Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Το Κυπριακό πρόβλημα μέσα από τα μάτια ενός νέου


Αυτό το άρθρο δεν έχει ως σκοπό να προσβάλει ούτε να υποτιμήσει την ιστορική αλήθεια του καθένα. Ιδιαίτερα τις γενιές  που όσα λάθη και αν έκαναν, σε αυτούς οφείλουμε το ότι υπάρχουμε. Εμείς όμως αναλαμβάνουμε από εδώ και πέρα!
Τι καλούμαστε όμως να αναλάβουμε; Πολλοί λένε ότι η νεολαία δεν είναι άξια ή ότι παλαιότερα οι εποχές ήταν πιο δύσκολες. Και όμως: τα προβλήματα που μαστίζουν την εποχή μας είναι ίσως πιο επώδυνα και πιο καταστροφικά από ποτέ.
Ανεργία, παιδεία, χάσμα γενεών, οικονομία, Ευρώπη, πολεμικές συρράξεις, περιβάλλον. Και σε όλα αυτά, οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα τύμπανα του πολέμου που καθημερινά ηχούν με απειλές και επίδειξη δύναμης από την Τουρκία.
Τύμπανα, τα οποία ηχούν ασταμάτητα καθώς όλοι έχουν αφήσει την Ε/Κ πλευρά στη μοίρα της. Εδώ και πολλά χρόνια ακούω ότι θα μας σώσει ο ένας θα μας σώσει ο άλλος. Η ιστορία έχει δείξει ότι αν δεν υπάρχουν συμφέροντα και κυρίως οικονομικά, κανείς δεν ρισκάρει το κεφάλι του.

