Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Μια παράσταση επιπέδου, μια υπόσχεση, μια νέα αρχή!!!


Γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας
Φωτογραφία: Σώτος Κωνσταντίνου

Η ζέστη ήταν αφόρητη. Είχε καλέσει σιμά της και την υγρασία και η ατμόσφαιρα σε παρακινούσε να δραπετεύσεις από το Πατίχχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Λάρνακας. Όμως εκεί, πιστός θεατής εδώ και τριάντα χρόνια, του Φωνητικού Συνόλου Λάρνακας, δεν έλεγε να το κουνήσεις από τη θέση σου.



Ένα πρόχειρο χαρτί έγινε βεντάλια στα χέρια σου και περίμενες υπομονετικά να ξεκινήσει η συναυλία με τίτλο «Ένα ταξίδι η μουσική μας … από τη Σμύρνη μέχρι το νησί μας».




Στην πιο δημιουργική ηλικία της ζωής του το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, γιόρτασε τα 30 του χρόνια, με μια συναυλία που αποτελεί σταθμό στην χορωδιακή πορεία του. Αποτελούμενη από 16 σοπράνο, 11 άλτο, 6 τενόρους και 9 μπάσους, η χορωδία από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της διαπρέπει δάφνες, τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. 



Ξεκίνησε δειλά, το 1988 ως τετράφωνη χορωδία με πρώτη μαέστρο την Ελένη Πουργουρίδου μέχρι και το 1999 όπου αναλαμβάνει τα ηνία της ο μαέστρος Ανδρέας Γερολέμου. Και χωρίς να αποδομηθεί το μέχρι τότε έργο της , η χορωδία ξεκινά τα μεγάλα της άλματα για να φτάσει 30 χρόνια μετά στην πλήρη κορύφωση και κατ΄ επέκταση δικαίωσή της.

(Σπουδαίες παραστάσεις, εξαιρετικές εμφανίσεις, συμμετοχές σε χορωδιακά φεστιβάλ, ένας μουσικός δρόμος προσφοράς πολιτισμού στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι δύσκολο να απαριθμήσει κανείς τις επιτυχίες ξεκινώντας από την συμμετοχή της στον ψηφιακό δίσκο της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας με Κυπριακά τραγούδια το 2009, μέχρι την Ιούνιο του 2018 όπου κλιμάκιό της εμφανίζεται στο Μπαντούμι της Γεωργίας σε διεθνές μουσικό Φεστιβάλ για να ολοκληρωθεί ένας τεράστιος κύκλος τον Ιούλιο του ίδιου έτους με την συμμετοχή της στην μουσικοχορευτική συναυλία με 100 κιθάρες με μαέστρο τον συνθέτη Βαγγέλη Μπουντούμη)


Και ενώ η πορεία της χορωδίας μάς δρόσιζε ως βεντάλια, διαβάζοντας το πρόγραμμα της παράστασης, το βιογραφικό του κ.α., άρχισε να εμφανίζεται στη σκηνή η παραδοσιακή ορχήστρα ΗΣΙΟΔΟΣ και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές. Μια συνεχής κίνηση της εξαιρετικής παρουσιάστριας και τραγουδίστριας Βασιλικής Χατζηαδάμου, των ερμηνευτών Ευθύμιου Παπαδόπουλου, Νάσιας Τραχωνίτου, Στάλως Παπαδοπούλου, Κυριάκου Σιάλαρου και Ιωσήφ Κίρλαππου. 


Τη μουσική γέμισαν με τις ωραίες χορογραφίες, οι χορευτές και οι χορεύτριες της σχολής χορού mambo της Μαρίας Καραπίττα. Τα κείμενα που συνέδεσαν τα τραγούδια, ήταν της συγγραφέας και ποιήτριας Ελένης Αρτεμίου.



Από το πρώτο τραγούδι μέχρι και το τελευταίο οι φωνές των χορωδών, άρτια εκπαιδευμένες υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Ανδρέα Γερολέμου, γέμισαν την ατμόσφαιρα και ως ένα πρίμο, απαλό αεράκι έδιωξαν το αφόρητο της ζέστης, διασκέδασαν  και αποζημίωσαν στο έπακρο, το πολυπληθές κοινό του θεάτρου κερδίζοντας επάξια το θερμότατο χειροκρότημα.






Κι όταν μας αποχαιρέτησαν με το «Έχε γεια Παναγιά», κλείνοντας αυτό το νοσταλγικό ταξίδι με μελωδίες από όλο το φάσμα του ελληνικού μουσικού παραδοσιακού τραγουδιού, ήταν σαν να έδιναν μια υπόσχεση για το μέλλον. 
Μια υπόσχεση πως θα ακολουθήσουν με μεγαλύτερη πίστη και αφοσίωση τα μουσικά μονοπάτια, ώστε να οδηγηθούν στα ύψιστα σκαλοπάτια της χορωδιακής μουσικής, εκεί που αρμόζει να βρίσκονται, παράγοντας πολιτισμό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.