Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

«ΑΡΧΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ». Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ!

Ο Φοίβος Σταυρίδης, σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, δημιούργησε το 2014 το ίδρυμα «Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας» που έφερε το όνομά του και στο οποίο παραχώρησε το σημαντικό του αρχείο και την πλούσιά του βιβλιοθήκη.

Ο Δήμος Λάρνακας ανέλαβε να φιλοξενεί το Ίδρυμα αυτό και να προβλέπει στην μίσθωση ενός ατόμου για να το επιμελείται. Αυτό θα γινόταν με την πολύτιμη βοήθεια του ίδιου του Φοίβου Σταυρίδη, αλλά δυστυχώς, ο Φοίβος έφυγε για το τελευταίο ταξίδι του και έτσι 528 κιβώτια με υλικό αρχείου και βιβλιοθήκης, μετά από μια περιπέτεια πυρκαγιάς και παρέμβασης της πυροσβεστικής, παραδόθηκαν  στον Δήμο Λάρνακας και συγκριμένα στον πρώτο όροφο της Πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, χώρος όπου στεγάζεται το Ίδρυμα,  χωρίς καμιά σειρά και λογική κατάταξη. 

Από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και σήμερα, το υλικό αυτό μετατράπηκε σε ένα πρότυπο κέντρο ιστορικής έρευνας για τον πολιτισμό και το παρελθόν της Λάρνακας και της Κύπρου.


Με επιλογή πολύτιμων συνεργατών σε εφτά χρόνια, το υλικό αυτό έχει ταξινομηθεί και αρχειοθετηθεί. Παράλληλα, το αρχειακό υλικό έχει πολλαπλασιαστεί μέσα από δωρεές που προέκυψαν από ιδιώτες, έχει εμπλουτιστεί η με βιβλιοθήκη πάλι μέσα από χορηγίες και δωρεές θεσμών και ιδιωτών, και έχουν σχεδιάσαμε και γίνει 11 εκδόσεις εκ των οποίων κάποιες αποτελούν μοναδικά τεκμήρια στην κυπριακή έρευνα του πολιτισμού, όπως είναι η τρίτομη έκδοση των Τσιαττιστών του Παλιωμάτου του Κατακλυσμού καθώς και εκδόσεις που φωτίζουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της πόλης μας.


Πέραν των πιο πάνω, έχουν παρουσιαστεί 37 εκθέσεις και εκδηλώσεις και το Ίδρυμα έχει λάβει μέρος, εκπροσωπώντας τη Λάρνακα, σε 16 επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις σε τρεις ηπείρους. Έχουν οργανωθεί και συνδιοργανωθεί 4 συνέδρια και από το 2017 τους καλοκαιρινούς μήνες, πραγματοποιούνται καλοκαιρινά σχολεία με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της έρευνας, το Ίδρυμα κάνει συνεργασίες με όλους τους σχετικούς φορείς της Κύπρου και τις Ελλάδας και με πολλά εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης.

 

Από το 2017 το Ίδρυμα εκπροσωπεί την Κύπρο στην Πολιτιστική Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Χειροτεχνία της Michelangelo Foundation προβάλλοντας τη χώρα μας σε διεθνείς εκθέσεις και συμπόσια. Σήμερα, το Ίδρυμα και κατ’ επέκταση η Λάρνακα είναι σημείο αναφοράς για θέματα ιστορίας και πολιτισμού, τόσο για τους κρατικούς θεσμούς όσο και για σημαντικούς θεσμούς στο εξωτερικό. 

 

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Ιδρύματος «Φοίβου Σταυρίδη - Αρχεία Λάρνακας» και μέσα από την αγαστή και δημιουργική συνεργασία, ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε, μαζί με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και των μελών της οικογένειας Σταυρίδη, την σύσταση μιας Εταιρείας, της οποίας  Δήμος Λάρνακας να είναι ο μόνος μέτοχος και να περιλάβει την ολότητα των πολύτιμων συλλογών του Ιδρύματος συνεχίζοντας και ενισχύοντας το έργο του.

 

Έτσι προέκυψαν τα «Αρχεία Λάρνακας - Φοίβος Σταυρίδης», όπου το όνομα του αείμνηστου φαρμακοποιού, ιστορικού ερευνητή, ποιητή και εκδότη της Λάρνακας περνάει από την γενική στην ονομαστική ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης. 

 

Με την περίληψη του άλλοτε Ιδρύματος στη γενικότερη κατοχή του Δήμου Λάρνακας, τα «Αρχεία Λάρνακας - Φοίβος Σταυρίδης» θα διευρύνουν την προσφορά τους προς τους δημότες με δημόσιες συναντήσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης καθώς και με το Δήμο Λάρνακας ενώ θα συνεχίσουν το έργο τους στους τομείς του πολιτισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.