 Το νησί μας, αυτό το πολύπαθο νησί, έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον εξωτερικό εχθρό και τον εσωτερικό. Ανούσιες αντιπαραθέσεις, κακεντρεχής δηλώσεις και κυρίως άγνοια. Άγνοια για την ιστορία αυτού του τόπου. Άγνοια για τις παραδόσεις, άγνοια για τους ήρωες, άγνοια για τους ανθρώπους που μία ημέρα άφησαν τα πάντα για την ελευθερία  της νήσου της Αφροδίτης. Κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε φασίστες, επειδή αγαπάμε αυτό το τόπο. ΟΧΙ! Προσπαθούμε απλά να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα και να τα πούμε με το όνομά τους!
Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να ξεχωρίσω τι είναι αυτό που θα με κάνει να καταλάβω τον απέναντι. Ξεκινούσα πάντα από λάθος βάση. Ο απέναντι. Μήπως ο απέναντι θέλει αυτόν που τόσα χρόνια βιάζει τα συμφέροντά του; Ίσως υπήρχε μία περίοδος από το 1960 και μετά όπου οι Τουρκοκύπριοι να ήθελαν το αδελφό προς αυτούς Τουρκικό κράτος να επέμβει.
Γίνεται πλέον αποδεκτό ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί άραγε κάποιος να ζήσει μαζί με τον ‘’βιαστή’’ του από το 1974; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Η αλήθεια είναι πως έλληνες και τούρκοι έχουν πολλά να μοιραστούν. Όπως έχουν πολλά και να χωρίσουν. Αιώνες σκλαβιάς, πόλεμοι, καταστροφές. Και πάντα, μα πάντα στη μέση τα συμφέροντα τρίτων χωρών.Πάντα! Ακόμα και το 1922 όταν η Ελλάδα έφτασε λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα, ήταν οι ‘’Μεγάλες δυνάμεις’’ που έσωσαν τον Κεμάλ. Δεν ήξερε ο ίδιος ότι μεγάλο ποσό του ορυκτού πλούτου της Τουρκίας θα περνούσε σε ξένα χέρια.
1974 και η Αμερικανική εμπλοκή είναι γεγονός. Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, η ουδετερότητα της Τουρκίας. Πάντα μα πάντα προδοσία! Πάντα μα πάντα ελεημοσύνες από χώρες οι οποίες έχουν οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα στη περιοχή.
Η Κύπρος είναι ίσως η βάση με την οποία ελέγχεις μεγάλο κομμάτι της Μεσογείου. Είναι λοιπόν έτοιμος κάποιος να απαρνηθεί ένα τέτοιο θείο δώρο όταν βρίσκεται λίγα μίλια μακριά του; Ο παππούς μου έλεγε ότι η πορεία ενός κράτους εξαρτάται από το ποιος είναι αρχηγός σου σε συνάρτηση με το ποιος διοικεί τους απέναντι. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος δεν έχει να αντιμετωπίσει το Τουρκικό έθνος. Έχει να αντιμετωπίσει έναν υπνωτισμένο λαό, που βρίσκεται υπό την επιρροή ενός φαντασμένου και γεμάτου με χιτλερικά ιδεώδη πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν, που δύσκολα η γραφή μου μπορεί να τον αναφέρει ως κύριο, θέλει αίμα. 
Είμαστε λοιπόν έτοιμοι εμείς οι νέοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις; Δυστυχώς όχι. Ποιος πλέον ασχολείται με τους αγώνες των Κύπριων; Αν ρωτήσεις ποιος είναι ο Ευαγόρας Παλικαρίδης θα σου απαντήσουν ότι είναι Υπεραγορά. Το μίσος ενάντια στους Τούρκους είναι φυτεμένο. Είναι βαθιά φυτεμένο γιατί κάποιους τους συμφέρει.
Χρόνια ακούω πως αυτός που φταίει για το 1974 ήταν η Ελλάδα. Μήπως η Ελλάδα ήταν τότε ελεύθερη να παίρνει αποφάσεις; Μήπως η Ελλάδα δεν πλήρωσε τις ανάξιες αποφάσεις της τότε Χούντας; Δεν πλήρωσε ο ελληνικός λαός τα λάθη του πραξικοπήματος με διωγμούς από τη Πόλη; Τι αναφέρω ε; Ποιος ξέρει για τα Δεκεμβριανά και για τόσα άλλα γεγονότα που έγιναν; Φταίει η Ελλάδα! Λες και η γιαγιά μου όταν μπήκαν οι Τούρκοι στο νησί πανηγύριζε. Έκλαιγε, έτρεμε την επιστράτευση και μάζευε τρόφιμα και ρούχα για να στείλει στους αδερφούς κυπρίους.
Πως όμως όταν η προδοτική κυβέρνηση τότε είχε φυλακίσει την ελεύθερη βούληση της Ελλάδας;  Ποτέ μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε λαό με κυβέρνηση. Αν η Κύπρος νιώθει προδομένη πόσο προδομένοι πρέπει να νιώθουν οι ίδιοι οι Ελδυκάριοι που έδωσαν άνιση μάχη χωρίς καμία βοήθεια από την ίδια τη πατρίδα τους;
Δεν διαλέγουμε τους γείτονες μας. Δυστυχώς ίσως και να ήμασταν άτυχοι σε αυτό. Εμείς δεν κάναμε λάθη; Εμείς δεν προσπαθήσαμε με τη βία να επιβληθούμε; Έγιναν πολλά. Για ακόμα μία φορά τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων διέλυσαν αυτό το τόπο.
Για παράδειγμα τα γεγονότα της Κοφίνου. Ακόμα και τότε τα λάθη μας ήταν ανεπανόρθωτα.
Ας δούμε λοιπόν ξεκάθαρα κάποιες σκέψεις ενός νέου για το Κυπριακό.
Κάποτε σε αυτόν τον τόπο υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν και αγωνίστηκαν κατά των βρετανών για την ελευθερία. Μία βασίλισσα, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά δεν το άντεξε αυτό. Όπως κάνουν πάντα στη Βρετανία, βγάζουν πολλές φορές το πρόβλημα και το εξάγουν ως προϊόν τρίτου. Έτσι και τότε. Ήθελαν βάσεις. Τις πήραν. Δεν ήθελαν άλλες συγκρούσεις. Όμως ήθελαν εκδίκηση για το λαό που τόλμησε. Τι έπραξαν; Μα φυσικά μετέφεραν το πρόβλημα σε Ελληνο-Τουρκο- κυπριακό. Γέμισαν την αστυνομία της Κύπρου με πράκτορες της ΜΙΤ. Γέμισαν την αστυνομία της Κύπρου με φανατικούς Τούρκους που μόνο Κύπριοι δεν ήταν για να τιμωρούν τους ελληνοκύπριους που είχαν βλέψεις είτε για Ένωση είτε καθαρά για απελευθέρωση από το ζυγό.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το μίσος, κύριοι. Ή μάλλον έτσι φυτεύτηκε το μίσος. Για ακόμα μία φορά δεν μπορούμε να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια βέβαια. Εμείς θα συνεχίζουμε να βλέπουμε απαθής τα γεγονότα να εξελίσσονται; Ο ωχαδερφισμός έχει φτάσει στο αμήν και το μόνο που θα μας ενδιαφέρει είναι ποιος νίκησε στο Survivor. Η αποχή στις εκλογές έδειξε πολλά. Πάντως αν νομίζετε ότι οι Τούρκοι περνούν καλά κάνετε μεγάλο λάθος. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει την αντίστοιχη κυβέρνηση της Ελλάδας επί Χούντας. 
Το κράτος της Τουρκίας δεν επιτρέπει σε κανέναν να μιλήσει. Οι διώξεις συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου δέχεται κάθε εβδομάδα μέχρι και 20 αιτήσεις από ακαδημαϊκούς της Τουρκίας για εργασία στο Νησί.
Το κράτος με την ημισέληνο έχει πάνω από 40 εσωτερικά προβλήματα και τι καλύτερο από το να τα εξάγεις. Άλλωστε οι μεγάλες δυνάμεις έχουν διδάξει πολύ καλά στους γείτονες μας πώς να το κάνουν αυτό.
Σε τι λοιπόν έχει μετατραπεί το Κυπριακό πρόβλημα; Μήπως σε ένα ακόμα οικονομικό ή καλύτερα οικονομίστικο πρόβλημα; Πόσοι από τους Ελληνοκύπριους θέλουν να επιστρέψουν πίσω; Πόσοι πραγματικά θα το κάνουν; Πόσοι αντέχουν χωρίς να πουλήσουν στα κατεχόμενα τις περιουσίες τους; Έχω ακούσει τα πάντα σε αυτό το τόπο. Άλλοι μου λένε ότι θέλουν τοίχος. Άλλοι μου λένε ότι οι μεν από εδώ οι δε από εκεί. Μήπως λοιπόν το Κυπριακό έχει μετατραπεί σε ένα χρηματιστήριο; Τον ενδιαφέρει το Κύπριο αν θα πουλήσει την περιουσία του στο 10% της αξίας της, στο 100% ή απλά θέλει να επιστρέψει; Μόνο ο Θεός ξέρει. Μόνο ο Θεός ξέρει με τι νόμους, με ποιο σύνταγμα μπορεί να συνυπάρξει ειρήνη σε αυτό το νησί. Το μίσος μόνο μίσος φέρνει. Ο πόλεμος μόνο πόνο προσφέρει.

