Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Η Βαλεντίνα Σοφοκλέους στον τελευταίο μονόλογο «Εβραία», του Bertolt Brecht!!!


Η «Εβραία» είναι ο τελευταίος μονόλογος από το σπονδυλωτό έργο του Bertolt Brecht «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ».
Το έργο αυτό του Μπρεχτ, αποτελείται από 24 σκηνές-μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος μεταξύ 1935 και 1939 και περιγράφουν την τρομοκρατία και την άγρια φύση του ναζιστικού καθεστώτος. Η ελληνική μετάφραση αυτού του έργου είναι του αείμνηστου Μάριου Πλωρίτη.

Φρανκφούρτη 1937, «Εβραία»
Στον μονόλογο αυτό μια Γερμανίδα Εβραία, η Ιουδίθ Κέιθ, γυναίκα γιατρού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία για να πάει στο Άμστερνταμ, για να μη σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του συζύγου της. Μέσα από ένα προσωπικό δράμα διαφαίνεται το καθεστώς του τρόμου, που έχει διαπεράσει και διαστρέψει τη ζωή, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τη σκέψη των ανθρώπων. Η υποκρισία γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ανθρώπινης σχέσης, καθώς όλα μοιάζουν υποταγμένα στο κατασταλτικό κράτος και αλλοτριωμένα από τη χιτλερική ιδεολογία. 
Στο κείμενο αποτυπώνεται η εσωτερική ένταση του ατόμου που παίρνει μια απόφαση ενώ βρίσκεται στο χείλος της απελπισίας. Μέσα από την ανάγνωση του έργου στρέφουμε την προσοχή στα εκατοντάδες πρόσωπα της καθημερινότητας, τα οποία, δίνοντας έναν οριακό αγώνα επιβίωσης, αναδύονται ως σύγχρονοι/ες ήρωες και ηρωίδες του Brecht.
 
Η Βαλεντίνα Σοφοκλέους, θέλοντας να διεισδύσει  στην αθλιότητα του φόβου μέσα από το υπέροχο αυτό έργο, πρωταγωνιστεί ενσαρκώνοντας την Ιουδίθ Κέιθυπό τη σκηνοθετική στήριξη της Μόνικας Μελέκη ενώ στο πιάνο συμμετέχει ο συνθέτης Σάββας Σάββα.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στη Λάρνακα στο Θέατρο «Σκάλα» στις 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30 


Στη Λεμεσό, στον πολυχώρο «Συνεργείο» στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30

Κρατήσεις- εισιτήρια στο 96 930 72, στο περίπτερο «Τασία» στη Λάρνακα και στο παραδοσιακό καφενείο «ΜΑΛΛΟΝ ΓΛΥΚΥΣ», στην οδό Σαριπόλου στη Λεμεσό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.