Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ριχάρδος Γ΄: από 1η Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Θ.Ο.Κ.



Ένα από τα καλύτερα θεατρικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή. Η ιστορία του δύσμορφου, κακού αλλά και απροσδόκητα γοητευτικού βασιλιά Ριχάρδου Γ’ είναι μια μελέτη για την εξουσία, τη βία και την «ομορφιά», που εκτυλίσσεται μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον της μεσαιωνικής Αγγλίας και αποκαλύπτει τα πιο αρχέγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Συνωμοσίες, λυκοφιλίες, συναλλαγές και εκβιασμοί συνθέτουν το σκηνικό της ζωής αυτού του αινιγματικού ήρωα, που βαδίζει τον δρόμο από τη γρήγορη άνοδο ως την εκκωφαντική πτώση.

Η σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου διερευνά την πολύπλοκη φύση του Ριχάρδου –στον ομώνυμο ρόλο ο Προκόπης Αγαθοκλέους– και τη σχέση του θεάτρου με την Ιστορία, για να αναδείξει τη διαχρονικότητα των θεμάτων του έργου. Η παράσταση βασίζεται σε ένα εντυπωσιακό επιτελείο συντελεστών και ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι
Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου και Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Λίγα λόγια για το έργο
Μέσα σ’ ένα πολύ ταραγμένο κλίμα από εμφύλιες συγκρούσεις, ο Βασιλιάς Εδουάρδος του οίκου των Γιορκ ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Η ειρηνική βασιλεία του κινδυνεύει από τον μικρότερο του αδελφό Ριχάρδο Γ΄, ο οποίος έχει μοναδικό σκοπό την κατάκτηση του στέμματος. Ο Ριχάρδος, κινείται μεθοδικά και μελετημένα προς την επίτευξη του στόχου του, μη διστάζοντας να στείλει στο θάνατο ακόμη και τους συγγενείς του.
Με πρώτη ύλη την Ιστορία, ο κορυφαίος ελισαβετιανός δραματουργός δημιουργεί έναν ήρωα, σκοτεινής γοητείας και δαιμόνιας εξυπνάδας, οδηγώντας μας από την άνοδο στην πτώση μιας μοναχικής ψυχής.

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Ένας από  τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών. Γεννήθηκε το 1564 στο Στράτφορντ και πέθανε στη γενέτειρά του το 1616. Τα θεατρικά έργα που άφησε, αποτελούν αιώνια κειμήλια πολιτισμού. Έγραψε όλα τα είδη, κωμωδία, δράμα και τραγωδία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο, ενώ τα θεατρικά του παίζονται ακόμη και προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρουν σε μικρούς και μεγάλους. Γνωστά έργα του: «Άμλετ», «Ριχάρδος Γ΄», «Έμπορος της Βενετίας», «Βασιλιάς Ληρ», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Δωδέκατη νύχτα», «Το ημέρωμα της στρίγγλας».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική: Μάριος Τακούσιης
Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Μουσική διδασκαλία-τραγούδι-φωνή: Βασιλική Αναστασίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτις: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Βοηθός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ρέα Ολυμπίου

Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Εβελίνα Αραπίδη,  Μαργαρίτα Ζαχαρίου,
Πέτρος Ιωάννου, Στυλιάνα Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Γιάννης Καραούλης,
Στέλιος Καψάλης, Γιώργος Κυριάκου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους,
Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου, Κώστας Σιλβέστρος,
Δημήτρης Φραγκιόγλου, Βασίλης Χαραλάμπους

Συμμετέχουν τα παιδιά: Άρης Κυθρεώτης/Στέλιος Κυριακίδης


Παραστάσεις

Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Από 1η Μαρτίου 2019
και κάθε Παρασκευή & Σάββατο, 20:30 και Κυριακή, 18:00

Λεμεσός
Θέατρο Ριάλτο
Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 20:30

Οι παραστάσεις στις 5 Απριλίου στη Λευκωσία και 10 Απριλίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

Συστήνεται για θεατές άνω των 15 ετών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.