Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Στα "σπάργανά της" η Παιδική Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας!

Είδηση αποτέλεσε η δημιουργία Παιδικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας για το "πολιτιστικό γίγνεσθαι" της πόλης. Σκέψεις και προσπάθειες ετών, πήραν, επιτέλους, σάρκα και οστά χάρη στην αγάπη, την αφοσίωση των ανθρώπων της Φιλαρμονικής, των μουσικών, καθηγητών, δασκάλων και όλων των μουσικών σχημάτων αλλά και των αποφάσεων της πολιτιστικής υπηρεσίας, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Λάρνακας. 
Οι πρώτες πρόβες έγιναν και παρ΄ ότι διακόπηκαν όλες οι εκδηλώσεις εξ αιτίας του «κλειδώματος», λόγω της πανδημίας, το όραμα είναι εκεί, εν «αναμονή» δράσης και περιμένει! 
Οι Λαρνακείς ζουν και στηρίζουν τα Μουσικά Σύνολα της πόλης τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Ένα είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνουν και με την Παιδική Φιλαρμονική η οποία με νέους ανθρώπους στους κόλπους της, πιστεύουμε ότι θα βάλλει το δικό της λιθαράκι σ΄ αυτό που λέγεται πολιτισμός και μάλιστα μουσικός πολιτισμός, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. 
Το apopsi-la  εύχεται να ευοδωθούν οι στόχοι και τα οράματα της.
Για το εγχείρημα, την προοπτική, τα σχέδια και το μέλλον της Παιδικής Φιλαρμονικής, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κα Ελένη Παπαδοπούλουμουσικοπαιδαγωγό, καθηγήτρια Δημοτικού ωδείου και Μαέστρο της Παιδικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας

Συνέντευξη: Στρατούλα Τραμουντάνη
Φωτογραφία*: Ελένη Παπαδοπούλου


Apopsi-la: Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε και που δεχθήκατε να μιλήσετε στο apopsi-la. Με χαρά υποδεχτήκαμε την είδηση για τη δημιουργία παιδικής φιλαρμονικής στο δήμο μας. Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το εγχείρημα.

Ε.Παπαδοπούλου: Σας ευχαριστώ κι έγω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για τη νεοσύστατη Παιδική Φιλαρμονική. Η δημιουργία της νεανικής αυτής ορχήστρας προέκυψε από την ανάγκη στελέχωσης της Φιλαρμονικής ενηλίκων της πόλης μας με νέα μέλη. Mετά από τριάντα δύο χρόνια ύπαρξης της είναι καλό να υπάρξει ένα "φυτώριο" που θα την τροφοδοτεί με νέο αίμα! Επίσης, η δημιουργία Παιδικής Φιλαρμονικής είναι κάτι που ήρθε να συμπληρώσει τα μουσικά σχήματα του Δήμου Λάρνακας εφόσον υπάρχει και παιδική χορωδία.



Apopsi-la: Στεγάζεται στον ίδιο χώρο με τα υπόλοιπα μουσικά σύνολα; Ποιες ηλικίες μπορούν να συμμετάσχουν;  Πότε θα ξαναγίνουν οι ακροάσεις;

Ε.Παπαδοπούλου: Η Παιδική Φιλαρμονική στεγάζεται στον ίδιο χώρο με την Φιλαρμονική ενηλίκων και το Φωνητικό Σύνολο του δήμου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά από 8-14 χρόνων. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των μελών είναι πενήντα πέντε γι αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε σύντομα ακροάσεις, διότι τους παρέχουμε εμείς τα μουσικά όργανα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα.

Apopsi-la: Οι νέοι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύουν το τυπικό ρεπερτόριο της φιλαρμονικής με δυνατότητα διεύρυνσης στο κλασικό ρεπερτόριο, συμφωνικά και οπερετικά αποσπάσματα, διασκευές συνθετών, αποσπάσματα χορωδιακών κ.α.;

Ε.Παπαδοπούλου: Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα παιδιά γίνονται δεκτά χωρίς να έχουν γνώσεις πνευστών και κρουστών οργάνων οπότε αναλαμβάνουμε εμείς να τα διδάξουμε. Όταν τα παιδιά αποκτήσουν αρκετές μουσικές δεξιότητες θα μπορούν να εκτέλουν διάφορα  είδη ρεπερτορίου και όχι μόνο το τυπικό ρεπερτόριο φιλαρμονικής. Για την ώρα ο δρόμος είναι μακρύς!

