Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Οι Υποψήφιοι της Προεδρίας, τα 3 Φ, τα 3 Γ και η κυρία Μαρία!

Ο Γλυκόπικρος Μονόλογος ενός Σκαλιώτη!

από το Δημήτριο Γκόγκα

Ελάχιστες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών Εκλογών στη χώρας μας, την μικροκαμωμένη Κύπρο, αφήνοντας πίσω την Αναστασία που παρακαλά ο νεαρός να είναι μαζί, κακό γκράφιτι στον άσπρο τοίχο του Κέντρου Μαστογραφίας στο Μακένζι που μέχρι στιγμής κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καθαρίσει, να βάψει και να ομορφαίνει το κτίριο, μας μένει μόνο η «μούντζα» και η απουσίας της από την ταραγμένη ζωή μας.

Θα περάσουμε βρε αδελφέ. Θα περάσουμε! Με την σκέψη αυτή, αναρωτιέμαι, πιθανόν όπως όλοι μας, πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς την πολιτική και τους πολιτικούς. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Θα ήταν σαν να εξέλειπε το ψέμα από την ζωή μας. Το ψέμα και η υποκρισία. Πολύ καλύτερη δηλαδή. Χωρίς όμως ψέματα τι αξία θα είχαν άραγε οι υποσχέσεις των πολιτικών;

Τούτες τις προεκλογικές ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας συνεχούς αλλήλων- διάψευσης της αλήθειας και του ψέματος. Ο κάθε αρχηγός, ο κάθε υποψήφιος σεβόμενος (αλλοίμονο!)  πάντα τις αρχές και τον χαρακτήρα του άλλου, διατυμπανούσε ότι ο αντίπαλός του ψεύδεται ή ότι τέλος πάντων δεν λέει την αλήθεια ή όλη την αλήθεια.

Και κάπου εκεί στη μέση, ανάμεσα στους τόνους των ψηφοδελτίων ο Κύπριος ψηφοφόρος. Πως θα αποφασίσει άραγε χωνεύοντας το ψέμα για αλήθεια και αναμασώντας την αλήθεια που φαντάζει ως ωραίο ψέμα; Δικαίως λοιπόν το πολιτικό ψέμα βρέθηκε στο νούμερο 10 του σημερινού Τοπ - Τεν.

Την Δευτέρα 22 Ιαν 2018, η βροχή δεν μπόρεσε παρά τις προσπάθειες να μας καθαρίσει να μας εξαγνίσει. Έτσι αποσβολωμένοι από τη στυγνή καθημερινότητά μας, παρακολουθούσαμε πέντε δημοσιογράφους και πέντε από τους εννέα υποψήφιους για τον θρόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας να κονταροχτυπιούνται σε ένα debete που πριν αρχίσει γνώριζες τι θα ρωτηθεί και τι θα απαντηθεί. Ουδεμία έκπληξη, Ουδεμία διαφοροποίηση. Λες και οι υποψήφιοι είχανε πάει σε εξετάσεις διαβασμένοι για τα θέματα που είχανε διαρρεύσει. Την επομένη όλες οι φίλιες εφημερίδες, τα επιτελεία και οι υποψήφιοι, τρίβανε τα χέρια τους από ικανοποίηση. Όλοι ήταν νικητές και οι αντίπαλοι εμφανώς νικημένοι! Και μόνο για αυτή την ικανοποίηση και το τρίψιμο των χεριών κα΄ ότι με τέτοιες κρύες ημέρες το τρίψιμο μας ζεσταίνει η τιμητική θέση 9 του καταλόγου αυτού τους ανήκει επάξια!

Αναζητούσαμε φυσικά, αν και το γνωρίζαμε, τους υπόλοιπους τέσσερις υποψηφίους, αφού όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία είναι 9. Και ενώ έχουμε μάθει πλέον απ΄ έξω κι ανακατωτά τις θέσεις των σημαντικότερων, όπως λένε και οι υψηλόβαθμοι δημοσιογράφοι, υποψηφίων, των μικρών και ασήμαντων ακόμα να τις γνωρίσουμε. Πως λοιπόν αγαπητοί μου, σε μια Δημοκρατία όπως αυτή της Κύπρου μας, ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος μεγαλώνει για τους φερόμενους ως μεγάλους και μικραίνει για τους μικρούς; Ίσως το πλέον σωστό να ήταν και η πραγματοποίηση ενός μικρού debete για τους υπόλοιπους τέσσερις ώστε να ξεφύγουν και από τον χαρακτηρισμό της γραφικότητας. Τους αξίζει και αυτούς ένα δεκαπεντάλεπτο δημοσιότητας. Δεν νομίζετε; Η στήλη πάντως τους παραχωρεί τη θέση Νο8

Διαβάζοντας το εξαίρετο στην κατηγορία του βιβλίο «Νεοκύπριοι Πλουτοκράτες ή Νεόπλουτοι Αρχοντοχωριάτες» του Κ. Φοίβου Νικολαΐδη, δεν μπορώ να παραβλέψω τα 3 Φ, που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο Κύπριο. Φούρμπος, Φουκού και Φιλενάδα. Που πάει να πει: Φούρπος από το αγγλικό football που σημαίνει ποδόσφαιρο, Φου- Κού η ψησταριά για να ικανοποιήσουμε την ακατάσχετη μάσα μας και η Φιλενάδα γιατί ως γνωστόν κάθε σύγχρονος Κύπριος πρέπει να έχει και μία Φιλενάδα. Οι ενστάσεις σας παρακαλώ να υποβληθούν με αναλυτικό e-mail στη γνωστή σε όλους διεύθυνση. Να λοιπόν γιατί στα 3 Φ δώσαμε την 7η θέση!

