Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας"

«Χριστουγεννιάτικο Δώρο» στη φοιτητιώσα νεολαία;
 
Και εκεί που ακούω ειδήσεις, ¨σκάει η βόμβα" πως "ο Υπουργός  Παιδείας Κώστας Καδής, αποφάσισε τη παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια προς όλους τους φοιτητές".
Η απόφαση που αφορά τόσο τους φοιτητές δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, λήφθηκε μετά από διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Οικονομικών, με το κόστος που θα προκύψει να κρίνεται ως «πλήρως διαχειρίσιμο».
Και το ερώτημα που τίθεται είναι : Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Φοιτητές και Σπουδαστές σε ένα σύστημα που νοσή αλλά εξυγιαίνεται ή πρόκειται για προεκλογικές υποσχέσεις με  φιλολαϊκό προφίλ;

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την  δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους φοιτητές που αποφασίστηκε μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μέσα από την πρόταση, η Κυβέρνηση ρυθμίζει το ζήτημα που είχε προκύψει από τις πρόνοιες του Μνημονίου, βάσει των οποίων εισήχθησαν εισοδηματικές πρόνοιες για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών. Ιδιαίτερα δε, αντιμετωπίζεται το ζήτημα που παρουσιάστηκε με τους φοιτητές που σπουδάζουν σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η ασφαλιστική κάλυψη για θέματα υγείας είναι υποχρεωτική και οι φοιτητές που δεν δικαιούνται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, αναγκάζονταν να ασφαλίζονται ιδιωτικά με το ανάλογο οικονομικό κόστος, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι».

Όπως ήδη έγινε γνωστό, η απόφαση αυτή θα επηρεάσει περίπου 12.000 φοιτητές των Δημοσίων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων/ Πανεπιστημίων. Ειδικότερα και πάντα με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας: «η πρόταση, που τίθεται σε εφαρμογή άμεσα, επηρεάζει περίπου 12.000 φοιτητές και απευθύνεται σε πρόσωπα που κατοικούν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και σπουδάζουν με πλήρη φοίτηση σε πιστοποιημένους αναγνωρισμένους κλάδους σπουδών των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κύπρου και του εξωτερικού».

Επισημαίνεται δε ότι οι φοιτητές μπορούν να εξασφαλίσουν Κάρτα Νοσηλείας προσκομίζοντας τη φοιτητική τους ταυτότητα στα αρμόδια τμήματα έκδοσης των καρτών, όπως το Υπουργείο Υγείας και τα ΚΕΠ.

Και μέχρι εδώ όλα καλά και άγια. Εξάλλου ένα κράτος πρόνοιας θα πρέπει να παρέχει εκτός από δωρεάν παιδεία και δωρεάν υγεία, μιας και τα δύο αποτελούν δικαίωμα!!! Εκτός από το πάγιο ερώτημα που προκύπτει: γιατί τώρα και όχι χθες;  θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως ένα σύστημα υγείας που κακά τα ψέματα πολεμάτε από παντού,  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις του, απέναντι στους πολίτες,  θα μπορέσει να ανταποκριθεί με την ίδια συνέπεια και αυτάρκεια απέναντι και στον ουκ ολίγο πληθυσμό της φοιτητικής κοινότητας.;

Αναρωτήθηκε κανείς εάν οι προδιαγραφές του συστήματος υγείας είναι τέτοιες που θα καλύπτουν και αυτή την πρόσθετη (το λέμε ξανά αναγκαία) ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Υπάρχει η ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό στα διάφορα τμήματα και κλινικές; Πώς διασφαλίζεται το αποτέλεσμα όταν υπάρχει ΑΡΝΗΣΗ των γιατρών, κυπραίων και μη, να εργαστούν στα δημόσια νοσηλευτήρια; 

Μια μικρή ματιά να ρίξει κανείς στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και θα καταλάβει πως προσπαθούμε το ανέφικτο να γίνει εφικτό. Και τούτη η παρατήρηση δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες και την συμπεριφορά του προσωπικού, που με λίγη καλή πίστη πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι αξιολογότατες!

Πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε στην πτέρυγα του Αγγειοχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Με προγραμματισμένο ραντεβού στις 12:00 και αφού είχαμε έρθει στις 11:00 για την εγγραφή, εξεταστήκαμε, μετά κόπων και βασάνων στις 15:00. Τι να σου κάνει η ευγενέστατη νοσοκόμα που προσπαθούσε μάταια να βάλει σε μια σειρά τους ασθενείς (που δικαιολογημένα από ένα σημείο και μετά εκνευρίζονταν) και τι να προτωκάνουν οι ιατροί, όταν έχουν μια μέρα της εβδομάδας (Δευτέρα) για να εξετάσουν περιστατικά από όλη τη Κύπρο;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα νοσεί. Και όλοι επιθυμούμε την αλλαγή του προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Πριν όμως προβούμε σε εξαγγελίες και ψηφίζουμε νομοσχέδια, καλό θα ήταν να βλέπουμε και την ωμή πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το γεγονός πως η ΥΓΕΙΑ δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς εις βάρος των αντοχών της.

Ας αναλογηστούμε την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στον ανθρώπινο πόνο στην πλάτη του οποίου, δυστυχώς, "παίζονται" δισεκατομύρια χωρίς πολλές φορές κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς επίσης και πολλά πολιτικά "παιγνίδια" με τραγικό αποτέλεσμα!!!

Οψόμεθα!!!

Στρατούλα Τραμουντάνη- Γκόγκα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.