Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ο Ανδρέας Μελέκης: "το σύστημα» θέλει τον άνθρωπο ως πειραματόζωο παγιδευμένο στο κλουβί".

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ανδρέας Μελέκης αναλύει και μεταφέρει τον προβληματισμό του για τα τεκταινόμενα που αφορούν στον σύγχρονο άνθρωπο, την πολιτιστική κρίση, την κρίση των αξιών και των ιδεών, με αφορμή το έργο του  Γάλλου συγγραφέα και ηθοποιού Σεμπαστιέν Τιερύ: «Πειραματόζωο σε μία… τράπεζα!», όπου συνεχίσει να παίζεται στην Κύρια Σκηνή του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ. 


"Στην εποχή της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης με όλα τα συνεπακόλουθα.
Στην εποχή που εμπλουτίστηκε το λεξιλόγιό μας και έγιναν πολύ δημοφιλείς λέξεις όπως: οικονομική κρίση, τραπεζικά ομόλογα, πακέτα μέτρων, κούρεμα, εξαγορά, συγχώνευση, πτώχευση, εκποιήσεις, τρόικα, μνημόνιο, οίκο αξιολόγησης κ.α. Μια εποχή που ακονίζει τα δόντια της ενάντια στο πνεύμα, στην καλλιτεχνική δημιουργία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό και που θρέφει τα σκοτάδια της υποκουλτούρας, της ανάλαφρης και οικείας μετριότητας και του γνωστού χαβαλέ που μυθοποιούν τα Μ.Μ.Ε.
Το παράλογο φαντάζει ως λογικό, το αφύσικο ως φυσικό, το ασυνήθιστο ως συνηθισμένο, η «διασκέδαση» ως Τέχνη και το ωραίο και καλό ως δύσκολο και αχρείαστο και εν τέλει ως Ασχήμια!

Η πανάρχαια όμως Τέχνη του θεάτρου που κράτησε για αιώνες, ακόμα και κατά την περίοδο του σκοτεινού Μεσαίωνα και έχει βαθιές τις ρίζες στο ελεύθερο εκείνο πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας, θα κρατηθεί και τώρα ζωντανή γιατί πάντα θα υπάρχουν και μερικοί «Μύστες» (όσο λίγοι και να είναι) που θα μείνουν πιστοί στην αποστολή τους.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΡΦΩΝΕΙ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ, ΨΥΧΑΓΩΓΕΙ τον Άνθρωπο – αυτόν που το «σύστημα» θέλει ως πειραματόζωο παγιδευμένο στο κλουβί (στην προκειμένη περίπτωση – στο έργο μας – σε μια Τράπεζα).

«Πειραματόζωο σε μια… Τράπεζα!» - ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο το 2009 με τρία βραβεία «Moliere» στο ενεργητικό του.
Μια πικρή κωμωδία που θα προβληματίσει, μια κωμωδία που με το παράλογο στοιχείο να φτάνει στον παροξυσμό και να χαρίζει στον θεατή πραγματική απόλαυση.
Μια θεατρική κατάθεση για την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει μέσα στις σημερινές συνθήκες αλλά και η αποδοχή εκ μέρους του των αμέτρητων καταπιέσεων και η προσαρμογή του σε αυτές τις συνθήκες για ικανοποίηση ασήμαντων φιλοδοξιών και χυδαίων αναγκών του.

Καλή Διασκέδαση και δημιουργικό προβληματισμό".


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Αχιλλέως
Μουσική Επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντής
Χορογραφία: Ρόζα Μαρία Πάντζη
Σχεδιασμός Φωτισμού: 
Miroslav Zdravkov

Ερμηνεύουν: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μόνικα Μελέκη, Παρασκευή Αναστασίου, Δημήτρης Χατζηπαύλου και Φοίβος Γεωργιάδης.

Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο – ώρα 8.30μ.μ. και κάθε Κυριακή – ώρα 6.30μ.μ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800-99490102

Χορηγός Επικοινωνίας: 
apopsi-la

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.