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου 1963 μετά από συμφωνία Ελλήνων, Τούρκων και Άγγλων, όταν ξέσπασαν οι πρώτες σοβαρές διακοινοτικές ταραχές. Ονομάστηκε «Πράσινη Γραμμή» επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο στρατηγός Γιανγκ,  την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη. Το 1963 χαράκτηκε για την πόλη της Λευκωσίας ενώ αργότερα μέχρι εκεί που υπήρχαν τουρκοκυπριακοί θύλακες. Η φύλαξή τους από το 1964 έχει ανατεθεί στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Μετά την Τουρκική Εισβολή επεκτάθηκε σε όλο το μήκος της μεγαλονήσου που διαχωρίζει όπως είπαμε το βόρειο και το νότιο μέρος. Τέλος  ονομάζεται και Νεκρή ζώνη και Γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Η πράσινη γραμμή πλέον από γραμμή επί χάρτου τείνει να γίνει σύνορο μεταξύ των δύο μερών του νησιού. Όνειρο η κατάργησή της; Εφιάλτης 44 ήδη χρόνων.

Αγγλία και Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας

Είναι δύο περιοχές στο νησί της Κύπρου υπό Βρετανική διαχείριση ως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Δημιουργήθηκαν το 1960.  Είναι αυτοδιοικούμενες και όπως αναφέρει και ο τίτλος τους κυρίαρχες. Οι βάσεις κρατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά από την ανεξαρτησία και την μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτησε και πέτυχε την κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου υπό μορφή στρατιωτικών βάσεων, λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, προς όφελος φυσικά των Βρετανικών συμφερόντων. Οι βρετανικές βάσεις καλύπτουν περίπου το 3% του νησιού. Η παρουσία τους ακόμα και σήμερα σε ένα ελεύθερο κράτος όπως είναι η Κύπρος, θεωρείται φυσιολογική και είναι δέσμια των πολύ καλών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρ΄ ότι αποδεδειγμένα η Αγγλία κατά την Τουρκική Εισβολή αθέτησε τους όρους της συνθήκης ως εγγυήτρια δύναμη και παρέμεινε προκλητικά ουδέτερη κατά την προσφιλή της τακτική. Τακτικός Εφιάλτης.

Τουρκία

Ο χειρότερος εφιάλτης της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεν θα αναφέρουμε τίποτα άλλο παρά μερικές ενδεικτικές παροιμίες, γνωμικά και απόψεις, που θα σας δώσουν να κατανοήσετε το πνεύμα που επικρατεί μεταξύ αυτών των γειτόνων.
·         Και ο πιο ενάρετος άνθρωπος δεν μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία αν δεν εξευμενίσει τον κακό του γείτονα. Σίλερ, 1759-1805, Γερμανός συγγραφέας & ποιητής
·         Ο κακός χρόνος περνάει, ο κακός γείτονας δεν περνάει.
·         Έχε καθάριο πρόσωπο, για τους κακούς γειτόνους.
·         Όταν ακούς την αρκούδα στου γείτονα την αυλή, καρτέρα τη και στη δική σου.
·         Οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γείτονες. Αγγλική παροιμία (όλο και κάτι ξέρουν αυτοί)


Ελλάδα

Όσα λάθη και να έχει κάνει, παραμένει ο βασικός υποστηρικτής, ο σπουδαιότερος σύμμαχος, ο πυλώνας στον οποίο στηρίζεται στην Ειρήνη και στον πόλεμο. Είναι το ιστορικό ομοεθνή καταφύγιό της.

Λύση Κυπριακού Προβλήματος

 Τι αποζητάμε τελικά; Ενιαίο Κράτος; Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, Δύο κράτη στο ίδιο νησί;
 Όποια λύση και αν επιθυμούμε ως Ελληνοκύπριοι πάντα συναντάμε τις καινούργιες απαιτήσεις των απέναντι.
 Πάντα υποχωρούμε και συνεχώς μπλεκόμαστε στις γενικότερες πολιτικολογίες χωρίς αρχή, μέση και τέλος. 
Η Λύση του Κυπριακού προβλήματος, είναι το μεγαλύτερο όνειρο σήμερα και ο χειρότερος εφιάλτης. Γιατί ακριβώς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς αποζητούμε. Μόνοι μας εγκλωβιστήκαμε!!!




Επισήμανση: Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα: http://www.kypros74.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.