Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Και τώρα που πέρασε η μέρα θεάτρου, ας μιλήσουμε για θέατρο.



Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

Ωραία, ωραία! Παγκόσμια ημέρα θεάτρου και... καταλαβαίνω. Ας γεμίσουμε τις αίθουσες, ας αναλογιστούμε, ας προβληματιστούμε… μπλα μπλα μπλα! Εγώ θα έλεγα, ας μιλήσουμε για θέατρο, ας κάνουμε λόγο για πολιτισμό, ας μιλήσουμε για ανεργία ηθοποιών και συντελεστών, ας υποδυθούμε διάφορους ρόλους κι ας υποθέσουμε πως έχουμε την παιδεία! Διότι, θέατρο και παιδεία, δύο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες. Σωστά; Τουλάχιστον στην αρχαία Ελλάδα γιατί στη νεότερη… άστα βράστα!!!

Οι ρίζες του θεάτρου υπάρχουν από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ανθρώπου, ας μην ξεχνάμε πως ήταν μια από τις πρώτες μορφές έκφρασης. Δηλαδή; Τι δηλαδή; Δηλαδή καλλιέργεια νου και πνεύματος.  Ιδανικά, αξίες. Σωστά;

Το θέατρο ως μια πολυσιμική μορφή τέχνης, αποτελεί ένα πολιτιστικό προϊόν με κοινωνικές, μορφοπαιδαγωγικές και επικοινωνιακές διαστάσεις. Μμμμ, ψιλά γράμματα μήπως; Οκ, οκ, σταματώ! Πάμε παρακάτω όμως. Έτσι;

Φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθούσα πολλές παραστάσεις του Βασιλικού Θεάτρου και του ΑΕΝΑΟΝ Χοροθεάτρου Daniel Lommel και έγινα πρέσβειρα του: "Δεν δημιουργούμε ποτέ μόνοι μας."

Το θέατρο, αντιστέκεται! Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι σκηνογράφοι, οι…., οι…. αντιστέκονται! Οι θεατές; Αντιστέκονται;

Λάρνακα! Καλώς ήρθατε! Η πόλη μας αποδεικνύει την τεράστια και αδιάκοπη προσφορά της στο θέατρο και στον πολιτισμό ευρύτερα, χιλιάδες χρόνια τώρα!

Πόσα θέατρα έχει η πόλη σου; Θα έπρεπε να ήταν το ερώτημα που θα έθετε ένας δημοσιογράφος σε έναν μαθητή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Αντ’ αυτού το ερώτημα που θα τεθεί είναι: Πάσα ριάλυτι παρακολουθείς στην τηλεόραση; Τι είπατε; Κάνω λάθος; Οκ! Οκ! «Μην πυροβολείτε τη συγγραφέα!».

Άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μεγάλα οικονομικά προβλήματα, δυσκολεύεσαι πολύ να βρεις δουλειά ως ηθοποιός και τα σχετικά;  Δεν αντέχεις το ψυχολογικό βάρος και αποφάσισες  να δώσεις  τέλος στην ζωή σου; Βάσει στοιχείων, περισσότεροι από το 70% στον κλάδο των ηθοποιών είναι άνεργοι. Δηλαδή; Δηλαδή, τι δηλαδή; Οι ηθοποιοί δεν έχουν τα προς το ζην. Οικονομικό αδιέξοδο!  Δηλαδή οι ηθοποιοί αντιστέκονται!

Οι ηθοποιοί είναι ευαίσθητα πλάσματα. Αναρωτιούνται: «Τι γίνεται με εμένα; Ήρθε το τέλος; Δεν με θέλουν πλέον; Δεν θα ξαναπαίξω;".

Ο Έλληνας «Χριστός» στη θρυλική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» είχε τραγικό τέλος, παρόλο που θεωρούνταν ένας από τους πολύ καλούς ηθοποιούς της γενιάς του. Ήταν ωστόσο τόσο μεγάλη απήχηση στον ρόλο του Ιησού, που μετά από αυτή την επιτυχία δεν ξανάπαιξε. Στις 3 Αυγούστου του 2007 τον βρήκαν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στην Πλατεία Κολιάτσου, εκεί όπου είχε καταφύγει από τότε που είχε φύγει από τπ ζωή η μητέρα του και του είχαν κάνει έξωση. Σε κακή κατάσταση, σχεδόν μισολιπόθυμο, τον μετέφεραν στον Ερυθρό Σταυρό με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δύο μέρες μετά, στις 5 Αυγούστου του 2007, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Αλέξης Γκόλφης πέθανε στα 59, έχοντας βαδίσει τον δικό του Γολγοθά. Έμεινε στα αζήτητα του νεκροτομείου για δύο μήνες, αφού κανείς δεν τον είχε αναζητήσει. Η ταυτότητα του διαπιστώθηκε τυχαία.

Μεγάλη ιστορία; Σας κούρασα; Ζούσε μοναχικά και με τέτοια αξιοπρέπεια, που δεν του επέτρεπε να βγάζει προς τα έξω ό,τι τον απασχολούσε. Κλειστές επαγγελματικές πόρτες; Κλειστά θέατρα;  Ποιος ξέρει; Εσύ; Εσύ ξέρεις; Ναι, εσύ! Ο θεατής, ο πολιτικός, ο κυβερνών, ο… όπα, δεν εννοώ εσένα! Εμένα εννοώ!!!

Γι' αυτούς που ξεκινάνε το επάγγελμα του ηθοποιού, η περιπέτεια ξεκινάει με τις οντισιόν, κάστιγκ ή ακρόαση. Ουρές σχηματίζουν για ένα ρόλο, με μια ελπίδα, για το όνειρο για να αναρωτιούνται αύριο-μεθαύριο «γιατί να μην έχω την πολυεπίπεδη επαγγελματική ευελιξία της κούκλας Barbie;».

Εν τω μεταξύ, πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγες στο θέατρο; Πριν δύο χρόνια; Μάλιστα! Εσύ; Πριν έναν χρόνο. Εσύ; Πριν πέντε μήνες; Εσύ; Εσύ; Εσύ; Εγώ ήταν να πάω προχθές αλλά ανέβασα πυρετό, είχα πονοκέφαλο. Κορωνοϊός; Αναρωτήθηκα! Τελικά, αλλεργική ρινίτιδα ήταν!


*Το άρθρο-χρονογράφημα-ευθυμογράφημα… δέκα παύλες, αφιερώνεται στους ηθοποιούς της Λάρνακας με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση σε όλα όσα έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν. Σε όλους όσοι… αντιστέκονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.