Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το έργο "ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ".

Το θέατρο Ανεμώνα, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις του υπέροχου έργου "ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ" γνωστό από την αξέχαστη ταινία του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00 σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκα. Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια, προσφέρει άφθονο γέλιο. 

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ή Αλίμονο στους γέρους! Η ελληνική εκδοχή του Φάουστ! Η επιθυμία να μείνουμε πάντα νέοι. Η αιώνια μάχη του καλού με το κακό, του νέου με το παλιό, της αγάπης ενάντια στο χρήμα. Ένα γλυκύτατο έργο, με χιούμορ, τρυφεράδα και ανθρωπιά. Όλ' αυτά ζωντανεύουν με αγάπη, αλήθεια και ευωδία γιασεμιού ελληνικής αυλής, στη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα! Το διαχρονικό, κλασικό πια έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο από τον Δημήτρη Χορν το 1961 σε σκηνοθεσία του ιδίου και αμέσως μετά ακολούθησε η περίφημη ταινία σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου με τον Δημήτρη Χορν και την Μάρω Κοντού.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κώστας Καζάκας
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Στέφανος Αθηαινίτης
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Σταύρος Τάρταρης
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Αντιγόνη Τασουρή 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μαρίνος Ξενοφώντος, Μαρίνα Δημητρίου, Κώστας Βήχας,
Γιάννα Λευκάτη, Νικόλας Πέτρου, Βασίλης Παφίτης, Μύρια Χόπλαρου,
Ντόρα Μακρυγιάννη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ: Έλενα Γιώργαλλου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ντόρα Μακρυγιάννη
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Μόνικα Χατζηβασιλείου
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Γιώτα Τσιολάκκη
ΓΡΑΦΙΚΑ: Θέο Πέτρου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παντελής Χατζημηνάς
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 70007721

Ιστορίες ημιαγρίων στη πόλη του Ζήνωνα!!!



ΓΡΑΦΕΙ ο Δημήτριος Γκόγκας

Στο νο 10 ο λεβεντάνθρωπος του Κιτίου. Οδηγεί με 10 επί της Κιτιέως, θα είναι περίπου 120 χρονών, τουτέστιν έχει ξεχάσει να πεθάνει και δεν εφαρμόζει το συμβόλαιο θανάτου. Περιέργως οι αρμόδιες αρχές δεν του ανανέωσαν το δίπλωμα οδήγησης, που να ψάχνουν τώρα όλους αυτούς, που δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν περπατούν. Έχει και τατουάζ στις 10, πολλή δουλειά βρε παιδί μου. Ας μην φύγουμε όμως από το θέμα. Οδηγεί ο λεβεντάνθρωπος οδηγώντας το πανάκριβο αμάξι του και μιλάει στο κινητό. Ουρά από πίσω, κόρνες αλλά ο τύπος ανένδοτος. Όταν κάτι αντιλαμβάνεται σαν όνειρο που ξυπνά από Αλτσχάιμερ είναι πλέον αργά. Ζητά και ρέστα!

Στο νο 9 το σχέδιο Εστία που σκαρφίστηκαν κάποιοι σοφοί της Κεντρικής Διοίκησης για να μην γραφτούν ως κόκκινα δάνεια αυτών που μέχρι και το 2017 δεν πλήρωναν το στεγαστικό τους, με ανώτερο εισόδημα τα 50.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή περίπου 4.166 ευρώ τον μήνα. Τους καταλαβαίνω. Φως, νερό, τηλέφωνο, πολυκαταστήματα και διακοπές στις Μπαχάμες και τις Κυκλάδες που να περισσεύουνε για το δάνειο. Αλλά βρε φωστήρες των τραπεζών και της κεντρικής διοίκησης, δεν είναι λιγουλάκι άδικο, τόσο δα όπου πατά οι γάτα, για όλους εκείνους που πλήρωναν και πληρώνουν κανονικά με μισθό πολύ μικρότερο;

Στο νο 8 βιαστές και βιασμένοι όλοι στο ίδιο καζάνι. Τι κι αν διαμαρτύρονται οι φυλακισμένοι, οι υψηλοί κρατούμενοι, αφού γεύτηκαν τη χαρά των κρατητηρίων βρίσκονται έξω. Κάνουν και μια δήλωση μετάνοιας, περνούν κάθε Κυριακή και από την Εκκλησία να πάρουν το αντίδωρο και να δούνε παλιούς συμμαθητές και το κοινό που τους επευφημεί και δεν ντρέπεται, λαμβάνουν και τη συγχώρεση του ιερέα και μην τον είδατε τον Παναή. Ετοιμαζόμαστε για νέες επιχειρήσεις. Το Κυπριακόν όνειρο!

