Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας «φοράει» τα γιορτινά του!!! 30 χρόνια ζωής και προσφοράς στη χορωδιακή τέχνη!!!


Γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια και κάνοντας τα πρώτα, δειλά βήματά του, κατόρθωσε να βάλει γερές και στέρεες βάσεις. Με οδηγό, σήμερα, τον ταλαντούχο Μαέστρο Ανδρέα Γερολέμου, πραγματοποιεί άλματα στο χορωδιακό στίβο και κερδίζει τον θαυμασμό του κοινού εντός και εκτός Κύπρου. Οι παραστάσεις του Φωνητικού Συνόλου Λάρνακας αποτελούν πλέον ένα πολιτιστικό γεγονός και οι εμφανίσεις του εντάσσονται σε όλα σχεδόν τα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας. 
Οι τελευταίες του επιλογές ανέδειξαν ακόμα περισσότερο το ταλέντο των χορωδών οι οποίοι διοχετεύουν όλη τους την αγάπη και την ενέργεια, πολύτιμο χρόνο, δημιουργώντας ένα πολύτιμο χορωδιακό στολίδι για την πόλη του Κιτίου.
Στις 8 Ιουλίου, «φοράει» τα γιορτινά του και μας καλεί σε μια παράσταση –ταξίδι μνήμης, «από τη Σμύρνη ως το νησί μας», με συνοδοιπόρο θύμισες και μουσικές από άλλες εποχές.
Για τον εορτασμό αυτό αλλά και την πορεία του Φωνητικού Συνόλου, μιλά στο Αpopsi-La, ο εμπνευστής της ιδέας και Μαέστρος του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας Ανδρέας Γερολέμου.

Συνέντευξη: Στρατούλα Τραμουντάνη
Φωτογραφία: Σώτος Κωνσταντίνου, Ντίνα Χάλλα, Αρχείο Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας


Apopsi-La: Ποιους θα χαρακτηρίζατε ως τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του φωνητικού συνόλου;

Α.Γ.: Θεωρώ  πως σημαντικοί σταθμοί είναι όλη η ιστορία του Συνόλου. Όλες οι εκδηλώσεις, όλες οι συναυλίες έχουν χαράξει την πορεία της χορωδίας και έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο όλα αυτά τα 30 χρόνια.







Apopsi-La: Πως θα εορταστούν τα 30 χρόνια δημιουργίας του Φωνητικού Συνόλου. Ποια η θεματολογία των εκδηλώσεων; Τι θα συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα;

Α.Γ.: Τα 30 χρόνια του Συνόλου θα τα γιορτάσουμε ταξιδεύοντας !!! Μία μεγάλη παραγωγή ετοιμάζεται, μία συναυλία όπου το καράβι θα σαλπάρει στις 8 ΙΟΥΛΙΟΥ. Μια μοναδική μουσική παράσταση που αναδεικνύει τα νοσταλγικά και ερωτικά ηχοχρώματα της Σμύρνης, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μια συλλογή τραγουδιών με έμπνευση τον έρωτα και όχι μόνο, που είτε γράφτηκαν στη Σμύρνη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, είτε αργότερα από Σμυρνιούς συνθέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ουσιαστικά μια συλλογή αγαπημένων τραγουδιών που ζωντανεύουν φωτεινά στοιχεία, μυρωδιές και θαμμένες μνήμες, οι οποίες αναπολούν μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια παρά μόνο στις καρδιές κάποιων λίγων, δυστυχώς, ανθρώπων. Τραγούδια που αγαπήθηκαν και άφησαν το στίγμα τους για πάντα!!! Και φυσικά,αυτό το μουσικό ταξίδι κάνει και ένα σταθμό στο νησί μας!!! Τα υπόλοιπα επί σκηνής !!!

Apopsi-La: Είναι κοινό μυστικό ότι η Χορωδία τα τελευταία χρόνια, πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Ο σκοπός επετεύχθη ή υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση;

Α.Γ.: Προσπάθεια μου είναι να ανεβαίνει το επίπεδο και ναι!!! Συμφωνώ πως τα τελευταία χρόνια η χορωδία πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Ο σκοπός επετεύχθη σίγουρα.


Apopsi-La: Πέρυσι, έγινε μία προσπάθεια ανανέωσης, με συντεταγμένη Audition. Πόσο αναγκαία ήταν αυτή η ανανέωση και τελικά ωφέλησε στην πορεία του συνόλου; Θα ακολουθήσουν κι άλλες;

Α.Γ.: Έγινε μία πολύ καλή ανανέωση η οποία ήταν αναγκαία να γίνει. Αυτό θα επαναληφθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτές οι ανανεώσεις χρειάζονται και σίγουρα ωφελούν το σύνολο.

Apopsi-La: Σκεφτήκατε ποτέ την δημιουργία ενός cd  με πρωταγωνιστή το Φωνητικό Σύνολο της Λάρνακας; Αν ναι, πως θα προχωρούσατε στην υλοποίηση αυτής της ιδέας;

Α.Γ.: Δεν είναι στα άμεσα σχέδια η δημιουργία ενός ψηφιακού δίσκου. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι κάποιες καλές εμφανίσεις του Συνόλου να ηχογραφούνται και να προβάλλονται στο you tube!!!

