Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας

γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας

Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Χορωδίας της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας πραγματοποιήθηκε όπως και κάθε χρόνο, λίγες ημέρες πριν από την εορτή των Χριστουγέννων, στην εκκλησία της Τέρρας Σάντα στην Λάρνακα, στις 19 Δεκ 2017. Χρόνια προσπαθώ, ακούγοντας τις εντυπώσεις των άλλων, να βρω χρόνο και να παρακολουθήσω την συναυλία αυτή, που έχει καταστεί πλέον Χριστουγεννιάτικος θεσμός για την πόλη μας, αλλά δεν είχα ποτέ αυτή την ευκαιρία. Φέτος όμως και θεού θέλοντος, ήμουν ελεύθερος και μαζί με τον πιο αγαπημένο άνθρωπο της ζωής μου, στάθηκα μπροστά από το ιερό της Τέρρα Σάντας, εκστασιασμένος αρχικά από την τόση ομορφιά αυτής της Εκκλησίας και μετέπειτα βυθίστηκα στην γαλήνη, την συγκίνηση, και την μαγεία που ανέδυαν τα τραγούδια, οι μελωδίες των Χριστουγεννιάτικων ασμάτων, που με τόση μουσική τέχνη είχαν επιλεγεί για να μας συντροφεύσουν.
 Προσπερνώντας τον ευχάριστο, τυπικό, μα ουσιαστικό πρόλογο του Αντιπροέδρου της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας κου Μιχαλάκη Ζιντίλη, στο πρώτο μέρος της συναυλίας απαντήσαμε, τις σοπράνο Νικολέττα Στυλιανού και Αντιγόνη Καλλονά, οι οποίες μας μάγεψαν με τις μεστές φωνές τους, ερμηνεύοντας τα τραγούδια: Vergin tutt΄ amor, The First Noel/ Canon I Do, Pie Jesu, I believe, και the prayer. Στο δεύτερο μέρος που ακολούθησε, νιώσαμε ένα αναπάντεχο δυνατό σοκ στις καρδιές μας, καθώς η δις Νεφέλη Αντωνίου, ντυμένη ολόλευκος άγγελος τραγούδησε το Ave Maria σκορπίζοντας στον εκκλησιαστικό χώρο ρίγη συγκίνησης.

Ακολούθησε το τρίτο μέρος της συναυλίας. Με τον Μαέστρο τον κο Μάριο Λυσάνδρου που εδώ και 18 χρόνια στέκεται επάξια στο τιμόνι της σπουδαίας αυτής Χορωδίας, ακούστηκαν από τα στόματα 47 χορωδών, τραγούδια όπως : Κυπριακά Κάλαντα, Βυζαντινά κάλαντα Κοτυόρων Πόντου, Η Παρθένος σήμερον, Φουμ – φουμ- φουμ, Άγια Νύχτα, Χαίρε η γή, Σα γεννηθεί ο μικρός Χριστός, Οι ποιμένες γονατίζουν, Ι΄m gonna sing κ.α. 

Στην κατάμεστη αίθουσα που λουζότανε από το φως και λάμπρυνε η εορταστική διάθεση, οι γλυκές φωνές των καλοντυμένων γυναικών χορωδών, σμίγανε τόσο αρμονικά με την γοητεία των ανδρικών δωνών, που ακόμα και εάν κάποιος στεκότανε στην αντίθετη όχθη ενός ποταμού, θα υπέκυπτε στον πειρασμό και θα περνούσε το ορμητικό ποτάμι για να ακολουθήσει τους Χριστουγεννιάτικους δρόμους που έντυνε ο Κος Λυσσάνδρου και λάμπρυνε η χορωδία του. 

Η συναυλία έκλεισε με τα τραγούδια : Panis angelius και Ω Άγια Νύχτα από τις σοπράνο: Νικολέττα Στυλιανού και Αντιγόνη Καλλονά που τις συνόδευσε όπου απαιτείτο η χορωδία, κάτω από ένα ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημα που θεωρώ ότι ήταν η γλυκύτατη ανταμοιβή του κόσμου όλου για τους χορωδούς, που κατέκλεισε την αίθουσα για να παρακολουθήσει αυτή την συναυλία.

Τέλος, πήραν την θέσης τους στα στόματα όλων των παρευρισκομένων,  οι τυπικές ευχές, μα φάνταζαν τόσο αληθινές. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα απουσιάσω πλέον από τέτοιες συναυλίες της Χορωδίας της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη και οι άνθρωποί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.