Στο νο 7 το τηλεπαιχνίδι Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος. Αφού ρε κοπέλια, ως λαός δεν το έχουμε τι το βασανίζουμε; Μάταια ο παρουσιαστής προσπαθεί να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα "κακίας και ειρωνείας" το παιχνίδι. Δεν αποδίδουν οι προσπάθειες. Τι δώρο αυτοκίνητο, τι 5 και κάτι χιλιάδες ημερησίως, ποιος τις είδε ακόμα δεν ξέρω, τι ταξίδια στις Σεϋχέλλες για τρέλες, κάρβουνο ο χρυσός.

Στο νο 6 το έργο "Η φαμίλια" μια συνηθισμένη οικογένεια. Εκπληκτική σειρά, που παρουσιάζει τη σημερινή Κυπριακή Οικογένεια. Αλλά τι τις ήθελαν εκείνες τις ατάκες όπου το πρωταγωνιστικό ζευγάρι δίνοντας συμβουλές σε νεόνυμφους που φωτογραφίζονταν σε πάρκο τους  λένε πως άμα δεν πάνε καλά τα πράγματα στο σεξ να βρούνε και άλλα ζευγάρια και να πάνε μαζί τους; Α! πα πα, επειγόντως Θέκλα και λίγο μάς είναι. Για την ώρα που προβαλλόταν... πιπέρι στο στόμα.

Στο νο 5 ο ανεμοστρόβιλος που μάς χτύπησε. Κρίμα και λυπηρό, ειδικά για όλους εκείνους που έχασαν περιουσίες… ευτυχώς όχι θύματα. Μα ακόμα ψάχνουμε την άμεση κρατική επέμβαση και κυρίως την πρόνοια προειδοποίησης για τα… κραία καιρικά φαινόμενα!

Στο νο 4 η εκδήλωση του ΑΚΕΛ που σε γνωστό ξενοδοχείο τίμησε τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Λάρνακας. Λιτή και σεμνή τελετή, μακάρι να την ακολουθήσουν και άλλα κόμματα και θεσμοί αλλά… να μην ακούσουμε ζωντανά ένα μουσικό κομμάτι από 2-3 όργανα βρε αδελφέ, να μην άδουν 2-3 τενόροι και μπάσοι το ασιερόμαπσμα; Α, φίλε Ανδρέα, θα σε μαλώσω!

Στο νο 3 η χαλαρή ομοσπονδία, η αποκεντρωμένη συνομοσπονδία και ότι άλλο προκύψει ή τέλος πάντων ότι και να λέγεται αυτό που δρομολογείται. Βρε κράτος θα γίνουμε ή παζλ; Κοιτάξτε να βρείτε τα κομμάτια ενός λαού που χάνεται και μην αγοράζετε απλώς κόλλες για να κολλήσετε ότι βρείτε μπροστά σας. Ας οργανωθούμε επιτέλους!

Στο νο 2 η βία στα σχολεία. Μετά τα τελευταία γεγονότα ένα είναι σίγουρο. Ότι θα πουληθεί πολύ σίδερο για να γίνουν πιο μεγάλοι και ψηλοί οι περίβολοι στα σχολεία, ότι θα πουληθούν πολλά θυροτηλέφωνα και θα θησαυρίσουν κάποιοι, ότι κάποια εταιρεία ιδιωτικών φυλάκων θα ανοίξει και θα αναλάβει έργο. Το ότι πάλι θα την πληρώσει ο λαός, ούτε που το λογαριάζουμε. Αλλά ξέχασα: για το καλό του πολίτη γίνονται όλα τούτα. Και μια που μιλάμε για την φύλαξη στα σχολεία ας ρίξουμε μια ιδέα. Τι λέτε την φύλαξη να την αναλάβουν οι υγιείς λήπτες των κοινωνικών επιδομάτων και όσοι λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα; 

Και στο Νο 1 η ΚΥΠΡΟΣ. Το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης. Μόνο που δεν καταλάβαμε ότι τόσο το κέντρο, όσο και ο ομφαλός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τρύπα!!!

