Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Με λίγα λόγια, τι εννοούμε ασφάλεια ζωοτροφών και σωστή διατροφή κατοικίδιων ζώων; Γράφει ο Αντώνιος Γκόγκας, Animal Scientist MSc


Γράφει ο Αντώνιος Γκόγκας, Animal Scientist MSc 
Animal Nutrition  Agricultural University of Athens.

Πριν περάσουμε στην σωστή διατροφή και τι εννοούμε με αυτό, ας αναφερθούμε αρχικά στην ασφάλεια ζωοτροφών. Ο σκοπός της νομοθεσίας περί ασφάλειας ζωοτροφών (ΕΚ)178/2002 και (ΕΚ) 183/2005 είναι σαφής προς το τι πρέπει να γίνεται από όλους τους υπευθύνους για να προωθήσουμε την υγεία του κατοικίδιου μας και γενικά των ζώων. Κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως αν η πρώτη ύλη δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, τότε δεν είναι κατάλληλη ούτε για τα ζώα. 

Η ασφάλεια των ζωοτροφών έχει να κάνει με την αποθήκευση της, το μικροβιακό της φορτίο, τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει επεξεργασία, την ημερομηνία λήξης, την αποβολή της από ουσίες οι οποίες προκαλούν βλάβες στον οργανισμό κ.α.! Στο συγκεκριμένο άρθρο δε θα δώσουμε διατροφικές συμβουλές, ούτε θα αναφερθούμε σε διαιτολόγια. Με τον όρο σωστή διατροφή, εννοούμε το τι πρέπει επί της ουσίας να τρώει ένας οργανισμός. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό και στη διατροφή τα ζώα χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες όπως τα μονογαστρικά και τα μηρυκαστικά. Στα μονογαστρικά ανήκει ο άνθρωπος, ο σκύλος, το γουρούνι κ.α. Στα μηρυκαστικά ανήκει η αγελάδα, η κατσίκα, το πρόβατο κ.α.! Καθένα από αυτά έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες τροφές και πρώτες ύλες. Με απλά λόγια αλλιώς ‘’πέπτει’’ ο σκύλος ένα καρότο ή ένα μαρούλι και αλλιώς μία κατσίκα. Όταν εννοούμε ‘’πέπτει’’ αναφερόμαστε στο τρόπο και το ποσοστό αξιοποίησης των ουσιών που προσφέρει η κάθε τροφή.

Εδώ λοιπόν είναι και η ουσία του άρθρου. Η διατροφή του σκύλου ή της γάτας διέπονται από κάποιες βασικές αρχές. Είτε μας αρέσει είτε όχι τα ζώα αυτά από τη φύση τους έχουν τη τάση να αξιοποιούν καλύτερα τις ζωικής προέλευσης τροφές παρά τις φυτικές. Υπάρχουν πίνακες και χιλιάδες πειράματα τα οποία το αποδεικνύουν. Το θέμα, λοιπόν, στη σωστή διατροφή ενός ζώου έχει να κάνει με το πραγματικά χρειάζεται. Ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος ή γουρούνι. Ο άνθρωπος και το γουρούνι είναι παμφάγο μονογαστρικό και η ποικιλία τροφών που μπορεί να αξιοποιήσει είναι η ίδια με αυτή του ανθρώπου ή της γάτας. Έχω δει αρκετούς να ταΐζουν τα σκυλάκια τους ότι ταΐζουν και τα παιδιά τους. Δεν το κάνουν από κακία αλλά από άγνοια. Όμως η ζημιά και τα λάθη κοστίζουν. ‘’Κ. Γκόγκα γιατί ενώ ο σκύλος μου τρώει δύο κιλά φαγητό την ημέρα είναι σκελετωμένος με μεγάλο στομάχι’’. ‘’Κ. Γκόγκα γιατί ο σκύλος μου δεν έχει τρίχωμα που να είναι λείο και γυαλιστερό;’’.  Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν σε κάποιο άλλο άρθρο. Η ουσία όμως είναι ότι η γνώση και η πρόληψη λύνουν το μεγαλύτερο ποσοστό προβλημάτων. Πριν δώσετε κάτι στο σκύλο σας, σκεφτείτε. Πριν δώσετε κάτι σε ένα γατάκι το οποίο αγαπάτε, σκεφτείτε. Τα κατοικίδια μας  δεν είναι άνθρωποι. Ίσως στη ψυχή να είναι ακόμα καλύτερα από εμάς, όμως στη διατροφή έχουν ιδιαιτερότητες και για αυτό είναι μοναδικά. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό και προσπαθήστε να κρατήσετε τη ποιότητα της πρώτης ύλης σε υψηλά επίπεδα.

 

*Αφιερωμένο στη καθηγήτρια μου στη  Διατροφή, πανεπιστημιακό κυρία Ελένη Τσιμπλάκου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.