Apopsi-la: Σε τι θα μπορούσατε να πείτε ότι διαφέρει η παιδική Φιλαρμονική σε σχέση με άλλες που υπάρχουν ανά τον κόσμο;

Ε.Παπαδοπούλου: Η Παιδική Φιλαρμονική δε διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες ορχήστρες ανά τον κόσμο.

Apopsi-la: Μέσα από την ομαδική συνεργασία τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους σε συλλογικό πνεύμα. Εσείς, ως  μουσικός με πλούσια μουσική παιδεία, πόσο πιστεύετε πως το έχει αυτό ανάγκη ο σύγχρονος νέος και η κοινωνία ευρύτερα;

Ε.Παπαδοπούλου:  Όντας κι εγώ μέλος της Φιλαρμονικής ενηλίκων, θεωρώ επιτακτική ανάγκη τη συμμετοχή των νέων σε μουσικά σύνολα. Πολύ σωστά αναφέρατε ότι προάγει τη δημιουργικότητα σε συλλογικό πνεύμα, καθώς επίσης την αυτοπειθαρχία, την κοινωνικότητα και την υπευθυνότητα. Έχω την πεποίθηση ότι οι νέοι σήμερα είναι τόσο απορροφημένοι από την τεχνολογία και την απόκτηση γνώσεων, που η ενασχόληση με τις τέχνες φαντάζει, σχεδόν, αχρείαστη. Δυστυχώς!

Apopsi-la: Είναι στα άμεσα σχέδια να γίνει επέκταση των τμημάτων εκμάθησης μουσικής στο Δήμο;

Ε.Παπαδοπούλου: Απ’ όσο γνωρίζω ο Δήμος δεν προτίθεται να επεκτείνει τα τμήματα εκμάθησης μουσικής κυρίως λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας που επηρέασαν δυστυχώς και το Δήμο μας.

Apopsi-la: Έπειτα από τόσα χρόνια εμπειρίας στα πολιτιστικά τεκταινόμενα, τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει στον τομέα του πολιτισμού της Κύπρου;

Ε.Παπαδοπούλου:  Αν και πολιτιστικά έχουμε προχωρήσει ως χώρα (δημιουργία συμφωνικής νέων, μουσικών σχολείων, ερασιτεχνικών χορωδιών και φιλαρμονικών, φεστιβάλ όπερας κ.α) εντούτοις ο τομέας της μουσικής χρήζει περισσότερου σεβασμού και αναγνώρισης ως τέχνη και ως επάγγελμα. Επίσης το κεφάλαιο κλασσική μουσική παιδεία πρέπει να γίνει πιο γνωστό και πιο προσιτό στη νέα γενιά και όχι μόνο στα παιδιά που φοιτούν σε μουσικές σχολές.

Apopsi-la: Πως αντιμετωπίζουν τα παιδιά την αναβολή των προβών εν μέσω πανδημίας; Τι σας λένε;

Ε.Παπαδοπούλου: Η πανδημία δυστυχώς επηρέασε και την Παιδική Φιλαρμονική αφού αναγκαστικά χωρίσαμε τα παιδιά σε πολύ μικρά σύνολα και τις τελευταίες εβδομάδες τα μαθήματα γίνονταν σε ατομικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο δεν αναβλήθηκαν πρόβες αλλά τα παιδιά ρωτούσαν πότε θα ξανακάνουν πρόβα με την ομάδα τους. Ελπίζουμε σύντομα να συνεχίσουμε κανονικά.

Apopsi-la: Ποια και πότε προγραμματίζετε η πρώτη εμφάνισή σας;

Ε.Παπαδοπούλου:
 Δε μπορώ να ξέρω πότε θα είναι η πρώτη μας εμφάνιση διότι η πανδημία έχει ανατρέψει όλα τα σχέδια και τον προγραμματισμό μας. Μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την πρώτη μας επίσημη εμφάνιση.
Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να διώξει ό,τι μας πίκρανε και μας πόνεσε ο παλιός.

 

*Οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν μετά από διαβεβαίωση των κηδεμόνων των παιδιών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.