Εν κατακλείδι, Ε/Κ και Τ/Κ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Το μίσος αυτό δυστυχώς είναι βαθιά φυτεμένο. Φυτεμένο από κυβερνήσεις που το μόνο που θέλουν είναι να αφαιμάξουν αυτό το τόπο. Παρόλα αυτά για να λέμε και τα πράγματα από την ιστορικά ορθή γωνία η νεολαία είναι εδώ έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα. Γιατί όσο Survivor και Master Chef να δούμε, η ιστορία του έθνους έχει δείξει ότι η καρδιά μας μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά. Άλλωστε οι μεγαλύτεροι ήρωες γεννήθηκαν σε στιγμές τρέλας και ηρωισμού, δεν γεννήθηκαν μπροστά από μία οθόνη. Όσοι τρελοί και να διοικούν αυτό τον κόσμο εμείς πάντα θα παλεύουμε για  μία ελεύθερη-ενωμένη  Κύπρο.

Αντώνιος Γκόγκας
Msc Agricultural Univercity of Athens

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Ε. ΑΚΕΛ ΛΑΡΝΑΚΑΣ, «Κατεδάφιση» της νοημοσύνης μας



 
 Η Λάρνακα δεν είναι επικοινωνιακές φιέστες που έχει ανάγκη, αλλά υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί.

Στις 3 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή της «κατεδάφισης» της Δεξαμενής 15. Καλώς θα κατεδαφιστεί η δεξαμενή, αλλά αυτό γίνεται με μερικά χρόνια καθυστέρηση.

Ο Πρόεδρος έρχεται στην πόλη μας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά όλα όσα θα πει και για όλα όσα θα δεσμευτεί, να μην αποδειχθούν ξανά έπεα πτερόεντα. Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου στις 3 Μαΐου στην πόλη μας, καλούμε τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να μην περιοριστούν στα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Άλλωστε, αυτά που θα πρέπει να γίνουν είναι πολύ συγκεκριμένα και υπάρχουν αποφάσεις. Είτε πρόκειται για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών είτε για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας. Η πόλη και επαρχία Λάρνακας έχει μπουχτίσει από δεσμεύσεις, δηλώσεις και υποσχέσεις. Απαιτεί έργα.




ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ «ΣΠΥΡΟΣ»



Ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Καλογερά Κ.Β ’ και στα πλαίσια της εκστρατείας “Letsdo it Cyprus”, διοργάνωσε καθαρισμό της Παραλίας «Σπύρος».
Συγκεκριμένα, οι μαθητές καθάρισαν από τα σκουπίδια  τον περιφραγμένο προστατευόμενο τμήμα της Παραλίας αμμοθινικού τύπου οικότοπων, το οποίο εμπίπτει στο Δίκτυο «Natura 2000 – Αλυκές Λάρνακας.
Ο Δήμος Λάρνακας συγχαίρει τα παιδία και τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική τους εργασίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Έκθεση και απονομή βραβείων του διαγωνισμού «Ανακύκλωσε & Δημιούργησε»



Στα πλαίσια των διάφορων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, μέσα από τις οποίες προάγεται και προωθείται η δημιουργικότητα στα παιδιά και στους εφήβους, το Ίδρυμα διεξάγει για τρίτη χρονιά την έκθεση και απονομή βραβείων του διαγωνισμού «Ανακύκλωσε & Δημιούργησε» στον οποίο λαμβάνουν μέρος φέτος 16 δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Η παρουσίαση των έργων (έκθεση) και η απονομή των βραβείων θα διεξαχθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018, σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, στις 10 Μαΐου, 10.30πμ στο χώρο του Ιδρύματος. Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Δήμος Λάρνακας και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρνακας. Το πρώτο βραβείο θα απονέμει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα. Ιωάννα Παναγιώτου.

Οι ομάδες των σχολείων που λαμβάνουν μέρος έχουν δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης, από ανακυκλώσιμα υλικά, με ένα θέμα το οποίο έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να προωθηθεί η τέχνη, η δημιουργικότητα και η ομαδικότητα ενώ παράλληλα προάγεται και η εναλλακτική χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός από τον Ιούλιο του 2010 με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς επίσης και με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας. Σκοπός του είναι η δημιουργικότητα, η παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης και συμμετοχής στα πολιτιστικά αγαθά, η ενίσχυση της διαπολιτισμικότητας, η προβολή και η διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και γενικά η συμβολή σε οποιαδήποτε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά προγράμματα ή εκδηλώσεις.

Λεζάντα Φωτογραφιών: Έργα τέχνης από τον περσινό διαγωνισμό «Ανακύκλωσε & Δημιούργησε».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Β’





Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με κατοίκους του Συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β.’





Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των επαναληπτικών συναντήσεων σε Συνοικισμούς, Ενορίες και Περιοχές της Λάρνακας, με απώτερο σκοπό την άμεση επαφή του Δημάρχου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με τους δημότες, την ενημέρωση και την επίλυση προβλημάτων.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα παρά την Εκκλησία Αγίας Θέκλης.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του είναι η εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής για όλους τους δημότες, χωρίς εξαιρέσεις και ζήτησε τη συνεργασία των κατοίκων στην πάταξη της παρανομίας και στην εφαρμογή της τάξης στη Λάρνακα. Επίσης, ανέφερε ότι, θα γίνει προσπάθεια, επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν το Δήμο το συντομότερο, ενώ όσον αφορά τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Πολεοδομίας & Οικήσεως, θα καταβληθεί εκ νέου προσπάθεια για άμεση επικοινωνία και συνάντηση μαζί τους για προγραμματισμό έργων και επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους όλοι οι Συνοικισμοί. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές υποδείξεις προς όλα τα αρμόδια Τμήματα και έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΠΑΡΙΔΗ


Άρχισαν πρόσφατα οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Μιχαλάκη Παρίδη, έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας και της Σχολής Καλογραιών Αγίου Ιωσήφ.
Η ανάπλαση της Πλατείας, θα περιλαμβάνει διαδρόμους, δεντροφύτευση, φωταγώγηση, αστικό εξοπλισμό, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και αναμένεται ότι θα αλλάξει ολοκληρωτικά  την υφιστάμενη όψη της περιοχής.
Σκοπός του έργου αυτού, είναι τόσο η αισθητική, όσο και η περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, για καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή των Δημοτών και παράλληλα η περαιτέρω ανάδειξη του Μνημείου του Ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη.
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 2 μηνών.

7η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ VESPA LAMBRETTA




Την Κυριακή 29 Απριλίου, το σωματείο Vespa Lambretta Λάρνακας και το Μαρτίνι Καφέ Τορίνο σας προσκαλούν στην7η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ VESPA LAMBRETTA με Ιταλικό χαρακτήρα! 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Πλατεία Ευρώπης (περιοχή Φοινικούδων) από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00 και θα περιλαμβάνει:

Έκθεση με πάνω από 250 μηχανές Vespa
Διαγωνισμούς
Δραστηριότητες για παιδιά
Μουσική
Ιταλικά κοκτέιλ από το Μαρτίνι - Καφέ Τορίνο
Φαγητό και ιταλικό παγωτό



Πληροφορίες Εκδήλωσης
Μέρα: Κυριακή 29 Απριλίου
Ωράριο: 12:00 – 20:00
Χώρος: Πλατεία Ευρώπης (Φοινικούδες, Λάρνακα)
Είσοδος: Δωρεάν

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ανδρέας Βύρας: Χτίζουμε μια «νέα πόλη»









Μέσα σε ένα χρόνιο ανταγωνισμό των μεγάλων Δήμων της Κύπρου, ο πιο «αδύναμος κρίκος», η Λάρνακα,  διαφαίνεται πως «σηκώνει κεφάλι» και βρίσκει τη θέση που της αναλογεί. Κι αυτό γιατί στα ηνία του Δήμου, με τη λήξη του 2016, αναλαμβάνει Δήμαρχος ο Ανδρέας Βύρας!!!
Οι πολίτες τού αναγνωρίζουν την εργατικότητα και κυρίως την ευθύνη που επιδεικνύει απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σθεναρά και με τόλμη.
Κατανοώντας ότι ο Δημότης είναι η καρδιά της πόλης, θεσμοθέτησε τις περιοδικές επισκέψεις στις γειτονιές και τις συνοικίες της, δίνοντας λόγο, πρωτίστως στους δημότες.
Ακούει, αφουγκράζεται, προτείνει και υλοποιεί. Πιστεύει στη συλλογικότητα και στην ομαδική προσπάθεια. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην αντίθετη άποψη. Εύελπις, μαχητής, με αυτογνωσία, ζει τη Λάρνακα μέσα από τους ανθρώπους και τις ανησυχίες τους για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτό, είναι και το πλέον χαρακτηριστικό του που τον βοηθά στο να «κερδίζει έδαφος» στη κούρσα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για μια πόλη ανθρώπινη, λειτουργική , φιλόξενη και ελκυστική, για αυτά παλεύει καθημερινά  κι από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει να τα κάνει πράξη.
Αγαπητοί αναγνώστες ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας, ξεδιπλώνει τα όνειρα, τις προσδοκίες, τα έργα και τους στόχους του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ-ΓΚΟΓΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κύριε Δήμαρχε, από την ημέρα που αναλάβατε τα ηνία του Δήμου είναι έκδηλη μία διαρκής προσπάθεια, όχι μόνο εξωραϊσμού του Δήμου αλλά και παραγωγής ενός ουσιαστικού έργου, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ποια είναι τα σημαντικότερα στάδια αυτού του έργου, τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα;

Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να κάνουμε μια νέα αρχή και να χτίσουμε μια «νέα πόλη», κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Σε ότι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες, είναι αλήθεια ότι ενώπιον μας έχουμε ανοιχτά ζητήματα: από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των Δημοτών της πόλης μας. Στόχος μας είναι με διεκδικητικότητα, σωστή μελέτη, σωστό προγραμματισμό και συνεχή παρακολούθηση να βάλουμε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα σε τροχιά επίλυσης.
Φυσικά μπορούμε να λέμε πολλά και μπορούμε να υποσχόμαστε ακόμα περισσότερα. Στην πραγματικότητα  όμως, τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια αποτελεσματική, σωστά οργανωμένη και με το Δημότη στο επίκεντρο, Δημοτική Υπηρεσία. Τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν η «καρδιά» αυτού που ονομάζουμε Δήμος, δεν είναι υγιής και δε λειτουργεί σωστά.
Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε και να υπηρετήσουμε τους Δημότες της Λάρνακας. Σε αυτούς λογοδοτούμε. Εργαζόμαστε με μοναδικό γνώμονα και συμφέρον το καλό της πόλης και των δημοτών μας.