Ο ΑΓΡΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ στο Θεάτρο "ΣΚΑΛΑ".




Η Κύρια Σκηνή θα παρουσιάσει σε παγκύπρια πρεμιέρα το σύγχρονο νεοελληνικό έργο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης, Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής,  Μουσική Επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντή

Ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Άντρια Δημητρίου, Χριστόφορος Χριστοφόρου.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ένα σύγχρονο και έξοχο νεοελληνικό έργο το οποίο πρώτη φορά θα ανεβεί στην Κυπριακή σκηνή, όπου ο συγγραφέας καταγράφει με τρόπο αφοπλιστικά καίριο ότι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει οδυσσεϊκό πνεύμα - την αιώνια περιπλάνηση, τις μεταμορφώσεις, τις προσποιήσεις, τις αποδράσεις και τις καταφυγές ενός λαού θύτη και θύματος, κυνηγού και κυνηγημένου, κυνικού και ευαίσθητου, προδομένου και προδότη, μάρτυρα και καταδότη.
Ένα αξιοσημείωτο θεατρικό κείμενο που τοποθετείται στο εν εξελίξει παρόν διαπραγματευόμενο παρ’ όλα αυτά, θέματα διαχρονικά όπως ο αγώνας των ανθρώπων για επιβίωση, οι δυσκολίες προσαρμογής στη μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα αλλά και οι συγκρούσεις στο πεδίο των σχέσεων τους. Τα θέματα αυτά συμπλέκονται με αριστοτεχνικό τρόπο και διεισδυτικό χιούμορ όπως τον κωμικοτραγικό τρόπο γραφής του Τσέχωφ. Οι χαρακτήρες του «Άγριου Σπόρου» θυμίζουν τους ήρωες του Βυσσινόκηπου όπου αδυνατούν και αυτοί να συμπλεύσουν με την Κοινωνική πραγματικότητα που τους έχει περιβάλει. Οι πρακτικές του παρελθόντος δεν μπορούν μεν να σταθούν στο ύψος και την πολυπλοκότητα των σύγχρονων προβλημάτων, αλλά ο Σταύρος, ως Άγριος Σπόρος θα αντέξει όπως συνέβαινε πάντα και έρχεται να επαληθεύσει το πρώτο μεταπολεμικό μας καλούπι ελληνικής ιθαγένειας και ήθους: τον Στέλιο της «Αυλής των Θαυμάτων». Η πολλοστή εξαίσια εκδοχή του. Έργο ρεαλιστικό, αναδεικνύει την αλήθεια που δεν είναι μονοσήμαντη. Αυτά τα στοιχεία θα προσπαθήσει να αναδείξει η παράσταση.



ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ APOPSI-LA




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΠΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ/ CABLE & WIRELESS!!!


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Καμιά αλήθεια δεν με τρομάζει!




Πόσο ανάγκη έχουμε στις μέρες να ακούμε την αλήθεια; Μα ποιος όμως τολμά να την πει; Ίσως μια γυναίκα με ευθύτητα, πληθωρικότητα, τόσο αξιοθαύμαστη; Μια γυναίκα που δεν περιστρέφεται γύρω από τις λέξεις; Που δίχως μισόλογα σου λέει αυτό που έχει να σου πει και τέλος;

Δεν εμπεριέχει στα λόγια της… pasta πομηλώρι, βαρετούς προλόγους και δεν παρουσιάζει ιστορίες για αγρίους. Σου λέει αυτό που έχει να σου πει και σου κουνάει μαντήλι. Κι αν όχι, σου κάνει παρέα χωρίς να πρέπει να αποδείξει τίποτα!!!

Μια υπέροχη συνομιλήτρια και ναι! σέξι, θηλυκό, «βράχος», με αρχοντιά και στυλ. Πολιτικοποιημένη, με άποψη. Ειρηνίστρια!!! Μια γυναίκα όπως αυτή!!!
Αγαπητοί αναγνώστες, η ηθοποιός Βαλεντίνα Σοφοκλέους σε μια… αληθινή κουβέντα με το apopsi-la!!!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Στρατούλα Τραμουντάνη-Γκόγκα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχείο Βαλεντίνας Σοφοκλέους


1.    Πως θα αξιολογούσατε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στην εποχή μας;

