Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Το Μπεγιούκ Τζαμί της Λάρνακας



γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας



Το Μπεγιούκ Τζαμί βρίσκεται στην Τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας πλησίον του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πόλης, στηνπαραλιακή ζώνη και πιο συγκεκριμένα στο τέλος της Λεωφόρου Αθηνών. Μέχρι και τέλος της μεσαιωνικής περιόδου (13ος-14ος αιώνας) ήταν Λατινική Εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη. 



Μετά την Τουρκική κυριαρχία στο νησί το 1570-71, μετατράπηκε σε τέμενος. Η ακριβής χρονολογία παραμένει άγνωστη. Περί το 1837, οι Τούρκοι κατεδάφισαν το τέμενος και έχτισαν στη θέση του το σημερινό κτίσμα γνωστό και ως Κεπίρ. Το γεγονός αυτό μαρτυρείται και σε ταξιδιωτικό ημερολόγιο τουριστικού επισκέπτη του Λορέντζο Γουώρινερ Πιζ. 


Υπάρχει βέβαια και μια άλλη μαρτυρία, που προέρχεται από τη διαθήκη του Απού Μπεκκίρ Πασά, το 1747, που αναφέρεται στην ύπαρξη του Μπεγιούκ Τζαμί. 
Ο προοδευτικός για την εποχή του, Διοικητής της Πόλης Απού Μπεκκίρ Πασάς, ανακαίνισε το Υδραγωγείο στη περιοχή των Καμάρων και προνόησε η διοχέτευση του νερού στη πόλη να γίνεται με κρήνες που θα είχαν δημόσιο χαρακτήρα. 


Μία από αυτές βρίσκεται ακόμα στο χώρο του τζαμιού, μέσα στο περίβολό του. Η οθωμανική αυτή κρήνη είναι ένα οκτάπλευρο χωρίς θόλο κτίσμα, διακοσμημένη σε κάθε της πλευρά με οξυκόρυφες τυφλές καμάρες. Πάνω από την ανατολική καμάρα της κρήνης, υπάρχει  οθωμανική επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα, που μας πληροφορεί ότι ο χρόνος κατασκευής της είναι το έτος 1746-47 από τον Μπεκκίρ Πασά.





Σήμερα το τζαμί αυτό, εκτός από χώρο λατρείας, χρησιμοποιείται και ως Μουσείο και είναι ανοικτό στο κοινό, σε ώρες φυσικά που δεν εκτελείται προσευχή.




Πηγές:
Δήμος Λάρνακας, Ιστορία της Λάρνακας, σσ. 258-259, Λάρνακα 2005.
Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Συλλογή Ιστορικών Ειδήσεων της πόλεως Λάρνακα-Σκάλα, σ.45-52, Λάρνακα 1946.
Εγκυκλοπαίδεια: Βικιπαίδεια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.