Θεωρείτε ότι όσον αφορά στο σχεδιασμό είστε στην αρχή, στη μέση, στο τέλος; Υπάρχουν εμπόδια που στήνονται μπροστά σας και εάν ναι, υπάρχουν εκείνες οι δυνατότητες να τα υπερπηδήσετε;

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε μια πόλη φιλική στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αν το πετύχουμε αυτό θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε  θέσεις εργασίας και ευημερία για τους δημότες μας. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι πολλά αυτά που έχουμε να κάνουμε και εμπόδια πάντα υπάρχουν πολλά! Σημαντικό όμως είναι να βρίσκουμε πάντα τους τρόπους να τα υπερπηδούμε με γνώμονα την ευημερία της πόλης.  
Ανάπτυξη βέβαια, δεν σημαίνει μόνο μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ανάπτυξη για μια πόλη είναι και η καθημερινότητα, το πράσινο, η πρόσβαση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός. Κάθε έκφανση της ζωής των δημοτών μας. Και θα δώσουμε και σε αυτά εξίσου σημασία, όπως και στα μεγάλα έργα.
Δυνατότητες υπάρχουν πάντα και για αυτό στηριζόμαστε σε αυτές. Διεκδικούμε, μελετούμε, προγραμματίζουμε, υλοποιούμε και «εκμεταλλευόμαστε» και το τελευταίο ευρώ μέσα από κάθε διαθέσιμο ταμείο.
Παράλληλα, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό σύγχρονων, τεχνολογικά αναβαθμισμένων, χωρίς γραφειοκρατία και με ταχύτητα υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές, αλλά δεν θα «χαρίζονται» με ιδιοτελή κριτήρια.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον αναπτυξιακά έργα στηριγμένα στις ανάγκες της πόλης μας, τα οποία θα φέρουν με τη σειρά τους ευημερία και πρόοδο στην πόλη μας και στους Δημότες της.

Έχετε όραμα για την πόλη κι αυτό είναι οφθαλμοφανές. Μπορείτε να το πραγματοποιήσετε μέσα στα χρονικά πλαίσια της μιας θητείας, ή θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος;

Από την πρώτη στιγμή που κατέθεσα την υποψηφιότητα μου, έθεσα ως στόχο μου και πρώτη μου αποστολή την ανάκτηση της αξιοπρέπειας της πόλης μας, της Λάρνακας και των δημοτών της. Κι αυτό συνεχίζει να είναι η αποστολή μου. Με αυτή την αποστολή ξεκίνησα κι αυτή θα είναι η πυξίδα μας στα χρόνια που ακολουθούν.
Αυτό επιταχύνεται μέσα από την υλοποίηση του οράματος μας για τη Λάρνακα, που ξεδιπλώνεται μέσα από το τρίπτυχο: Λάρνακα, ανθρώπινη και λειτουργική για τους Δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα.
Αυτός είναι και ο στόχος. Βάζουμε γερές βάσεις και ξεκινούμε να χτίζουμε μια νέα πόλη, βασισμένη στο πιο πάνω τρίπτυχο.
Σίγουρα για την επίτευξη αυτού του οράματος χρειάζεται πολλή προσπάθεια και αρκετός χρόνος. Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς επίτευξη όσων περισσότερων στόχων έχουμε θέσει.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της Πόλης αυτή την στιγμή, για μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της είναι η απομάκρυνση των Πετροπαιοδεξαμενών.  Μάλιστα ο Δήμος πρωτοστάτησε με την πάνδημη κινητοποίηση κι όχι μόνο. Έχουν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις αλλά οι δεξαμενές είναι ακόμα εκεί. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εμφανές: Γιατί η ίδια η πολιτεία που ψηφίζει τους νόμους δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή τους;  Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Δημοτικής Αρχής;

Είναι γεγονός ότι το εν λόγω θέμα της μετακίνησης των Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από το Παραλιακό Μέτωπο Λάρνακας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Το Δημοτικό Συμβούλιο, σύσσωμο αφού μελέτησε το προτεινόμενο Μνημόνιο Συναντίληψης, παράθεσε με επιστολή του Δήμου Λάρνακας τις απόψεις και τις εισηγήσεις του προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προς την τελική διαμόρφωση του.
Στόχος μας είναι, οι πρόνοιες του Μνημονίου αυτού να καταστούν αποτελεσματικές με τέτοιο τρόπο που το ίδιο το Μνημόνιο να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που να διασφαλίζει τη γρηγορότερη μετακίνηση των Εγκαταστάσεων αυτών, τον δυνατότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο τήρησης των δεσμεύσεων των Εταιρειών και του Κράτους, καθώς επίσης και για τις συνέπειες που θα έχει η κάθε πλευρά σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων.
Εμείς, ως Δήμος Λάρνακας, θα παραθέσουμε την τελική μας θέση αφού πρώτα έχουμε την τελική θέση της Κυβέρνησης για τα συγκεκριμένα αιτήματα μας. Στη συνέχεια, αφού ενημερωθεί η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας θα ενημερώσουμε τους Δημότες σχετικά με όλες τις εξελίξεις και αποφάσεις, σε Πάνδημη Συγκέντρωση.
 