Δεν άλλαξαν οι σχέσεις των ανθρώπων δυστυχώς! Αν κοιτάξει κάποιος την παγκόσμια ιστορία, θα δει ότι οι σχέσεις των ανθρώπων ήταν οι ίδιες με κάποια φωτεινά παραδείγματα διαφοροποίησης σε καιρούς πιο ανατρεπτικούς. Με ηγέτες φωτισμένους! Πάντα υπήρχαν οι λίγοι που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Οι ολιγάρχες, δηλαδή. Αυτοί που τους τριγύριζαν και τους υπηρετούσαν  και ο κοσμάκης, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τους στήριζε ή τους ανεχόταν. Εάν με ρωτάς για τις προσωπικές σχέσεις, πάντα υπήρχαν οι τρίτοι... ακόμα και οι τέταρτοι ανάμεσα στα ζευγάρια, οι ψεύτες, οι κλέφτες, οι ρομαντικοί κι ωραίοι. 

2.    Είμαστε ωχ - αδελφιστές, εραστές του καναπέ;
Ναι, είμαστε άνθρωποι που δεν αντιδρούμε! Μουρμουρούμε μόνο! Αυτό είναι το μεγάλο μας κακό! Και από εδώ ξεκινούν τα δεινά μας. Όταν δεν θα αντιδράσεις στο πρώτο, ο άλλος θα αποθρασυνθεί και θα σου κάνει και δεύτερο και τρίτο κακό. Και το μήνυμα που στέλνεις είναι: κάντε μου ζημιά κι εγώ θα σας στηρίζω! Το μεγαλύτερο κακό, όμως,  είναι ότι το μεταλαμπαδεύουμε και στα παιδιά μας! 

3.    Ομοφοβία, ξενοφοβία, φοβία, φοβία, φοβία! Ζούμε με το… συνδετικό του φόβου.

Φοβίες. Ως λαός είμαστε φοβικοί σε κάθε καινούργιο, κάθε αλλαγή και κάθε τι που δεν μας μοιάζει. Ενώ είμαστε ένα νησί που είναι το κέντρο της Μεσογείου και δέχεται χιλιάδες ξένους ανθρώπους κάθε μέρα, νιώθουμε μειονεκτικά απέναντι στους μεγαλύτερους σε εύρος από εμάς (είτε οικονομικά, είτε γεωγραφικά) και την ίδια στιγμή έχουμε το σύνδρομο του αφέντη, απέναντι στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι.
Μας λείπει η παιδεία να ανεχτούμε τη διαφορετικότητα, όποια κι αν είναι αυτή! 

4.    Τι φταίει για τις τόσες διακρίσεις της εποχής μας;

Πρώτα - πρώτα φταίει που τις ανεχόμαστε! Όσο τις ανεχόμαστε αυτές θα πολλαπλασιάζονται. Φταίει που σε πολλούς βολεύουν οι διακρίσεις γιατί γίνονται υπέρ τους. Το σύστημα ποτέ δεν θα απαρνηθεί τις διακρίσεις γιατί το βολεύει, αφού βολεύει τους δικούς του. Είναι στο χέρι μας ν’ αλλάξει το σύστημα αλλά είπαμε: δεν είμαστε εύκολοι στις αλλαγές!

5.    Ως λαός, έχουμε παιδεία, με την ευρύτερη έννοια της λέξεως;

Παιδεία; Μα τι με ρωτάς αγαπημένη; Όλα μας τα δεινά, όλα μας τα λάθη, οι παραλήψεις, όλες οι ασκήμιες ξεκινούν από εδώ: την έλλειψη παιδείας! 
Δεν έχουμε παιδεία στην παιδεία μας κι αυτό φάνηκε  από τα τελευταία γεγονότα  με τον ίδιο τον υπουργό παιδείας να προσπαθεί ν΄ αποφεύγει την πρώτη και ουσιαστική βάση της παιδείας: τον δημοκρατικό διάλογο! Την αντίθετη άποψη! Αυτήν που χτίζει το οικοδόμημα της εξεύρεσης της καλύτερης λύσης σε οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Η έλλειψη παιδείας μας διαφαίνεται και  σ' ότι αφορά το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την πολιτική ακόμα και στις προσωπικές μας σχέσεις. Ανεχόμαστε και δεχόμαστε ότι μας μοιάζει. Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά μας όμοια με μας. Μας αρέσει η κλωνοποίηση σε όλους τους τομείς. Δεν δεχόμαστε το διαφορετικό ως ένδειξη υγείας και ισορροπίας!

