Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

TOP TEN, Αναστασία θέλεις να είμαστε μαζί;

16 Ιανουαρίου 2018

Ο παρατηρητής της γειτονιάς, η απουσία της μούντζας και η Αναστασία
 (ακόμα 350 ημέρες για να γεννηθεί ξανά η ελπίδα!)

Γλυκόπικρος Μονόλογος ενός Σκαλιώτη!

από το Δημήτριο Γκόγκα

Καθώς προχωρούμε μέσα στον μήνα Ιανουάριο, το 2018 δεν φαντάζει σε τίποτα διαφορετικός χρόνος απ΄ όλους όσους πέρασαν. Στην Κύπρο, βρισκόμαστε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας με τους Υποψηφίους να τάζουν ως συνήθως λαγούς με πετραχήλια και οι κοινοί θνητοί να μην είναι σε θέση να σταθμίσουν με ορθότητα την πραγματικότητα. Το «Κυπριακό» καθώς και η οικονομία φαίνεται ότι είναι τα δύο προβλήματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Εμείς θα προσθέταμε την αναγνωσιμότητα και τις λεγόμενες « πελατειακές σχέσεις». Ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα (που θα μάθουμε την δεύτερη Κυριακή των Εκλογών) θα είναι και το επιθυμητό για τον Κύπριο Πολίτη αλλά και το καλύτερο δυνατό.

Όσο αφορά το Τοπ- Τεν, νέες είσοδοι στη δεκάδα του Σκαλιώτη, δημιουργούν προβληματισμούς και μας καθιστούν αγάλματα μειδιάζοντα μπροστά στην προχειρότητα, την κακογουστιά, μπροστά στην ανεκτικότητα.

Στο Νο10 οι έρανοι των διαφόρων Σωματείων και Συλλόγων που πραγματοποιούνται στα φανάρια (Φώτα) της πόλης. Οι εθελοντές μόλις ανάψει το «κόκκινο» περιφέρονται άτακτα ανάμεσα στα αυτοκίνητα, προκειμένου από την μια να εξηγήσουν στους έκπληκτους οδηγούς τι εκπροσωπούν και γιατί γίνεται ο έρανος και από την άλλη να πουλήσουν, να εισπράξουν και να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και σε πλήρη ετοιμότητα για να εξέλθουν του δρόμου με το άναμμα του «πράσινου». Δεν ξέρω τι θα συμβεί εάν θρηνήσουμε το πρώτο θύμα, γνωρίζω όμως ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να μην έχουμε το πρώτο θύμα.

Στο Νο9οι Σκαλιώτες και οι Σκαλιώτισσες που μαζεύονται παρέες για να πιούνε το καφεδάκι τους στην παραλιακή και για να συνεννοηθούν και να συνομιλήσουν βγάζουν τα κινητά από την τσέπη και πιάνουν δουλειά. Απίστευτες σκηνές σιωπής και ανταλλαγής μηνυμάτων ακόμα και από άτομα που κάθονται δίπλα. Η μόνη κουβέντα που ακούγεται μετά από μία ώρα περίπου: Τον λογαριασμό παρακαλώ!

Στο Νο8η ανάπτυξη της Λάρνακας ως αποτέλεσμα της ανέγερσης των πολυώροφων Πολυκατοικιών και κέντρων στην περιοχή της Παραλιακής και του  Makenzie. Δυστυχώς η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της πόλης θα χαθεί, αλλά όπως είναι γνωστό: Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.


Στο Νο 7Ο Σκαλιώτης θεατής σε κινηματογράφο, και αυτό γιατί κάποια κυρία μου παραπονέθηκε ότι ο Σκαλιώτης στους κινηματογράφου δεν τρώει ποκ- κορν, δεν μετακινείται, δεν μιλάει στο κινητό, και δεν κοιμάται! Σωστά κάναμε λάθος: Ο Σκαλιώτης Θεατής στους κινηματογράφους πάει με σμόκιν, με βραδυνή τουαλέτα. Και μη χειρότερα! 

Στην επόμενη θέση Νο6 η λέξη που χρησιμοποιείται κατά κόρον από εκφωνητές και δημοσιογράφους όταν αναφέρονται σε είδος σύνταξης που δίνεται στον τόπο μας. Το τσεκούι! Είναι προφανώς η «κυπριακή» λέξη που προέρχεται από την αγγλική «check» (επιταγή) προσθέτοντας την κατάληξη «ούι». Το να χρησιμοποιούμαι την λέξη επιταγή,  ούτε που σας πέρασε από το μυαλό κύριοι της δημοσιογραφίας των ραδιοφώνων και της τηλεοράσεως. Η δικαιολογία ότι έτσι έχουμε συνηθίσει και είναι γνωστή αυτού του είδους η ... μικρή σύνταξη, δεν σώζει την κατάσταση. Τη γελοιοποιεί!