Είμαστε μία από τις πλέον καθαρές πόλεις. Παρ΄ όλα αυτά παρατηρείται κυρίως στα πάρκα της πόλης αλλά και σε ιδιωτικές εκτάσεις, μία … ακαταστασία (μη αποψίλωση, σκουπίδια, καταστροφές παιδικών χαρών, κτλ) . Μήπως μας λείπει η παιδεία  ή τελικά δεν επαρκεί το δυναμικό του Δήμου για την έγκαιρη και ουσιαστική καθαριότητα αυτών των χώρων;

Για τον Δήμο Λάρνακας αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας η καθαριότητα, καθώς επίσης και η ποιότητα των Υπηρεσιών Καθαριότητας που παρέχονται προς τους Δημότες. Για το λόγο αυτό, το 2018, το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου μας, ενισχύθηκε με δύο καινούργια απορριμματοφόρα, ένα καινούργιο φορτηγό και ένα καινούργιο γεωργικό ελκυστήρα με χορτοκοπτικό μηχάνημα. Παράλληλα, λειτουργεί από το 2016,  το προσωρινό πράσινο σημείο στην οδό Βασίλη Μιχαηλίδη, παρά την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου, όπου παρατηρείται αυξητική τάση χρησιμοποίησης του από τους δημότες και παράκληση είναι η όσο το δυνατό περισσότερο χρήση του.
Εντός του 2018 θα παραλάβουμε 64 βυθιζόμενους κάδους 3 κ.μ., οι οποίοι  θα τοποθετηθούν σε πολυσύχναστους χώρους. Επίσης, τοποθετήθηκαν συμπιεστές ανακύκλωσης χαρτιού στην Περιοχή  Μακένζι και στη Λεωφ. Τάσου Μητσόπουλου (πάροδος Sea Gate).
Στους συμπιεστές χαρτιού και PMD (πλαστικές συσκευασίες, μεταλλικές συσκευασίες, τέτραπακ, σακούλες πλαστικές) που τοποθετήθηκαν στη Λεωφ. Τάσου Μητσόπουλου στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης (έναντι από τις Παγωταρίες), παρατηρείται επίσης μεγάλη επισκεψιμότητα από το Κοινό.
Επιπλέον, με την αγορά Υπηρεσιών από ιδιώτη καταφέραμε να καθαρίζουμε τα πάρκα από χόρτα και άλλα, μία φορά το  μήνα αντί μία φορά το χρόνο. Επιπλέον, 8 άτομα από τις λίστες ανέργων, τα οποία ενισχύουν το υφιστάμενο συνεργείο καθαριότητας, εργάζονται καθημερινά για την καθαριότητα των πεζοδρομίων, δρόμων και πανγκέτων από αγριόχορτα.
Όλες αυτές οι προσπάθειες για την ενίσχυση του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Πολιτών και στη βελτίωση της εικόνας της πόλης, με κεντρικό σύνθημα  «Δημιουργούμε μια Λάρνακα καθαρή για μας!». Όπως αντιλαμβάνεστε οι προσπάθειες γίνονται, άρα εναπόκειται σε εμάς τους Δημότες να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή! Στα χέρια μας είναι και θεωρώ ότι είναι θέμα συνείδησης να έχουμε πραγματικά μια πόλη καθαρή!


Ποια η άποψή σας για τη θέση της γυναίκας; Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή της στα κοινά; Πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα στον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, τιμήσατε το γυναικείο προσωπικό του Δήμου. Ήταν απλώς συμβολική η κίνηση η εμπεριείχε ένα ουσιαστικότερο μήνυμα;

Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά υπάρχουν και μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη. Εγώ, παραμένω πάντα υπέρμαχος και υποστηρίζω την περαιτέρω έμπρακτη συμμετοχή ανάμιξη της γυναίκας, τόσο στο χώρο εργασίας όσο και της Κοινωνίας. Όντως, το μήνυμα μου με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, εμπεριείχε ουσιαστικά μηνύματα και όντως στο πρόσωπο τους αναγνωρίζω τη Μητέρα, τη Σύζυγο, την Γιαγιά, την Αδερφή, την Κόρη και προπάντων την εργαζόμενη γυναίκα. Η προσφορά τους στο Δήμο είναι πολυσήμαντη!
Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας έχουμε την τύχη να έχουμε δύο γυναίκες ανάμεσα μας. Δύο πολύ δραστήριες γυναίκες με συμμετοχή σε πολλές Δημοτικές Επιτροπές, αλλά και όχι μόνο. Διαχρονικά βέβαια, πάντοτε στα Δημοτικά Συμβούλια Λάρνακας υπήρχε συμμετοχή γυναικών. Βέβαια ο αριθμός ήταν πάντα πολύ μικρός σε σχέση και σε αναλογία των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιστεύετε στην ατομικότητα της θέσης του Δημάρχου ή λειτουργείτε ομαδικά; Οι συνεργασίες πάντα είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων που θέτετε;

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας μαζί με κάθε Υπηρεσία του Δήμου, τον κάθε Δημότη, Οργανώσεις, Φορείς και Προσωπικότητες της πόλης, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας.
Παράλληλα, η συνεργασία με άλλους Δήμους αλλά και Κοινότητες είναι επιβεβλημένη σε όλους τους τομείς, τόσο πολιτιστικού, εκπαιδευτικού,  οικονομικού αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Εξάλλου η συνεργασία αλλά και η χάραξη κοινής γραμμής σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη πόλη και επαρχία Λάρνακας, θα βοηθήσει στη δυναμική διεκδίκηση για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων αλλά και επίλυση προβλημάτων κοινού χαρακτήρα όπως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια καθοριστική κίνηση για την πόλη και επαρχία Λάρνακας που θα συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των πολιτών και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης του χώρου, στα πλαίσια ενός σύγχρονου Σχεδίου Περιοχής.   