 Αν είσαι δικηγόρος,  τα κοπελούθκια σου πρέπει να γίνουν δικηγόροι!  Αν είσαι πολιτικός, πολιτικοί! Αν είσαι γιατρός, γιατροί και πάει σόι το βασίλειο.
Ουαί κι αλλοίμονο εάν κάποιο παιδί έχει άλλο όνειρο, στη ζωή του! 
Γι αυτό και έχουμε  τις φοβίες για το νέο, το καινούργιο, το διαφορετικό! 

Δυστυχώς τότε που έπεσαν πολλά λεφτά στην Κύπρο, πριν την οικονομική κρίση, επενδύαμε πάνω στην εξωτερική μας εμφάνιση, τα μεγάλα σπίτια, τα’ ακριβά αμάξια και τις πισίνες, που οι πλείστοι έφτιαξαν χωρίς να ξέρουν καν να κολυμπούν! Δεν επενδύσαμε στη γνώση, στον πολιτισμό και στην καλλιέργεια του μυαλού. Άρα είμαστε φτωχοί! Πολλές φορές λέω το εξής: κανένας δεν φταίει για την καταγωγή του. Ένα χωριό εν ούλη η Κύπρος!  Φταίει, όμως, όταν του δίνεται η οικονομική δυνατότητα να καλλιεργηθεί και δεν το κάνει! 

6.    Η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ποια θα ήταν για εσάς;

Το κυπριακό ζήτημα λύνεται μόνο αν αφήσουμε πίσω το παρελθόν και κοιτάξουμε πραγματικά το μέλλον αυτού του τόπου, δηλαδή των παιδιών μας! Αν αφήσουμε τις υστερίες και τις εθνικιστικές διαθέσεις και δούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ σε μια μοιρασμένη πατρίδα και αποφύγουμε οτιδήποτε μοιράζει, ομαδοποιεί, διαχωρίζει τότε θα λύσουμε και το κυπριακό. Είμαι ένθερμος υποστηριχτής της Κύπρου ως μια πατρίδα που ζουν σε αυτήν ελληνικά ομιλούντες, τουρκικά, αρμένικα και μαρωνίτικα, Κύπριοι. 

   7.    Ποια η θέση της γυναίκας σήμερα; Στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχει τη θέση που της αρμόζει;

Ο Αριστοφάνης, αυτός ο υπέροχος διαχρονικός θεατρικός συγγραφέας έδωσε από τα αρχαία χρόνια, την απάντηση για το θέμα της γυναίκας στα κέντρα εξουσίας: Μόνο όταν υπάρχουν και γυναίκες σ' αυτά τα κέντρα αποφάσεων δεν γίνονται μεγάλα λάθη! 
Η γυναίκα στην Κύπρο αλλά γενικότερα στο γεωγραφικό περιβάλλον που ζούμε, έχει πολλά ακόμα να κάνει για να κερδίσει τη θέση που της αξίζει! Και αυτή την θέση θα την κερδίσει μόνο εάν έχει συμπαράσταση και από τους άντρες! 
Άρα, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς και εξελιγμένους, θα πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των γυναικών.

8.    Κάθε σαιζόν βλέπουμε μια αύξηση των θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σειρών που καλείτε το κοινό ν’ ανακαλύψει. Αυτό είναι θετικό ή αρνητικό; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον ηθοποιό να αναδειχθεί μέσα από αυτόν τον πλουραλισμό;

Είναι ευλογία η δημιουργία! Αυτό είναι ένα από τα βασικά μου πιστεύω. 
Χωρίς προσπάθεια δεν υπάρχει δημιουργία! Άρα, όλες αυτές οι προσπάθειες είτε θεατρικές είτε τηλεοπτικές είναι καλοδεχούμενες, έστω κι αν η προσπάθεια δεν στεφθεί με επιτυχία.
Ήμουν τυχερή από την αρχή των δικών μου προσπαθειών και έπεσα, όπως συνηθίζω να λέω πολλές φορές,  σε «καλά χέρια». Είχα την τύχη να δουλέψω και να εκτιμηθώ από ανθρώπους που άφησαν την σφραγίδα τους στην τηλεόραση και στον πολιτισμό. Είχα έναν Κύρο Ρωσσίδη δίπλα μου, μια Μαρούλα Αβρααμίδου, έναν Τάσο Τάντελε. Τον Αντρέα Κωνσταντινίδη, τον Πάρη  Αριστίδη ,  την Ειρένα την Αδαμίδου. Να περάσω και στις πιο πρόσφατες επιτυχίες μαζί με την Χριστιάνα Αρτεμίου, τον Λώρη Λοϊζίδη και πολλούς άλλους εξαιρετικούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους. 