Apopsi-La: Οι παρουσιάσεις του Φωνητικού Συνόλου αποτελούν μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη. Συμμετέχετε σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ και εκτός Κύπρου. Τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο ευρύτερα;

Α.Γ.: Οι παρουσιάσεις του Φωνητικού Συνόλου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, αποτελούν μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Προβάλουν την πόλη μας και ολόκληρη την Κύπρο. Μέσω αυτών των εμφανίσεων, συνεχίζουμε να διατηρούμε την παράδοση και την κουλτούρα της Κύπρου και της πατρίδας μας της Ελλάδας. Είναι ωφέλιμές επίσης και για τους ίδιους τους χορωδούς.


Apopsi-La: Μαέστρο, ποια τα μελλοντικά σας σχέδια για το Φωνητικό Σύνολο;

Α.Γ.: Τα μελλοντικά σχέδια του Συνόλου είναι πολλά, πάντα ονειρεύομαι πράγματα. Το χορωδιακό τραγούδι και η μουσική για μένα είναι το Α και το Ω. Δεν ζω χωρίς αυτό!!!  Γι αυτό και προγραμματίζω στο μέλλον, αν είμαστε όλοι καλά, πολύ ωραία και όμορφα πράγματα. Μία ΡΟΚ ΟΠΕΡΑ, π.χ. που θα ήθελα πολύ να την παρουσιάσω μέσα στα πλαίσια του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.

Σας ευχαριστώ!!!




ΜΕΛΗ ΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΡΟΛΕΜΟΥ – ΜΑΕΣΤΡΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΠΟΥΡΤΖΗ – ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑ

ΣΟΠΡΑΝΟ:

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – 2010
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΙΛΙΠΟΖΟΓΛΟΥ – 2018
ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ – 1988
ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ – 1990
ΚΑΙΤΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΙΔΟΥ + ( 1988 )
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ – 2012
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΤΑΗ – 1988
ΛΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ – 2011
ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΛΑ – 2011
ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ – 2017
ΦΡΟΣΩ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ – 1999
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – 2008
ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥ – 2014
ΕΛΕΝΑ ΚΩΣΤΑ – 2017
ΧΑΡΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ – 2016
ΑΓΓΕΛΑ ΑΓΓΕΛΗ – 2008 

ΑΛΤΟ :

    ΕΛΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ – 1988
    ΓΙΟΥΛΑ ΗΡΟΔΟΤΟΥ – 2017
    ΧΡΥΣΩ ΜΑΚΡΗ – 2003
    ΑΝΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – 2013
    ΕΛΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ – 2001
    ΜΑΡΘΑ ΜΙΧΑΗΛ – 2013
    ΑΝΘΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – 1988
    ΔΩΡΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – 2003
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΕΚΚΟΥ – 2007
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΤΖΗ – 2010
    ΑΝΤΩΝΙΤΣΑ ΚΑΠΑΤΑΗ – 2013 
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΕΡΟΛΕΜΟΥ – 2003


ΤΕΝΟΡΟΙ:

ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΓΚΟΡΟΖΗΣ – 2018
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΣΠΑΡΗΣ – 2018
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – 2001
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ – 2019
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ – 2017
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – 1988

ΜΠΑΣΣΟΙ :

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – 2018
ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑ – 1988
ΜΑΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – 2014
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – 2012
ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑ – 2011 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ – 2004
ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ – 2000
ΛΟΥΗΣ ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ – 2017
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ – 2018



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Στις αρχές του 1988 ιδρύεται στη Λάρνακα η τετράφωνη  μικτή χορωδία του Δήμου Λάρνακας (με πρώτη Μαέστρο την Ελένη Πουργουρίδου). Η χορωδία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη εμφάνιση την 1η Ιουλίου 1988 στην έναρξη του Φεστιβάλ Λάρνακας. Η σοβαρότητα και η επαγγελματική συνέπεια των ερασιτεχνών μελών της, είχε ως αποτέλεσμα την παγκύπρια εκτίμηση και αναγνώριση. Εμφανίζεται σε Φεστιβάλ και εκδηλώσεις της Λάρνακας και ολόκληρης της Κύπρου και δίνει  με επιτυχία συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας.  Από τις εκδηλώσεις της ξεχωρίζουν η συμμετοχή  της στην όπερα «Καβαλλερία Ρουστικάνα» της Λυρικής Σκηνής Κύπρου και η παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με σολίστα το Λάκη Χαλκιά.

Το 1999 αναλαμβάνει Μαέστρος της χορωδίας ο Ανδρέας Γερολέμου,  η χορωδία μετονομάζεται σε Φωνητικό Σύνολο και συνεχίζει να παρουσιάζεται σε εκδηλώσεις και συναυλίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ξεχωρίζουν οι μεγάλες μουσικοχορευτικές παραγωγές του: «Για Θεούς και Εραστές», «Ανθρώπων Έργα», «Μια νύκτα στου Ψυρρή», «Σαν Ηφαίστειο που ξυπνά», «Μια νύκτα στου Ψυρρή Νο 2» και το αφιέρωμα στον Γιάννη Πάριο «Δώσε μου λιγάκι ουρανό», με σολίστα τον Γιώργο Σταματάρη.

