Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Στον Κόρνο με κόκκινο «κουπανιστό» πηλό.

Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

Μία από τις ωραιότερες διαδρομές της Κύπρου μας είναι αυτή που οδηγεί στο Μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην Κοινότητα της Μοσφιλωτής, δια μέσου των χωριών  Καλού Χωριού και Αγίας Άννας.

Δεν είναι μόνο η φύση που μοσχοβολά το άρωμα του Πεύκου, είναι η ηρεμία και η τάξη της φύσης που σε μεταφέρουν σε μια κατάσταση ευεξίας και πνευματικής χαλάρωσης. Αυτή τη διαδρομή επιλέξαμε στις 21 Αυγ 2022 για να μεταβούμε στην Κοινότητα του Κόρνου, ένα χωριό μέσα στο πράσινο μιας λοφοσειράς, δίπλα στον Δελίκηπο και τον Μαθιάτη.

Ο Κόρνος είναι ιδιαίτερα γνωστός για την αγγειοπλαστική του τέχνη, η φήμη της οποίας ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου και απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση.

Εκεί,  στα πλαίσια των δωρεάν βιωματικών εργαστηρίων χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, που άπτονται της Κυπριακής Παράδοσης, «μάθαμε» την τέχνη του κόκκινου πυλού! Βέβαια, μέσα στο χρονικό διάστημα που διήρκησε η εκμάθηση, δεν μπορεί κάποιος να καταστεί από… μαθητής, δάσκαλος.



Όμως, με την επιμελημένη καθοδήγηση δύο έμπειρων αγγειοπλαστών, που είχαν και την ευθύνη της εκπαίδευσης, στο δικό τους εργαστήριο εντός της Κοινότητας του Κόρνου, των κυριών Βασούλας και Λουκίας, αφουγκραστήκαμε τουλάχιστον τη φιλοσοφία της δημιουργίας στην αγγειοπλαστική και βήμα- βήμα δημιουργήσαμε και τα δικά μας αγγεία.

Μάθαμε για το ρόλο των ξύλινων πλακών, του νερού, του σφουγγαριού κ.α.  Πως να λειάνουμε τον πηλό με ξύλο, να του δίνουμε μορφή και από το πουθενά, από τη γη ως μικροί θεοί να τον ψηλώνουμε και να γελάει η καρδιά και η ψυχή μας! 



Ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής της Κυπριακής τέχνης.



Στον Κόρνο χρησιμοποιούν κόκκινο «κουπανιστό» πηλό. Τον πηλό τον κατασκευάζουν οι ίδιοι. Φέρνουν κοκκινόχωμα από το Σταυροβούνι, το οποίο αλέθουν και ζυμώνουν σε μια γούρνα με ένα ξύλινο φτυάρι. Μετά το ζύμωμα τοποθετείται σε σωρούς, κοντά στον πρόχειρο τροχό, που αποτελείται από δύο ξύλα τετράγωνα, το πάνω κινητό και το κάτω ακίνητο, ενωμένα στο κέντρο. Αυτά χρησιμοποιήσαμε κι εμείς!

Οι συμμετέχοντες πολλοί, με όρεξη, γέλιο και μεράκι, με λερωμένα από τον πηλό χέρια, μασκαρεμένοι με τις άσπρες πλαστικές ποδιές, επιδόθηκαν στη γνώση! Άλλοι δημιουργήσανε σπουδαία βάζα, άλλοι πιάτα, κάποιοι γλάστρες και άλλοι σκεύη για τον τταβά (μαγειρικό σκεύος). 



Όλοι είχαμε στο τέλος ένα κομψοτέχνημα… ή τουλάχιστον άγγιζε το κομψοτέχνημα!




Τα πήραμε μαζί μας για να ψηθούν στον ήλιο, όπως οι οικοδέσποινες μάς πρότειναν και δώσαμε την υπόσχεση πως σύντομα θα συναντηθούμε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα εκπαίδευσης!

Μην ξεχάσω την υπέροχη δροσερή λεμονάδα και τσιπόπιτα που γευτήκαμε και μας προσφέρθηκε από τις εκπαιδεύτριές μας και αποτέλεσε την επιβράβευση των κόπων μας ως… μελλοντικοί αγγειοπλάστες!

"Κουραστήκατε και μπράβο σας", μας είπαν η κυρία Βασούλα και η κυρία Λουκία, τώρα να ξαποστάσετε. 

Στην υγειά σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.