Υπάρχει η άποψη ότι η Λάρνακα είναι ο φτωχός συγγενής σε όλα τα πεπραγμένα της Κύπρου. Πάντα ακολουθεί ή έρχεται δεύτερη και … καταϊδρωμένη. Συμμερίζεστε αυτή τη θέση; Υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να καταστεί ουσιαστική δύναμη στην οικονομία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό;

Η Λάρνακα, την πενταετία που διανύουμε, αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και ίσως να είναι και η πιο καθοριστική για το μέλλον της κατά τις επόμενες δεκαετίες. Τα θέματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει, αναμένεται  να διαφοροποιήσουν τον ρόλο της σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο.
Με όλα αυτά που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, πιστεύω ότι η Λάρνακα δεν μένει ο «φτωχός συγγενής». Μεθοδικά εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για την ευημερία της πόλης μας, σε όλους τους τομείς και κατ’ επέκταση του τόπου μας!

Τι περνά από το μυαλό σας όταν ακούτε τη φράση: Αποκέντρωση της Λάρνακας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την αποκέντρωσή της; Για την ανάπτυξη και άλλων περιοχών πλην του κέντρου;

Για εμάς, ως Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, όλες οι περιοχές αποτελούν την πόλη και όχι μόνο η περιοχή που θεωρείται ως κέντρο. Η Λάρνακα ως πόλη, διαθέτει ένα σχήμα θα έλεγα «κυκλικό» το οποίο μειώνει τις αποστάσεις και το χρόνο μετακίνησης από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτό, κάνει την πόλη εύκολα προσβάσιμη  και έτσι κατά κάποιο τρόπο όλες οι περιοχές να αποτελούν  μέρος του κέντρου. Σίγουρα, ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες για ανάπτυξη επιχειρήσεων, αλλά και χώρων αναψυχής σε διάφορα σημεία της πόλης που θεωρούνται εκτός κέντρου. Παράλληλα, αρχίσαμε μια προσπάθεια μεταφοράς και πραγματοποίησης εκδηλώσεων, πολιτιστικού χαρακτήρα και όχι μόνο, σε Συνοικισμούς και άλλες Ενορίες της πόλης. Ήδη έγινε η αρχή το περασμένο Φθινόπωρο, με την πραγματοποίηση δυο εκδηλώσεων, μια στο Συνοικισμό Κόκκινες και μια στο Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων. Προσβλέπουμε σε ακόμη περισσότερες δράσεις οι οποίες και προγραμματίζονται.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς και επαγγελματίες να διαμαρτύρονται έντονα. Σε πολλά σημεία της πόλης ξεφυτρώνουν πολυώροφα κτίρια. Δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ο χαρακτήρας και το προφίλ αυτών των περιοχών; Τελικά η ανάπτυξη περνά μέσα από τέτοιου είδους κατασκευές;

Η Λάρνακα έχει πολύ περιορισμένη διαθέσιμη γη για ανάπτυξη και ασφυκτιά μέσα στα Δημοτικά της Όρια αναζητώντας χώρο για νέες αναπτύξεις. Πολύτιμη γη της Λάρνακας δεν είναι διαθέσιμη λόγω κατάληψης της από τις Αλυκές, από το Αεροδρόμιο, από Ζώνες Προστασίας και από τις Πετρελαιοδεξαμενές. Έτσι σχεδόν αποκλειστικός χώρος για ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη καθ’ ύψος, ακολουθώντας το πρόσφατο πολεοδομικό μοντέλο της «κάθετης» πόλης.
Βέβαια αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι καθολική και ανεξέλεγκτη.  Η «κάθετη» πόλη πρέπει να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, αφήνοντας την υπόλοιπη να ανανεώνεται και να αναπνέει.
Η Λάρνακα δυστυχώς όμως έχει ένα επιπρόσθετο περιορισμό στην κάθετη ανάπτυξη. Η ύπαρξη του Διεθνούς Αερολιμένα στα Δημοτικά της Όρια, επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στο επιτρεπόμενο ύψος των κατασκευών σε μεγάλο μέρος των Δημοτικών Ορίων.
Έτσι συμπερασματικά, η κατασκευή ψηλών κτιρίων στη Λάρνακα σε καθορισμένες περιοχές, όχι μόνο θα της δώσει χώρο ανάπτυξης, αλλά και θα την καταστήσει ακόλουθο στο νέο μοτίβο των μοντέρνων πόλεων. Αλλά τα ψηλά κτίρια πρέπει να κατασκευάζονται με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, με ψηλή αρχιτεκτονική, με πρόνοιες για συντήρηση, αλλά και με νέα νομοθεσία που να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε συντήρηση και ευπρεπισμό τους.
Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η διάσπαρτη κατασκευή ψηλών κτιρίων σε όλη την πόλη. Ειδικά στο κέντρο, στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, τα ψηλά κτίρια θα μεταλλάξουν τη μορφή και τον χαρακτήρα της καρδιάς της πόλης.
Επίσης, στις οικιστικές περιοχές, τις γειτονιές, κτίρια ψηλότερα εκείνων που επιτρέπει η πολεοδομική ζώνη, μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τις ανέσεις των κατοίκων και να σβήσουν την έννοια της γειτονιάς με μεμονωμένες κατοικίες και να τις μετατρέψουν σε γειτονιές πολυκατοικιών. Έτσι ο Δήμος εφαρμόζει με σκέψη και σύνεση τη διακριτική ευχέρεια που του παρέχει η Νομοθεσία για αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων κατά δύο.