Στις αρχές του 2009 συμμετέχει με κυπριακά τραγούδια στο ψηφιακό δίσκο της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας που ετοιμάστηκε με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 4000 χρόνια της ίδρυσης της πόλης της Λάρνακας. Το καλοκαίρι του 2009 συμμετέχει στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Verona-Garda στην Ιταλία με απόλυτη επιτυχία και τον Μάη του 2010 παρουσιάζεται στη Βενετία στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αδελφοποίηση των πόλεων Βενετίας και Λάρνακας. Τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάζει, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας Κύπρου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας, τη «Μουσική Πανδαισία», μια συναυλία με τραγούδια καταξιωμένων Ελλήνων μουσικοσυνθετών.

Τον Μάρτιο του  2011 παρουσιάζει στη Λάρνακα ένα αφιέρωμα στο συμπατριώτη μας συνθέτη και τραγουδιστή Μιχάλη Βιολάρη ενώ τον Μάη του 2011 συμμετέχει στο αφιέρωμα, για τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, «Κόκκινα Γυαλιά».

Τον Αύγουστο του 2012 προσκαλείται και εμφανίζεται με επιτυχία στη Νάουσα ενώ τον Οκτώβριο του 2013 συμμετέχει στη συναυλία της Σοφίας Βόσσου στη Λευκωσία.
Μέσα στο 2014 ξεχωρίζουν η συμμετοχή του στη μεγάλη εκδήλωση της Λάρνακας για τον πολιούχο της  Άγιο Λάζαρο (συνεργαζόμενο με τον Γιώργο Θεοφάνους, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τη Γιώτα Νέγκα και τον Μάνο Πυροβολάκη), η συνεργασία με τον ηθοποιό-τραγουδιστή Παναγιώτη Πετράκη,  η συμμετοχή του στην εορταστική επέτειο της Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» για τα 170 χρόνια ζωής της στη Λάρνακα και η συναυλία – εμφάνιση στο Ναύπλιο (Νοέμβριος 2014).

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χειμώνα 2014 - 2015 της Λάρνακας, συναντάται «μουσικά» στη Λάρνακα, πρώτα, με τον Παναγιώτη Μάργαρη και την Ανδριάνα Μπάμπαλη, στην παράσταση «Με τη μαγεία της κιθάρας» (Ιανουάριος 2015) και στη συνέχεια (τον Μάρτιο του 2015) παρουσιάζει στη Λάρνακα, ενθουσιάζοντας το κοινό,  τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ηθοποιός σημαίνει Φως».

Τον Μάη του 2015 εντυπωσιάζει το κοινό της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου (και τον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη) με τη συμμετοχή του στο αφιέρωμα για τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανό, που διοργάνωσε η Χορωδία «Μελιζόνα» του Δήμου Παραλιμνίου.

Τον Δεκέμβρη του 2015 συμμετέχει στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία «The Magic Christmas» μαζί με τη Χορωδία Φλάουτων Flaoutissimo Λεμεσού.

Τον Ιούλιο του 2016, συμμετέχει στη Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας  «Μίκης Θεοδωράκης - Μεγάλες Στιγμές» με σολίστα τον Δημήτρη Μπάση.     
  
Τον Δεκέμβριο του 2016 συμμετέχει μαζί με την ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ στα πλαίσια του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ στο Δημοτικό Θέατρο με τραγούδια Χατζιδάκι και Θεοδωράκη.

Τον Ιούλιο του 2017 συμμετέχει στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ στην μεγάλη παραγωγή με τις 100 κιθάρες με μαέστρο τον συνθέτη Βαγγέλη Μπουντούνη.
Νοέμβριο του 2017, ανεβάζει τη μουσική παράσταση ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ, στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ενώ τον Απρίλιο του 2018, διοργανώνει την πρώτη Χορωδιακή Συνάντηση με τη συμμετοχή του Φωνητικού Οργανικού Συνόλου ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ Βέροιας, όπου σημειώνει τεράστια επιτυχία.

Τον Ιούνιου του 2018, συμμετέχει με τα μέλη του - σοπράνο Μαρία Δημητρίου και Στρατούλα Τραμουντάνη, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης στο Μπατούμι της Γεωργίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της  UNESCO  Τυφλίδας και του Δήμου Μπατούμι και αποσπούν ανωτάτη διάκριση στα φωνητικά.
Τον ίδιο μήνα συμμετέχει  για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη μεγάλη παραγωγή με τις 100 κιθάρες, με μαέστρο τον συνθέτη Βαγγέλη Μπουντούνη, στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ.

Τον Ιούλιο του 2018, συμμετέχει στη μουσικοχορευτική συναυλία της Φιλαρμονικής  Δήμου Λάρνακας, σε ένα αφιέρωμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο, για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων από την ίδρυσή της.

Τέλος, τον Μάρτιο του 2019, συμμετέχει στο 2ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΦΩΝΕΣ, στη Βέροια, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.