Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Παραλίες σκύλων για… γέλια και για κλάματα!!!




Σύμφωνα με τον κατάλογο που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών Κύπρου, μία από τις επτά παραλίες* για διακίνηση και λούσιμο σκύλων είναι και παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας. Εκτός όμως από τις υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών σκύλων που συχνά – πυκνά η πολιτεία με διάφορους τρόπους φροντίζει  να μας θυμίζει, έχει και η ίδια υποχρεώσεις έναντι των ιδιοκτητών σκύλων και των ίδιων των τετράποδων. Και εννοούμε πως για τους τετράποδους πιστούς φίλους μας, κάποιοι φροντίζουν να πληρώνουν το ειδικό τέλος (φόρος) στη Δημοτική Αρχή.

Γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας


Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών Σκύλων όταν συνοδεύουν τους σκύλους στην προβλεπόμενη παραλία.

α. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την άδεια κατοχής και το βιβλιάριο Υγείας του
β. Οι σκύλοι όταν δεν είναι μέσα στην Θάλασσα θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα ώστε να είναι δεμένοι με λουρί
γ. Οι ιδιοκτήτες ή οι συνοδοί θα πρέπει να φροντίζουν για την συλλογή και απομάκρυνση των ακαθαρσιών των σκύλων
δ. Συμμόρφωση με τις οδηγίες που πιθανόν να είναι αναρτημένες στην είσοδο της σχετικής παραλίας.

Ποιες τώρα είναι οι υποχρεώσεις της πολιτείας

α. Να τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες σήμανσης με οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες των Σκύλων
β. Να φροντίζει να υπάρχουν κάδοι μικροί και μεγάλοι για την εναπόθεση των ακαθαρσιών των λουόμενων ιδιοκτητών  και των σκύλων τους
γ. Να φροντίζει για την τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών
δ. Να υπάρχουν τουαλέτες κτιστές ή κινητές για τους ιδιοκτήτες- συνοδούς σκύλων
στ. Να έχει οριοθετημένη την παραλία των σκύλων

Την Δευτέρα 15 Ιουλ 2019, επισκεφτήκαμε με το κατοικίδιό μας την εν λόγω παραλία των σκύλων της Λάρνακας. Ο μικρός χωματόδρομος που θα έπρεπε να διανύσουμε για να την προσεγγίσουμε, γεμάτο πέτρες που εξέχουν από το έδαφος τον καθιστούν επικίνδυνο για τα αυτοκίνητα. Για  χώρο στάθμευσης- παρκαρίσματος ούτε λόγος,  οπότε αναγκαστικά πρέπει να εισέλθεις στην παραλία με το αυτοκίνητο, κάτι εξίσου επικίνδυνο αλλά και απαγορευτικό. Οι κάδοι απορριμμάτων γεμάτοι από σκουπίδια, απόδειξη ότι δεν υπήρξε έγκαιρη μέριμνα για την αποκομιδή τους. Οι κινητές τουαλέτες σε σχετικά καλή κατάσταση, αν και σε ορισμένα σημεία του εσωτερικού τους υπήρχαν σπασμένα πλαστικά, δείγμα ανάρμοστης ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο χώρος δεν ήταν αποκλεισμένος από την παρακείμενη παραλία που προορίζεται για λουόμενους και βρίσκεται κάτω από διεθνείς συνθήκες προστασίας. Και τέλος η ακτή, σε μήκος τουλάχιστον 2-3 μέτρων γεμάτη από φύκια.


Γνωρίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή στο μέτρο του δυνατού έχει εκφραστεί με συμπάθεια προς τους αναδόχους κατοικίδιων αλλά μάλλον τούτο δεν αρκεί. Χρειάζεται μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βούληση και ίσως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μία συγκέντρωση, να οργανωθεί ένας δημόσιος διάλογος για την επίλυση προβλημάτων που άπτονται των ιδιοκτητών κατοικίδιων και ιδιαιτέρως των ιδιοκτητών σκύλων. Κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες σκύλων πληρώνουν ειδικό τέλος για στην Δημοτική αρχή ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας τονώνεται από την όλη βιομηχανία που περιβάλλει την φιλοζωία (ιατρική περίθαλψη, ρουχισμός, φάρμακα, σκυλοτροφές κτλ) Θα πρέπει λοιπόν να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα και στην ύπαρξη μιας αξιοπρεπούς παραλίας. Αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε παραλία για σκύλους τότε θα πρέπει να οργανωθεί  κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο λουόμενος και ο σκύλος του να αισθάνονται αξιοπρεπείς και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

*Οι επτά παραλίες Σκύλων στην Κύπρο

1. Η παραλία Γλυκύ Νερό Α΄ στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη)
2. Η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας
3. Η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια
4. Η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου
5. Η παραλία  6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι
6. Η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου
7. Η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κ. Πύργο Τυλληρίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.