Σας έχουμε δει σε ουκ ολίγες φορές σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε είναι κοινωνικού, είτε οικονομικού, είτε πολιτικού, είτε πολιτιστικού χαρακτήρα. Τελικά το πρόγραμμα ενός δημάρχου είναι απαιτητικό, εξαντλητικό. Τα καταφέρνετε; Η οικογένειά σας πως αντιδρά; Έχετε την υποστήριξή της;

Το πρόγραμμα ή καλύτερα η ζωή του Δημάρχου στο σύνολο της είναι μια πρόκληση! Κάθε μέρα είναι διαφορετική γεμάτη με ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Βρίσκομαι στη θέση αυτή γιατί ο κόσμος το αποφάσισε στηρίζοντας με στις Δημοτικές Εκλογές. Από τη θέση μου, οφείλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες αλλά και να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο κόσμος καθημερινά και έτσι λοιπόν ωε Δήμαρχος, θα συνεχίσω να καταβάλλω τα μέγιστα για το καλό των συνδημοτών μας.
Η οικογένεια μου από την πρώτη στιγμή με την απόφαση της υποβολής της υποψηφιότητας μου, με στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο, πράγμα που συνεχίζει να το κάνει στηρίζοντας κάθε βήμα μου, διαχρονικά και την ευχαριστώ από καρδίας. Σίγουρα, με στερείται και την στερούμε λόγω του βεβαρημένου προγράμματος μου άλλα έχουμε επίγνωση για το πώς έχουν τα πράγματα στην καθημερινή μας ζωή.  

Κύριε Δήμαρχε, ποια η επιθυμία σας και ποίο μήνυμα στέλνετε στους Δημότες;

Να καταστεί η Λάρνακα πόλη επιλογής για νέους, οικογένειες και εργαζόμενους. Μια πόλη που θα προσφέρει ευημερία και πρόοδο, όπου ο καθένας θα μπορεί να πετύχει τα όνειρά του. Αυτό το όραμα θα γίνει πράξη, μόνο όταν η Λάρνακα μπει στο χάρτη της ανάπτυξης. Επιθυμώ να καταστεί η Λάρνακα μια πόλη στην οποία οι νέοι θα έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, το ιστορικό της κέντρο ζωντανέψει, οι μεγάλες οδικές αρτηρίες θα μετατραπούν σε πνεύμονες πρασίνου, θα εμπλουτιστούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Να γίνει η Λάρνακα μια πόλη καθαρή, πράσινη και δημιουργική. Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους συνδημότες μου είναι ότι η μόνη επιλογή που έχουμε ως Λαρνακείς, είναι να εμπιστευτούμε τις δυνατότητες της πόλης μας και να λειτουργήσουμε όλοι σαν μια ομάδα πίεσης με ανεπτυγμένο το αίσθημα της τοπικής συνείδησης, για να διεκδικήσουμε από κοινού όλα όσα δικαιούται.
Με αισιοδοξία για αλλαγή και μακριά από μιζέρια και μεμψιμοιρίες. Με θετική διάθεση και χωρίς ίχνος εφησυχασμού. Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι πολλές και μεγάλες, γι’ αυτό και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στη Λάρνακα και γιατί;

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη Λάρνακα είναι το ότι, παρόλο που είναι μια δυναμική πόλη, είναι συνάμα και μια ιστορική πόλη που δεν έχει χάσει καθόλου το χαρακτήρα της. Αγαπώ τη Λάρνακα για το ευχάριστο και συμμαζεμένο κέντρο της, για τις υπέροχες παραλίες της, αλλά και για το φιλικό και φιλόξενο κόσμο της. Θα σύστηνα μια επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος είναι ένας από τα πιο σημαντικά και καλά διατηρημένα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου. Επίσης, θα σύστηνα μια επίσκεψη στα διάφορα Μουσεία της πόλης, καθώς και στη μοναδική Αλυκή.
Όσο αφορά τα περίχωρα της Λάρνακας, θα σύστηνα μια επίσκεψη στα Λεύκαρα και στον Νεολιθικό Οικισμό της Χοιροκιτίας.
Εγώ προσωπικά, απολαμβάνω να περπατώ στην κοσμοπολίτικη Παραλία των Φοινικούδων και στην ακτή Μακένζι, η οποία πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
Η Λάρνακα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω για να τα αναδείξουμε. Έτσι, ώστε να ανακαλύψουν τις κρυμμένες χάρες της πόλης μας, όλοι οι συνδημότες μας, καθώς και οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι.


                                                                   Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ!!!









ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.