Τα έργα πραγματεύονται την πάγια και ακατάλυτη σχέση του ατόμου-δημιουργού με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Στοχεύοντας στη διατύπωση μιας σχέσης διαλογικής ανάμεσα σε άτομο και σύνολο, ο Καλλή προχωρεί σε εγχειρήματα που θα μπορούσαν να ορίζονται ως ιστορίες αυτοτέλειας, στη βάση πάντα μιας καθόλα μύχιας και ειλικρινούς παράθεσης των βιωμένων γεγονότων.
Κατασκευές μικρής ή και μεγάλης κλίμακας αναδεικνύονται στο χώρο ως οι απόλυτοι μηχανισμοί μιας σκέψης που διέπονται από αρχές, αξίες και συστήματα. Σε στάση παύσης ή να υπαινίσσονται κίνηση, τα έργα σημειώνουν με την παρουσία τους μιαν εγγραφή στον χώρο: το σώμα του δημιουργού– δεν είναι άλλο από το σώμα του έργου – αναζητά και βρίσκει σίγουρα τη θέση του σε μια περιοχή προσαρμογής, κοινωνικοπολιτικής.
Το έργο στοχάζεται σιωπηλά μα και «χειρονομεί» συνάμα σαν επιδέχεται εξωγενείς επήρειες. Η πρακτική του Αντρέα Καλλή διέπεται κυρίως από κανόνες διερεύνησης του «είναι».
Ο Ανδρέας Καλλή
Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Λάρνακα της Κύπρου το 1987. Σπούδασε στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (2007-2012), στο ενδιάμεσο φοίτησε στο κολλέγιο Central Saint Martin School of Art and Design (2010-2011). Άνοιξε πρώτος σειρά εκθέσεων στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με τίτλο «Νέοι Κύπριοι Καλλιτέχνες» το 2015. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Μιλάνο το 2015 με τίτλο «No Food’ s Land». Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην ομαδική έκθεση «So Close Yet So Far Away», Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Petach Tikva στο Ισραήλ και στην γκαλερί Cartabianca, στην Αρλ της Γαλλίας με τίτλο «Το Μάτι & Το Δάκτυλο». Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και αλλού στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο.
H έκθεση φιλοξενείτε μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2021 στη The O Gallery, στη Λάρνακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.