9.    Πάστα Πομηλώρι και φέτος; Τι άλλο;

Τώρα είμαι στο «λα πάστα Πομηλώρη»,  μια υπέροχη παραγωγή του Λώρη Λοϊζίδη. 

10. Σας φοβίζει η αλήθεια;

Είμαι άνθρωπος που πλήρωσα πολλές φορές σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο την αγάπη μου προς την αλήθεια. Καμιά αλήθεια δεν με τρομάζει! Μ’ αρέσει να βλέπω τη ζωή στα μάτια! Αντίθετα, φοβάμαι το ψέμα και την υποκρισία! Πολύ όμως…
                                                                                                                            
11. Η Λάρνακα; Που ξεκινά και που τελειώνει αυτή η πόλη για εσάς;

Η Λάρνακα δεν είναι η πόλη μου. Εγώ είμαι Παφιτούα. Η Λάρνακα, όμως, είναι η πόλη που επέλεξα να γεννηθεί  το παιδί μου και  να μεγαλώσει. Αγαπώ πολύ αυτή την πόλη! 

12. Τι είναι αυτό που «γεμίζει» την ψυχή της Βαλεντίνας;

Η καλή μουσική, η καλή παρέα, οι ωραίες συζητήσεις, το καλό χιούμορ, ο χορός, τα βιβλία μου, ο χώρος μου, τα νέα από το παιδί μου, τα νέα από αυτούς που νοιάζομαι, η τέχνη, η ζωγραφική, τα ταξίδια,  κι  αφήνω τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο: ένα καλό ποτήρι κρασί ...


Σ' ευχαριστώ Βαλεντίνα!!!


Με τη συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών-Ορχηστρών!!!



Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Σύνδεσμος ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ - ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, διοργανώνει το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών, το τριήμερο 2, 3 και 4 Νοεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
Εξέχουσα και σημαντική  η συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Ανδρέα Γερολέμου, πλάι σε παγκοσμίου αναγνώρισης σχήματα όπως η China Guangzhou Philharmonic Choir, το μουσικό σύνολο "Jazz Octet" της Στρατιωτικής Μουσικής ΑΣΔΥΣ. 
Το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, εμφανίζεται στις 2 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, με εναρμονίσεις τραγουδιών διεθνούς και κυπριακού ρεπερτορίου, στην αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2.
 Ως ευαισθητοποιημένος καλλιτεχνικός σύλλογος, ο Σύνδεσμος Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος αποφάσισε να δώσει φιλανθρωπικό χαρακτήρα στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής: θα διαθέσει μέρος των εσόδων του σε εθελοντικές οργανώσεις και οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Alpha TV, Βίκυ Χαντζή και η ηθοποιός Χριστίνα Τσιώτσου.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Τουρισμού - ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλη δράση του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής θα αποτελέσει η παρέλαση Φιλαρμονικών που θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ. από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο. Οι Μπάντες, σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Νίκης, θα παιανίζουν θριαμβευτικά εμβατήρια ("μάρτσιες" Trionfale), αλλά και εθνικά εμβατήρια με φόντο τον Θερμαϊκό.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€ (γενική είσοδος)

Στρατούλα Τραμουντάνη

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ APOPSI-LA

Πηγή: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ - ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Συνεχίζονται οι παραστάσεις, «ΤΟ ΑΣΤΡΟΓΕΝΝΗΤΟ ΠΑΙΔΙ», στο Θεάτρο «ΣΚΑΛΑ».

Μια ακόμη δημιουργική πρόταση και πάνω απ’ όλα με σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους προτείνει και για φέτος η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ», επιλέγοντας το αγαπημένο και πολυδιαβασμένο έργο του Όσκαρ Ουάϊλντ, «Το Αστρογέννητο Παιδί» σε διασκευή/ σκηνοθεσία της Μόνικας Μελέκη. 