Νο5Τα «κουτιά» της Δημόσιας Υπηρεσίας επί της οδού Αρτέμιδος στην πόλη, που πριν από μήνες κάποιοι έβαψαν με τα χρώματα της σημαίας των Ομοφυλοφίλων, με τα χρώματα του Ουράνιου τόξου! Και άντε η ομάδα που τα έβαψε πραγματοποίησε την όποια διαμαρτυρία της και τελείωσε. Η Δημόσια Υπηρεσία  και η κάθε υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την περιουσία της, τη δημόσια περιουσία,  δεν θα έπρεπε να αποκαταστήσει την μορφή και να δώσει την αρχική εμφάνιση στα «κυτία;» Εκτός και εάν δεν έχει υπάρχουν χρήματα ούτε για αγορά ενός κιλού μπογιάς! Κουρεύτηκαν και κείνα τα άτιμα!

Νο4. Ο παρατηρητής της γειτονιάς. Σωστός ο θεσμός στα πλαίσια της «…προώθησης και ανάπτυξης διαφόρων μεθόδων πρόληψης του εγκλήματος καθώς και με την ευαισθητοποίηση του κοινού για εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή του στην εφαρμογή των μεθόδων αυτών κτλ» αλλά έχω την αίσθηση ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης του θεσμού, κάθε πολίτης θα είναι παρατηρητής μόνο για το σπίτι του. Το λέω αυτό γιατί διάβασα κάπου ότι μόνο στην πόλη της Λευκωσίας υπάρχουν υπάρχουν  33.000 παρατηρητές! Στην πόλη μας την Λάρνακα δεν γνωρίζω πόσοι είναι, αλλά από τις ταμπέλες που φυτρώνουν σε κάθε γωνιά…. μάλλον και δω αυγατίζουμε!

Νο3 Μου είπε φίλος να δω στο κανάλι youtube τις απαντήσεις των παιχτών του τηλεοπτικού παιχνιδιού: «Ο πιο αδύναμος Κρίκος» αλλά και τις απαντήσεις που έδωσαν οι υποψήφιες για τον τίτλο της «star Κύπρος" καθώς και οι "εστεμένες": Η Κατάσταση θα πρέπει να μας ανησυχεί. Φαινόμενο του Θερμοκηπίου: Είναι το φαινόμενο που επιτρέπει να εισέρχεται μια ουσία στην ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και λειτουργεί σαν κάλυμμα ν ….. Από τόσα τούβλα που πετάγονταν δεν ήξερα σε πιο δωμάτιο έπρεπε να πάω για να προστατευτώ. Και άντε οι παραγωγοί τη δουλειά τους έκαναν, αυτά τα κορίτσια γιατί δεν τα προστάτευσε κανείς; 'Ολα στο όνομα της τηλεθέασης ή τα ήθελε ο …ποπός τους!

Στο Νο2η συνεχώς αυξανόμενη απουσία της «Μούντζας» από τη ζωή μας. Τι είναι όμως η «μούντζα;». Η μούντζα, ή αλλιώς το φάσκελο, είναι χειρονομία διαδεδομένη στον ελλαδικό χώρο, την Κύπρο αλλά και γενικότερα σε μέρη όπου υπάρχουνΈλληνες της Διασποράς. Γίνεται είτεμε το ένα χέρ ιείτε και με τα δύο. Αποτελεί ύβρις προς κάποιον, κάποιους. Είναι λυπηρό το φαινόμενο αυτής της απουσίας καθώς η μούντζα είναι γνωστή και ως παράσημο της ανοικτής παλάμης και τέτοια παράσημα όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να απονέμονται σε πάρα πολλούς. Νομίζω πως δεν θα διαφωνήσει κανείς!


Και στο Νο1 η Αναστασία.Κάποιος ερωτοχτυπημένος νεαρός έγραψε στο τοίχο του Κέντρου Μαστογραφίας της Πόλης: Αναστασία θέλεις να είμαστε μαζί; Δεν θα σχολιάσω που δεν βρέθηκε μια μπατανόβουρτσα και ένα κιλό άσπρη μπογιά να καθαριστεί ο τοίχος αλλά η στήλη βρίσκεται στο πλευρό του νεαρού και καλεί απεγνωσμένα την Αναστασία να είναι μαζί του. Αχ βρε Αναστασία τι μας έκανες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.