Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Μήπως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένας χώρος ταφής μικρών ζώων;




Μπορείτε να ψηφίσετε πατώντας επί του συνδέσμου:
Ανοιχτή επιστολή* στο Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, με αίτημα τη δημιουργία Κοιμητηρίου Μικρών Ζώων στη Λάρνακα, απέστειλε η Δημοσιογράφος- Blogger Στρατούλα Τραμουντάνη.

Στην επιστολή τονίζεται η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας του, καθώς και το γεγονός ότι «είναι υποχρέωση του κάθε δήμου να υπάρχει ένα κοιμητήριο μικρών κατοικίδιων (όπως ήδη υπάρχουν σε αρκετούς δήμους ανά τον κόσμο) ώστε τα μικρά ζώα να θάβονται με υγειονομικούς όρους και όχι να δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι ταφής ανεξέλεγκτα».

Ο Δήμος Λάρνακας, μέχρι σήμερα, δεν έχει μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει κάποιο χώρο ταφής. Σε κάθε περίπτωση και αφού πλέον και με νόμο ορίζεται η προστασία των ζώων, θα πρέπει και ο δήμος να φροντίσει και για την δημιουργία του συγκεκριμένου κοιμητηρίου για τα πλάσματα που εν ζωή αποτελούν το καλύτερο φίλο του ανθρώπου.
Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι «κάθε πλάσμα στη γη φέρει το δικαίωμα της αξιοπρέπειας ακόμη και στο θάνατό του. Στην ανάμνηση που οφείλουμε να κρατάμε αιώνια. Το σεβασμό και τον ανθρωπισμό μας» ενώ  καταλήγει με το ότι «η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, θα ανακουφίσει μεγάλη μερίδα πολιτών, κυπρίων και ξένων, που ζουν στη χώρα μας ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί μία ακόμη καινοτόμος πλευρά του χαρακτήρα της Δημοτικής Αρχής Λάρνακας. Αυτό άλλωστε ορίζει και ο χαρακτηρισμός μιας πολιτισμένης κοινωνίας, πολιτείας, κράτους. Ας αποδείξουμε, σε πείσμα των καιρών, ότι η ανθρωπότητά μας δεν είναι και τόσο απάνθρωπη».
Η κυρία Τραμουντάνη προτίθεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, αν το θέμα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας  και κληθεί, αλλά είναι και στη διάθεση όλων των δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου, φορέων οι οποίοι ενδιαφέρονται.
Δημήτριος Γκόγκας


Για το θέμα έγραψαν:


και ασχολήθηκε η Εκπομπή της Ψυχολόγου κας Θέκλας Πετρίδου με το θέμα:
https://www.youtube.com/watch?v=lZvYd4rlNDk&t=35s



*ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κ. Ανδρέα Βύρα
            Δήμαρχο Λάρνακας
ΑΠΟ: Στρατούλα Τραμουντάνη
          

          Λάρνακα 04 Φεβ 2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για τη δημιουργία Κοιμητηρίου μικρών κατοικίδιων

ΚΟΙΝ: Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,
           Πρόεδρο και Μέλη Βουλής Αντιπροσώπων Κύπρου,
           Πολιτικά Κόμματα Κύπρου,
           Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας,
           Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Πρασίνου Δήμου Λάρνακας,
           Επιτροπή Υγειονομείου και Καθαριότητας Δήμου Λάρνακας,
           Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου,
           Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Κύπρου




Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

     Η οικογένειά μου εδώ και τρία χρόνια έχει υιοθετήσει ένα μικρό θηλυκό σκυλάκι, το όνομα του οποίου είναι «Κλημεντίνη». Σώθηκε από ευθανασία σε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων και από τότε έως σήμερα είναι ο άγγελος μας επί γης!!! Όπως είναι φυσικό, το πλάσμα αυτό, έχει γίνει μέλος της οικογένειας, είναι ένα ανεκτίμητο, αναπόσπαστο κομμάτι της. Έτσι ευχόμαστε να συμβαίνει, με όλα τα ζώα συντροφιάς που ο άνθρωπος επιλέγει. Τι θα απογίνει όμως μετά τη «φυγή» της από τη ζωή; Που θα εναποθέσουμε το σώμα της προκειμένου να μην γίνει βορά ή ότι άλλο εγκυμονεί η υπαίθρια, ανεξέλεγκτη ταφή;
     Κάθε πλάσμα στη γη φέρει το δικαίωμα της αξιοπρέπειας ακόμη και στο θάνατό του. Στην ανάμνηση που οφείλουμε να κρατάμε αιώνια. Το σεβασμό και τον ανθρωπισμό μας. Το ίδιο θέμα θα μας απασχολούσε εάν η «Κλημεντίνη» ήταν γάτα, κουνέλι, πτηνό ή άλλο. Δεν μου αρέσει ο όρος «φιλόζωος» και ούτε με προσδιορίζει. Είμαι όμως άνθρωπος και άνθρωπος σημαίνει αγάπη, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμός. Οφείλω να προστατέψω κάθε αδύναμο πλάσμα που δυστυχώς η ανθρωπότητά μας, βέβηλα πολλές φορές, καταστρέφει και εξευτελίζει.
     Τα κατοικίδια ζώα μάς προσφέρουν συντροφιά, αποδοχή, συναισθηματική υποστήριξη και άνευ όρων αγάπη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σε αντάλλαγμα, τα αγαπάμε και τα εντάσσουμε στην οικογένειάς μας. Έτσι, όταν αυτή η ειδική σχέση φτάνει στο τέλος, είναι φυσικό να υπάρχει θλίψη. Κατανοώντας τη βαθιά αίσθηση της απώλειας που νιώθει κανείς όταν το κατοικίδιο ζώο του φύγει από τη ζωή, στόχος μας είναι να κάνουμε τη διαδικασία αυτή της ταφής όσο πιο ανώδυνη γίνεται, προσφέροντας στο κατοικίδιο μας την ίδια αξιοπρέπεια και τη φροντίδα με αυτή που είχε κοντά μας.
    

     Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του κάθε δήμου να υπάρχει ένα κοιμητήριο μικρών κατοικίδιων (όπως ήδη υπάρχουν σε αρκετούς δήμους ανά τον κόσμο) ώστε να θάβονται με υγειονομικούς όρους και όχι να δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι ταφής ανεξέλεγκτοι.

Κύριε Δήμαρχε,

     Με όλο το σεβασμό στο έργο σας και στα όλα όσα έχετε προσφέρει και συνεχίζετε να προσφέρετε στον τόπο σας, προτείνω τη δημιουργία ενός Παγκύπριου Κοιμητηρίου Μικρών Κατοικίδιων στα όρια του Δήμου σας. Παρακαλώ να τεθεί το θέμα προς συζήτηση, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, να κληθώ προσωπικά και να σας καταθέσω ολοκληρωμένη πρόταση υλοποίησης και λειτουργίας του κοιμητηρίου την οποία και σχεδίασα.
     Εγώ και η οικογένειά μου, προσφερόμαστε για εθελοντική εργασία καθώς και την οργάνωση ομάδας εθελοντών για τη φροντίδα, τον ευπρεπισμό και την ασφάλεια του Κοιμητηρίου.
     Πιστεύω ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, θα ανακουφίσει μεγάλη μερίδα πολιτών, κυπρίων και ξένων, που ζουν στη χώρα μας ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί μία ακόμη καινοτόμος πλευρά του χαρακτήρα της Δημοτικής Αρχής Λάρνακας. Αυτό άλλωστε ορίζει και ο χαρακτηρισμός μιας πολιτισμένης κοινωνίας, πολιτείας, κράτους.
Ας αποδείξουμε, σε πείσμα των καιρών, ότι η ανθρωπότητά μας δεν είναι και τόσο απάνθρωπη.


     Είμαι στη διάθεσή σας για μια προσωπική συνάντηση και οποιαδήποτε διευκρίνιση.


                                                                                                      Με εκτίμηση 
                                                                                                 Στρατούλα Τραμουντάνη
                                                                                                    Δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.