Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Μόνικα Μελέκη: "Το φως δεν το φοβάσαι, το αναζητάς".


Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης «Εβραία», σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη και Βαλεντίνα Σοφοκλέους στον ομώνυμο ρόλο, βρεθήκαμε στη σκηνή του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ, όπου γίνονταν η γενική πρόβα και συνομιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα γι’ αυτό το εγχείρημα. Φόβος ή δέος; 

Μ.Μ.: «Μπρεχτ, μεγάλος!!! Δέος κι όχι φόβος! Το φως δεν το φοβάσαι, το αναζητάς! Με τους μεγάλους συγγραφείς έχεις μόνο να κερδίσεις από την συνάντηση αυτή. Και γιατί; Διότι το μόνο που χρειάζεται είναι η αλήθεια σε όλες της τις εκφάνσεις. Η φόρμα από μονή δεν αρκεί αν το δοχείο της είναι άδειο. Πρέπει να είναι γεμάτο με ουσία».

Και ποια είναι αυτή; Τη ρωτήσαμε.

Μ.Μ.: "Η αλήθεια!!! Τα συναισθήματα είναι αληθινά, οι σκέψεις, οι αντιδράσεις, ο πόνος, η θλίψη, η αγανάκτηση, η απελπισία, η αγάπη. Αυτά καλούνται να ανακαλύψουν και να ενσαρκώσουν στη σκηνή ηθοποιός και σκηνοθέτης. Όταν ο σκηνοθέτης έχει στη διάθεσή του κι ένα ταλαντούχο και παθιασμένο ηθοποιό… τότε το αποτέλεσμα δεν αργεί να έρθει».

Με την Βαλεντίνα μετρούν 29 χρόνια γνωριμίας η οποία όπως η ίδια η Μόνικα Μελέκη δηλώνει «εξελίχτηκε σε πραγματική φιλία μετά από αυτή τη συνεργασία. Πρόβες γεμάτες αγάπη, υπομονή, αναζήτηση,πάθος, γνώση».

«Το αποτέλεσμα επί σκηνής», μας λέει, προσκαλώντας μας «ταπεινά και σιγανά να ταξιδέψουμε» μαζί τους.

Εξαιρετικό υλικό προς προβληματισμό, η «Εβραία» του Μπρεχτ δε στοχεύει μόνο σε μια κοινωνικοπολιτική διαλεκτική διαδικασία αφύπνισης του θεατή, αλλά αγγίζει ένα βαθύτερο υπαρξιακό ερώτημα, τη σχέση ενός ζευγαριού μέσα από το πρίσμα μιας καταπιεσμένης και εκτροχιασμένης κοινωνίας. Έχει καταφέρει το κτήνος του φασισμού να εισχωρήσει ακόμα κι ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι;

20 Φεβρουαρίου,Θέατρο ΣΚΑΛΑ στις 20:30.
Να είστε όλοι εκεί!!!

Στρατούλα Τραμουντάνη
Φωτογραφίες από τη γενική πρόβα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.