Ακολουθούν τα 3Γ του Κύπριου Πολίτη! Το «γλείψιμο» παντός είδους μέχρι να επιτευχθεί ο σκοπός, καθώς είναι πασίγνωστο ότι ο σκοπός αγιάζει και τα μέσα. Το γλέντι σε κάθε περίσταση και περίπτωση, για να περνάμε εμείς καλά και εσείς καλύτερα και ειδικά το "γλέντι" που έχει δωρεάν φαΐ. Και η «γαϊδουριά» καθώς μέσα στην μοναδικότητά μας ανά το παγκόσμιο στερέωμα είναι κα τούτο γνωστό ότι το γαϊδούρι της Κύπρου μας ως είδος είναι ένα και ξεχωρίζει στον Κόσμο ούλλον.
Πως λοιπόν να μην αφήσουμε στη θέση 6 τα 3 Γ; 

Όταν μιλούμε για την σύγχρονη γλώσσα μας, δεν εννοούμε την Κυπριακή «Τοπολαλιά». Δεν εννοούμε δηλαδή το γλωσσικό Κυπριακό Ιδίωμα που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς και αξίζει να προστατευτεί ως γλωσσικό διαμάντι. Όμως δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλούμε σήμερα αναμειγνύοντας ως μέγιστοι sef ότι υλικό μας δίνεται. Και το αποτέλεσμα ιδού: «Χθές πήγαμε από το Highwayστην Πάφο nonstop, σε wedding reception, στο CyprusHotel. Στη receptionρώτησα που είναι τοparking. Η κοπέλα απάντησε sorry sir in English please…ήταν ξένη. Θύμωσα. Sorryδηλαδή να μου μιλούν εγγλέζικα στον τόπο μου είναι Funny!» Ένα μικρό δείγμα από το πολυφωνητικό σύστημα που χρησιμοποιούμε στη γλώσσα μας παρμένο και αυτό από το βιβλίο: «Νεοκύπριοι Πλουτοκράτες ή Νεόπλουτοι Αρχοντοχωριάτες» του Κ. Φοίβου Νικολαΐδη στη Θέση Νο5

Στην επόμενη θέση Νο4 η Μακεδονία, το Μακεδονικό Ζήτημα και η Κύπρος. Με χαρά διάβασα ότι οργανώσεις Κυπρίων Φοιτητών και άλλοι φίλοι που ζούνε στην Ελλάδα συμμετείχαν στο πρόσφατο συλλαλητήριο, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ονομασία του κράτους των Σκοπίων με την χρησιμοποίηση του όρου Μακεδονία. Έτσι λοιπόν, με την πεποίθηση ότι το ζήτημα αυτό θα γίνει γνωστό και στην Κύπρο αναλυτικότερα (γιατί πρέπει! ) θα απονέμουμε τα εύσημα, τον θαυμασμό μας και την ικανοποίησή μας. Ο ελληνισμός ενωμένος!

Νο3: Από τις θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος που ξεχώρισαν στο πρόσφατο debete ήταν και η μορφή που θα έπρεπε να πάρει το Κυπριακό Κράτος μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την τελική συμφωνία, ήταν οι: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, Το Ενιαίο Κράτος και τα δύο Κράτη σε ένα νησί (στη περίπτωση που πλέον δεν βρίσκεται καμία απολύτως λύση! σε βάθος χρόνου). Και αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν γίνεται ένα δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει την μορφή κράτους που επιθυμεί ο πολίτης και πάνω στο αποτέλεσμα να χτιστεί η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία;

Μία θέση πριν από την κορυφή στο Νο2 η βλακεία που κυριαρχεί στην Κυπριακή Τηλεόραση. Όπως και σε άλλες χώρες, όπως και στα εισαγόμενα προγράμματα από την μητέρα πατρίδα, κυριαρχεί ότι χαζοχαρούμενο κυκλοφορεί, συνταγές μαγειρικής, άστρα, έρωτες, ημίγυμνοι και ημίγυμνες, ξανθές με κοντομάνικο καταχείμωνο, κτλ.. Κάποιες εκπομπές λόγου που ξεμυτίσανε καήκανε ταχέως. Με 1% τηλεθέαση που πας γυμνός στα αγκάθια; Ζήτω η ημιμάθεια, η ημι- μόρφωση, η μισή παιδεία!

Και στο Νο1 η κυρία Μαρία, η καθαρίστρια. Μέρες προσπαθώ να την πείσω την Κυριακή να πάει να ψηφίσει. Μου απαντά: Κουράστηκα, τους βαρέθηκα, σιχάθηκα την όλη κατάσταση. Να το γράψω της απαντώ έτσι όπως το είπες; Έτσι μου είπε, έτσι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.