Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ, στο Θέατρο Αποθήκες Θ.Ο.Κ.


Αν δεν ήσασταν εσείς, δόκτωρ Κόρτσακ, και το Σπίτι, δεν θα μάθαινα ποτέ ότι υπάρχουν τίμιοι άνθρωποι στον κόσμο. Ότι μπορώ να λέω την αλήθεια. Ότι υπάρχει δικαιοσύνη. Αλλά τώρα το ξέρω.

Παγκύπρια πρώτη

Τελευταίες μέρες στο ορφανοτροφείο του γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας, το 1942. Λίγο πριν την αποστολή των παιδιών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, ένα καινούργιο μέλος, ο Άτζιο, ένα αγόρι μεγαλωμένο στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του».

Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται. Η παράσταση αναδεικνύει με ευαισθησία τους δεσμούς αγάπης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στον «γερο-δόκτορα» και τους «μικρούς ανθρώπους», όπως ο Κόρτσακ αποκαλούσε τα παιδιά. Μια ωδή στην ανθρωπιά, στο μεγαλείο της προσφοράς και στην ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης.

Γιάνους Κόρτσακ
Ο Γιάνους Κόρτσακ γεννήθηκε το 1878. Ήταν συγγραφέας, παιδίατρος, κοινωνικός ακτιβιστής, παιδαγωγός και πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Ίδρυσε το Dom Sierot, ένα ορφανοτροφείο για εβραιόπουλα στη Βαρσοβία το 1911, ενώ ήταν ένας από τους ιδρυτές του Nasz Dom, ενός ορφανοτροφείου για καθολικά παιδιά. Όταν οι ναζί τον ανάγκασαν να μεταφέρει το Dom Sierot στο γκέτο της Βαρσοβίας, ο Κόρτσακ συνέχισε το έργο του. Τον Αύγουστο του 1942 ο Κόρτσακ και τα διακόσια του παιδιά μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα. Παρόλο που είχε την ευκαιρία να σωθεί, ο Κόρτσακ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα παιδιά.

Ντέιβιντ Γκρεγκ
Ο Ντέιβιντ Γκρεγκ είναι πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στη Σκοτία, όπου το 1990 ίδρυσε το Suspect Culture Theatre Group μαζί με τον Graham Eatough και τον Nick Powell. Το πρώτο του έργο ανέβηκε στη Γλασκόβη το 1992 σε συνεργασία με το Suspect Culture Theatre Group και από τότε έχει γράψει πάνω από πενήντα έργα: έργα για ενήλικο κοινό, έργα για ανήλικο κοινό, ραδιοφωνικά έργα, διασκευές και μεταφράσεις, και λιμπρέτα για μιούζικαλ. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της Μεγάλης Βρετανίας, όπως το Royal Court, το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, τη Βασιλική Σαιξπηρική Εταιρεία, το Hampstead Theatre του Λονδίνου, το Εθνικό Θέατρο της Σκοτίας, το Traverse Theatre της Σκοτίας, ενώ από το 2016 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Lyceum Theatre της Σκοτίας.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου - Γιάννης Καραούλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου

Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής,
Τάριελ Μπερίτζε

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Από 15 Ιανουαρίου 2020, Τρίτη-Παρασκευή

Πληροφορίες/Κρατήσεις: Μάγδα Μακάρ, τηλ. 22864330

Παραστάσεις για το κοινό
Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Πρώτη παράσταση: 19 Ιανουαρίου 2020 και κάθε Κυριακή, 18.00

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις
Αγγλικά/Τουρκικά, Λευκωσία: 9 Φεβρουαρίου 2020
Ελληνικά, Λευκωσία: 23 Φεβρουαρίου 2020

Πληροφορίες/Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy

Τις παραστάσεις πλαισιώνει εκπαιδευτική έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο των Αποθηκών, ενώ σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα διοργανωθούν 
συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.