ΤΟ ΕΡΓΟ
Μια κρύα νύχτα του χειμώνα ένα λαμπερό αστέρι, όμοιο με κομμάτι από χρυσάφι, πέφτει από τον ουρανό, αγγίζοντας κι άλλα αστέρια στην τροχιά του. Φωλιάζει στο χιονισμένο δάσος. Ένας ξυλοκόπος σκύβει να πιάσει το θησαυρό. Σηκώνει το χρυσαφένιο μανδύα που είναι καμωμένος από αστέρια, αλλά δεν υπάρχει θησαυρός. Ούτε χρυσάφι, ούτε ασήμι. Μονάχα ένα παιδί που κοιμάται, ένα αστερόπαιδο…


Και έτσι αρχίζει η ιστορία και το ταξίδι της ζωής για το αστρογέννητο παιδί που έρχεται να μας ταξιδέψει μαζί του και να μας διδάξει για τις μεγάλες αξίες όπως η ομορφιά, η καλοσύνη, η ταπεινότητα, η μετάνοια, η ηθική, η δικαιοσύνη, η προσφορά, η Αγάπη.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:


Σκηνοθεσία : Μόνικα Μελέκη, Σκηνικά/Κοστούμια : Γιώργος Αχιλλέως
Μουσική/Στίχοι : Ανδρέας Γερολέμου,


Ενορχήστρωση τραγουδιών : Βαλεντίνος Βαλιαντή/Τάσος Πρωτόπαπας, 


Χορογραφίες : Ρόζα Μαρία Πάντζη, Επιμέλεια Φωτισμού : Miroslav Zdravkov





Ηθοποιοί : Μαρία Ζορλή, Μαρία Μεσαρίτη, Δημήτρης Χατζηπαύλου, Χρίστος Χρυσάνθου, Γιώτα Ηλία.



Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Κυριακή – Ώρα 11.00 π.μ. μέχρι 2/12/18
Γενική είσοδος : Για ενήλικες: € 7.00 και για Παιδιά: € 5.00 


Καθημερινά θα δίνονται οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία.

Πληροφορίες/Κρατήσεις : τηλ. 24652800/1 και 99490102

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: APOPSI-LA

Λάπηθός μου... από τους "Φίλους της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού".


Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Σπάζουμε το ταμπού της κατάθλιψης!!!

Εκδήλωση Ομάδας Ινομυαλγίας: Σπάζουμε το ταμπού της κατάθλιψης!,
με την Άντρη Χριστούδια, Ψυχολόγο - Εμψυχώτρια Συστημικής Συμβουλευτικής

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018 στις 5 μ.μ. – 6:30 μ.μ.
Στο οίκημα ΑΣΚ Λευκωσίας : Κεντρικά Γραφεία: Ονησίλου 16 Διαμ. 1, Αγλαντζιά 
Γνωρίζουμε την κατάθλιψη, αναγνωρίζουμε την δική μας διαδρομή με τα κοινά συμπτώματα με την Ινομυαλγία, καθώς και τον αγώνα μας να βρούμε διέξοδο και λύσεις για να συναντήσουμε το δικό μας φως. 

Η συζήτηση θα πλαισιωθεί θεωρητικά και θα συντονίζεται από την ειδικό ψυχολόγο, Άντρη Χριστούδια.
Τη διάλεξη θα ακολουθήσει σύντομη ενημέρωση για τη νέα σειρά Εργαστηρίων "Ανακατασκευάζουμε μαζί την Ιστορία της Ζωής μας", που παρέχονται στον Σύνδεσμο από την Άντρη. 


Η συγκεκριμένη σειρά θα ξεκινήσει στις 5 Νοεμβρίου και αποτελείται από 9 μηνιαίες συναντήσεις. 


Σειρά εργαστήριων γίνεται με βάση τη Συστημική Ψυχοθεραπεία και στόχο έχει να δώσει στους συμμετέχοντες την ευθύνη της ζωής τους και να τους φωτίσει νέους δρόμους και καινούριες οπτικές στα θέματα που τους απασχολούν. 


Η Άντρη (ρευματοπαθής και η ίδια), έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες της συγκεκριμένης ομάδας και έχει εκπαιδευτεί για να μπορέσει να συνοδεύει τους συμμετέχοντες σε αυτή τη θεραπευτική διαδικασία.


Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι το κέντρο Συστημικής Συμβουλευτικής, "Λόγω Ψυχής".

Είσοδος Ελεύθερη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 22428285

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ για Νεαρούς Ποιητές θα λάβει χώρα στη Λευκωσία!!!


