Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Aναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου: « Η ζωή … αλλιώς»


Aναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, κατοικεί στην Αραδίππου. Είναι δασκάλα, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2009 ήρθε στο φως το πρώτο της βιβλίο, το παιδικό μυθιστόρημα «Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα», εκδόσεις Επιφανίου και το 2015 το εφηβικό μυθιστόρημα «Το Αουτσάιντερ», εκδόσεις Γαβριηλίδη, το οποίο πήρε το Α’ Βραβείο από τον ΚΣΠΝΒ το 2013. 

Οργανώνει θεατρικά εργαστήρια σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου πάνω σε βιβλία, δικά της μα και ξένα και συντονίζει τη λέσχη βιβλίου της κωμόπολής της.
Σε λίγους μήνες αναμένεται η έκδοση του τρίτου της βιβλίου για ενήλικες με τίτλο « Η ζωή … αλλιώς».  
  




Απόσπασμα από το παιδικό μυθιστόρημα «Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα»
«Ενώ ο Μαύρος Σίφουνας ξέφευγε, η μάχη συνεχιζόταν και κυριολεκτικά έκοβε ανάσες. Όλοι μάχονταν με πείσμα και αυταπάρνηση. Ο απλός κόσμος από τη μια αγωνιζόταν με τα όπλα της καρδιάς και της ψυχής, ενώ από την άλλη το μίσος και η κακία όπλιζε τα χέρια των φυλακισμένων. Στην αρχή, κανείς τους δεν έδωσε σημασία στον παράξενο ήχο που ακουγόταν. Όταν όμως έγινε έντονος κι ο αέρας πιο δυνατός, τους ανάγκασε να γυρίσουν το κεφάλι προς του ουρανό και να δουν το ελικόπτερο. Δεν πίστευαν στα μάτια τους. «Θέλει να ξεφύγει! Πιάστε τον!», ούρλιαξε ο Αγριοφωνάρας».

Απόσπασμα από το εφηβικό βιβλίο «Το Αουτσάιντερ»
Κώστας: Τι κάνει τους ανθρώπους να προτιμούν τη μοναξιά;
Ισμήνη: Δύσκολη η ερώτηση σου γιατί δεν έχει μόνο μια απάντηση.
Κώστας: Τι εννοείς;
Ισμήνη: Κάποιος μπορεί να επιλέγει τη μοναξιά γιατί έμαθε να ζει σ’ αυτήν ενώ ένας άλλος είναι μόνος γιατί απλά δεν έχει επιλογή. Άλλοι πάλι ίσως να βρίσκουν στη μοναξιά την ασφάλεια που τόσο έχουν ανάγκη γι’ αυτό και την επιδιώκουν και τέλος υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που ενώ επιθυμεί την παρέα άλλων ανθρώπων καταλήγουν να είναι μόνοι γιατί δεν έμαθαν ποτέ τον τρόπο να γίνονται αποδεκτοί. Και φαντάζομαι ότι μπορείς να μαντέψεις ποια είναι η χειρότερη περίπτωση απ’ όλες.
Κώστας: Είμαι σίγουρος ότι είναι η τελευταία. Και αυτοί οι τρεις μαθητές ανήκουν σ’ αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανθρώπων, που επιλέγουν να είναι μόνοι ενώ καίγονται για λίγη συντροφιά, για μερικά ψίχουλα αγάπης και κατανόησης.
Ισμήνη: Θέλεις να τους βοηθήσεις έτσι;
Κώστας: Ναι, και μάρτυς μου ο Θεός θα τα καταφέρω. Θα με βοηθήσεις;
Ισμήνη: Προσπάθησε να με εμποδίσεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η ζωή … αλλιώς», που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.
«Δεν μπορούσε να της κρατήσει μούτρα, ούτε να της θυμώσει, ούτε να την αγκαλιάσει, ούτε να την … Αυτό το δεν που ήρθε απρόσκλητο στη ζωή του για δεύτερη φορά τον οδηγούσε στην τρέλα. Μακάρι να είχε τη δύναμη να το σβήσει ανεξίτηλα από τη ζωή του. Η συνειδητοποίηση της ανημποριάς του τον τσάκισε. Λύγισε. Σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο χακί φάκελος έπεσε στο πάτωμα και τα σχέδια σκορπίστηκαν γύρω του σαν φτερά στον άνεμο. «Ο θάνατος είναι απλώς μια μορφή μεταμόρφωσης, μοιάζει σαν να βγάζεις από πάνω σου ένα ρούχο που έχει πια φθαρεί.», του ψιθύρισε στο αυτί. Τα λόγια της τον χτύπησαν σαν τις πρώτες σταγόνες μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι κι αυτός σαν την ταλαιπωρημένη κατάξερη γη τα ρούφηξε άπληστα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.