Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Το τοπ- τεν της εβδομάδας: 2 Ιανουαρίου 2018 
(ακόμα 364 ημέρες και τέλος αυτός ο χρόνος)

Ο γλυκόπικρος δεκάλογος τουΣκαλιώτη!

απότοΔημήτριοΓκόγκα

Πάει ο παλιός ο χρόνος. Πάει και αυτός ο χρόνος. Κάθε χρόνος που φεύγει γίνεται παλιός και κάθε νέος που έρχεται ονομάζεται νέος. Τι μας κάνει όλους εμάς τους ηθικούς ή ανήθικους, τους καλούς ή κακούς ανθρώπους να πετάμε στα ύψη των ουρανών καθώς γίνεται η αναγγελία της άφιξης του νέου έτους, πιθανολογώ πως ούτε ο Θεός το καταλαβαίνει. Πόσο μάλλον εμείς, που παρ΄ όλο που μας έχει δοθεί ο τίτλος του καθ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωση, του μικρού Θεού, οι μικροί ελεεινοί και τρισάθλιοι τύποι που βαφτίστηκαν άνθρωποι και κατοικούν στον πλανήτη γη. Οι άνθρωποι, αλλοίμονο αυτοί οι άνθρωποι, που χαίρονται καθώς γερνούν κατ΄ έτος, οι άνθρωποι που πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο τέρμα, οι άνθρωποι που γνωρίζουν πως το επόμενο λεπτό που θα τους φέρει στη νέα χρονιά, δεν θα αλλάξει τίποτα και απλώς μεταφέρει και κείνο τις αποσκευές με τα δεκάδες βάσανα, τους πολέμους, τους λιμούς, τη φτώχεια, την πείνα. Μεταφέρει στις αποσκευές τα δεινά του κόσμου και καθώς συνεχίζει ο μόνος άφθαρτος, ο μόνος αιώνιος χρόνος, κάπου – κάπου σε επιλεγμένες γωνιές του κόσμου, τις πετά χωρίς ντροπή και σκέψη, δημιουργώντας νέα προβλήματα, δυσεπίλυτα τις περισσότερες φορές. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, λες και ο άνθρωπος (εντάξει ξέρω τι θα πείτε: πως ο Θεός του έδωσε νου και γνώση, σκέψη και την ελευθερία να αποφασίζει μόνος για το μέλλον του) δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει παρά τη συνεχή εκμετάλλευση του συνανθρώπου του, του εαυτού του δηλαδή.

Και εμείς εδώ στην μικρή Κύπρο, που σκαρφιζόμαστε δεκάδες πελάρες προκειμένου να επιδείξουμε την μεγαλομανία μας και να επιβάλλουμε στον κόσμο την μικροσκοπική πατρίδα μας, ως το κέντρο του κόσμου, δεν διαφέρουμε σε τίποτα από την γενικότερη εγωκεντρική μορφή που έχει πάρει ολάκερος ο πλανήτης. Έτσι πορευόμαστε, προς το τέλος ενός ταξιδιού, που νομίζουμε πως μας οδηγεί σε Καβαφικές Ιθάκες, αλλά το μόνο που μένει είναι μια γλυκόπικρη γεύση ζωής, που πάντα μεταναστεύει έχοντα  στους ώμους την βαλίτσα του κόσμου.

Ας δούμε όμως τι μας επιφυλάσσει το τοπ – τεν του 7ημέρου

ΣτοΝο10συνεχίζουν, και παραμένουν, οι Φιλόζωοιαλλά και οι ζωόφιλοι της Πόλης. Το λέω αυτό γιατί ήρθε ο καιρός να ξεχωρίσουμε τις έννοιες των δύο λέξεων.
Οφιλόζωοςέχειδύοερμηνείες
α.  <φίλος + ζον> =εκείνοςπουαγαπάταζώα
β. <φίλος + ζωή>= εκείνος που αγαπά τη ζωή του, που επιθυμεί να ζήσει (με την έννοια και του δειλού)
Η ερμηνεία για τη λέξη ζωόφιλος είναι:<ζον+φίλος>=εκείνος που αγαπάει τα ζώα, του αρέσει να τα φροντίζει και ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά τους.
(τα στοιχεία είναι από την σελίδα: https://lmarkatatou.wordpress.com)

Αυτό που θα προσέξετε και μπορείτε να συνάγετε ως συμπέρασμα είναι πως όποιος αγαπά τα ζώα, αγαπά και τον εαυτό του και τον άνθρωπο γενικότερα και όποιος αγαπά τον εαυτό του δεν μπορεί να μην αγαπήσει τα ζώα, τα υπόλοιπα είναι ψιλά γράμματα που δεν διαβάζονται από κανένα.

Στο Νο9 βρέθηκαν τα εορταστικά προγράμματα των τηλεοπτικών καναλιών. Όπου χαρά και η Βασίλω πρώτη! Θα πρέπει να ακούσαμε του κόσμου τις ευχές, τις ηλίθιες ατάκες καθώς και άχρηστες πληροφορίες όπως ότι η πρωτοχρονιά που θυμόταν ένας γνωστός ηθοποιός ήταν η χρονιά που τον μετέφεραν μεθυσμένο στο σπίτι και ο πατέρας του αναφώνησε: μα πέθανε; Φυσικά ακόμα γελάμε. Και μη χειρότερα! Τα τηλεοπτικά κανάλια δε, επειδή πίστεψαν ότι πραγματοποιήσανε εκπομπές για … Όσκαρ, μας τις δείξανε όχι μόνο σε μία επανάληψη αλλά κατ΄ επανάληψη!