Ο " Ήχος του όπλου" της Λούλας Αναγνωστάκη, 28 Νοεμβρίου στη Λάρνακα!!!


ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ
Ο ήχος του όπλου
της Λούλας Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
από 9 Νοεμβρίου 2018


Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, το έργο Ο ήχος του όπλου της Λούλας Αναγνωστάκη, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το εναρκτήριο έργο της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ έχει σαν κεντρικό θέμα τον ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού που όσο και αν δοκιμάζεται από συγκρούσεις, εντάσεις και κρίσεις, παραμένει αδιάρρηκτος. 

Η Λούλα Αναγνωστάκη, η καλύτερη ελληνίδα θεατρική συγγραφέας του 20ού αιώνα και μια από τις σημαντικότερες συγγραφικές φωνές στην Ευρώπη, όπως σε κάθε της έργο έτσι και στον Ήχο του όπλου ανατέμνει με συγγραφική μαεστρία τις ψυχές των ηρώων της. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό κείμενο που αποτυπώνει με αλήθεια, χιούμορ και συγκίνηση την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία και αλληλοκατανόηση, έχοντας στο επίκεντρο τη μοναδική και ασύγκριτη σε συναισθηματικό φορτίο σχέση μεταξύ μητέρας και γιου:

Θες να με ξεφορτωθείς, μάνα, πάντα σου ήμουνα φόρτωμα και τώρα θες να με ξεφορτωθείς  μια και καλή... Μα εγώ δε θέλω να φορτώνομαι σε κανένα. Να μ’ αφήσεις ήσυχο θέλω... αυτό θέλω... Άλλωστε, γι΄ αυτό φεύγω! Αν αυτό είναι που σε τάραξε! Για να μη σας είμαι φόρτωμα!

Στο διαχρονικό αυτό έργο (1987), που αποδεικνύεται απόλυτα οικείο για τον σύγχρονο θεατή, η συγγραφέας φωτίζει με ευαισθησία όλο το φάσμα των ανθρώπινων σχέσεων ενώ παράλληλα δίνει μια ανάγλυφη περιγραφή της εποχής. Στο ίδιο αυτό μοτίβο κινείται η σκηνοθεσία του Άδωνι Φλωρίδη. Έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών και συντελεστών, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να αναδείξει τις λεπτές αποχρώσεις των σχέσεων και των συναισθημάτων. Τον εμβληματικό ρόλο της μητέρας ερμηνεύει η χαρισματική και πολύ αγαπητή στο κοινό Ράνια Σχίζα, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή.

Λίγα λόγια για το έργο
ΑΘΗΝΑ 1985, παραμονές βουλευτικών εκλογών. Η Κάτια, μια γυναίκα παντρεμένη στην επαρχία, έρχεται στην Αθήνα για να ψηφίσει. Θα συναντήσει μετά από ένα χρόνο το γιο της, Μιχάλη, πρωτοετή φοιτητή της Βιομηχανικής Σχολής. Ο Μιχάλης συζεί με μια νεαρή εργαζόμενη κοπέλα, την Φανή. Ο μικρός αδελφός της Φανής, ο Γιάννης, μπλέκει σε μια περίεργη υπόθεση με ένα παράνομο όπλο. Στο μεταξύ η Κάτια μαθαίνει από μια παλιά της φίλη πως ο γιος της δεν έχει πατήσει στη Σχολή, πως ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική και πως η Φανή είναι έγκυος. Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την κατάσταση έρχεται αντιμέτωπη με τον Μιχάλη. Πολλά θα συμβούν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ έξω μαίνεται μια προεκλογική ατμόσφαιρα γεμάτη ένταση.

  
Ταυτότητα της παράστασης

«Ο ήχος του όπλου»
Παγκύπρια πρώτη

Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική-Σχεδιασμός ηχοτοπίων: Χριστίνα Γεωργίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νάγια T. Καρακώστα

Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Λουκάς Ζήκος, Αντρέας Κουτσόφτας, Μαρία Μιχαήλ,
Ράνια Σχίζα, Βικτώρια Φώτα


Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή
από Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ελ. Αμμόχωστος: Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Έναρξη παραστάσεων: 20.30

Οι παραστάσεις στις 6 Δεκεμβρίου 2018 στη Λευκωσία και 9 Ιανουαρίου 2019 στη  Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους






ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.