Στην επόμενη θέση Νο8 και μία θέση πιο πάνω: Η εταιρεία Qualitygroup που συνεχίζει και μας ενημερώνει ότι το τέλος των 2 ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες για παρκάρισμα των αυτοκινήτων τους σε κεντρικό πάρκινγκ της πόλης θα πηγαίνει υπέρ του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Λάρνακας. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που μόνο των συγχαρητηρίων μας αξίζει. Και μια και ο λόγος για τα Ιδιωτικά πάρκινγκ που διάσπαρτα υπάρχουν στην πόλη μας, με τα τσουχτερά ενοίκια θέσεων παρκαρίσματος (ότι είναι πέραν των 2 ευρώ πρέπει να θεωρείται απλώς υπερβολή άνευ ελέγχου!) δεν κατανοούμε γιατί σε περίπτωση φθοράς του αυτοκινήτου όταν βρίσκεται εντός του πάρκινγκ δεν φέρουν καμία ευθύνη! Αν δεν κάνω λάθος φύλακας και εισπράκτορας υπάρχει!


Νο7. Οι εργαζόμενοι σε καταστήματαπου λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως. Ειδικά αυτές τις ημέρες των εορτών Δωδεκαημέρου, μόνο την συμπάθειά μας μπορεί να έχουν. Και ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ένας φούρνος, ή ένα περίπτερο να είναι ανοικτό μετά τις 12 το βράδυ. Ξέμεινε από ψωμί η κυρία Αντρούλα;

Νο6. Η Φωτισμένη κόκκινη μπάλα, στην παραλία των Φοινικούδων! Κάποιοι εγκεφαλικά ανεγκέφαλοι προσπάθησαν να την καταστρέψουν κόβοντας σειρές από καλώδια. Αυτό όμως που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ήταν η αυστηρή προειδοποίηση της Δημοτικής αρχής, η σκληρή ανακοίνωση που έκανε ακόμα και τους πιο τολμηρούς να τα…κάνουν πάνω τους! «…Τέτοιου είδους απαράδεκτες και κακόβουλες ενέργειες δημιουργούν αισθήματα θυμού και αγανάκτησης. Από σήμερα τοποθετείται 24ωρο κλειστό σύστημα παρακολούθησης με την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω βανδαλισμοί.» Αυτά είπε και έκανε ο Δήμος και οι νυχτοβάτες κλείστηκαν αμέσως στα κλουβιά του! Ακόμα τρέμουν...



Νο5.Τέσσερις θέσεις πιο κάτω η καταναλωτική μανία των Σκαλιωτών. Κυρία εμφανίστηκε σε γνωστό πολυκατάστημα και ζητούσε να της φέρουνε μία συγκεκριμένη κούκλα για την μικρή της εγγονή. Όταν της είπανε ότι έχουνε λείψει (συγκεκριμένα : λείψασι!) η κυρία προκάλεσε οχληρία, λέγοντας πως εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν της φέρουν την κούκλα η μικρή της εγγονή θα  έχει κάποιο ψυχολογικό τραύμα και το κρίμα στο λαιμό τους! Η στήλη της προτείνει άμεση  εξέταση από την φίλη μας ψυχολόγο κ. Θέκλα Πετρίδου!

Νο4.Μια θέση πιο κάτω από την 3η η  Κίνηση Πολιτών Larnaca Rights η οποία με ανακοίνωσή της διαμαρτυρήθηκε εντός του μηνός Δεκεμβρίου,  για την μη απομάκρυνση, των πετρελαιοδεξαμενών από την παραλία της Λάρνακας. Η στήλη όπως είπαμε είναι στο πλευρό τους και αναμένουμε μια νέα κινητοποίηση και εκδήλωση. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η πόλη και όχι μόνο 100 άτομα!

Νο 3.Οι καρφωμένες ταμπέλες στις κολόνες της Ηλεκτρικής. Απείρου κάλους ενημερωτικές, διαφημιστικές επιγραφές κοσμούν τις κατάμαυρες κολόνες και ασχημαίνουν τις βόλτες μας. Δεν γνωρίζω ποιος δίνει άδεια ή ποιος ανέχεται αυτή την κατάσταση, αλλά νομίζω πως είναι πλέον καιρός η Δημοτική Αρχή με την ευαισθησία που την διακρίνει σε θέματα αισθητικής να πάρει μέτρα. Και όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά!

Στο Νοπαραμένει η οδική συμπεριφοράμας. Γυναίκα οδηγούσε, βαφότανε, έτρωγε, μιλούσε στο κινητό, σε κεντρικό δρόμο, έχοντας ως συνοδηγό την μικρή της κόρη (;) ενώ μέσα στο αυτοκίνητο χοροπηδούσε και ένα χαριτωμένο σκυλάκι. Η στήλη της δίνει το βραβείο καλύτερης οδηγού της χρονιάς που πέρασε και καλείται να έρθει να το παραλάβει. Της προτείνει δε και οδήγηση με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας! Να κάνει όλα τα παραπάνω και συγχρόνως … σεξ!


Τέλος στο Νο1 οι πονηροί λήπτες επιδομάτων! Όλοι μας τους ξέρουμε, ζούνε ανάμεσά μας! Καταλαβαίνουμε πως η φτώχεια θέλει καλοπέραση αλλά να κλαίγεσαι για ανέχεια ενώ κυκλοφορείς με πανάκριβο αμάξι και να περνάς τις νύχτες πίνοντας ακριβά ποτά, κτλ δεν λέει; Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι φίλε πέντε το λαδόξιδο. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα και τον λάκκο αυτό πρέπει να τον κλείσει η... πρόνοια της πολιτείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.