Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ. ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ!


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012. Οι εγκαταστάσεις του χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, Μέτρο 2.6 «Διατήρηση και Βελτίωση του κοινωνικού και οικολογικού ρόλου των Δασών».

Βρίσκεται στην κοινότητα Σκαρίνου με εύκολη πρόσβαση από τον οδικό  άξονα που συνδέει τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Το Κέντρο καλύπτει 18 κοινότητες οι οποίες βρίσκονται στον κύριο δασωμένο όγκο της Επαρχίας. Κύριος στόχος ίδρυσης του Κέντρου είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την Ορεινή Λάρνακας, τόσο για το φυσικό της περιβάλλον, όσο και για τα  σημαντικά πολιτιστικά της στοιχεία.

Οι σκοποί ίδρυσης του Κέντρου είναι τόσο η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση των πολιτών/ επισκεπτών σε θέματα περιβάλλοντος,  όσο και η  ανάδειξη, η διατήρηση και η  προβολή των πολιτιστικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Λάρνακας.

Το Κέντρο διαθέτει αίθουσα προβολών / συνεδρίων, αίθουσα εκθεμάτων και βιβλιοθήκη. Η αίθουσα προβολών / συνεδρίων χωρητικότητας 120 ατόμων είναι πλήρως εξοπλισμένη και δίνει τη δυνατότητα για προβολή ταινιών, διοργάνωση συνεδρίων, συσκέψεων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Η αίθουσα εκθεμάτων διαθέτει  μια ποικιλία εκθεμάτων, που αφορούν τη χλωρίδα, την πανίδα, τους οικότοπους, τη γεωλογία, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής. Υπάρχουν διοράματα (αναπαραστάσεις οικοτόπων) με ταριχευμένα ζώα και πουλιά, χάρτη της περιοχής σε μακέτα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με οθόνες αφής όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες που αφορούν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει αρκετά βιβλία κυρίως περιβαλλοντικού αλλά και πολιτιστικού περιεχομένου διαφόρων επιπέδων.

Το Κέντρο οργανώνει διάφορες δραστηριότητες όπως:

·         Ενημερωτικά προγράμματα περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων

·         Ενημερωτικές διαλέξεις και συνέδρια διαφόρων θεμάτων,

·         Συντονίζει διάφορες ενέργειες που αφορούν τη δικτύωση των κοινοτήτων και επιχειρήσεων της περιοχής

·         Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής

Στα δεκατρία χρόνια ζωής του, με εξαίρεση τα δύο χρόνια πανδημίας, το έχουν επισκεφθεί πέραν των 15 χιλιάδων μαθητών και άλλων τόσων συνέδρων. Η πλούσια δράση του σε συνεργασία με φορείς της περιοχής βοήθησε τόσο στην ανάδειξη της Ορεινής Λάρνακας όσο και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Ορεινή Λάρνακας διαθέτει μια μακρά πορεία ιστορικής και πολιτιστικής εξέλιξης και χαρακτηρίζεται από ένα πολιτισμικό «μωσαϊκό», αποτελούμενο από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα  που διαμορφώθηκε μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Στην περιοχή συναντώνται αξιόλογοι νεολιθικοί συνοικισμοί όπως ο Νεολιθικός Οικισμός της  Χοιροκοιτίας και η Τέντα στη Καλαβασό.  Η περιοχή έχει διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Οι πυρήνες σχεδόν όλων των κοινοτήτων έχουν χαρακτηρισθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων παραδοσιακοί με ελεγχόμενες ζώνες και έτσι έχουν διατηρήσει την αρχιτεκτονική τους ταυτότητα.

Το Κέντρο μέσα από τη δράση του αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης του.

Πρωτοβουλίες

«Άριστος Ευρωπαϊκός Προορισμός στην Κύπρο»

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ήταν και η  υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα EDEN 2017 και εγκρίθηκε ως «Άριστος Ευρωπαϊκός Προορισμός στην Κύπρο», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European Destinations of Excellence – EDEN 2017, «Cultural Tourism». H περιοχή για την οποία είχε υποβληθεί η αίτηση ήταν η Ορεινή Λάρνακα και πιο συγκεκριμένα οι 18 κοινότητες που προβάλλονται μέσα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας.

Γι αυτή την επιτυχία σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι συνεργασίες, οι συνέργειες και οι πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στην περιοχή.

«Φέτος #μένουμεΚύπρο και πάμε #orinilarnakas»

Η Ορεινή Λάρνακας είναι μια αναδυόμενη τουριστικά περιοχή με πολιτιστικό πλούτο και  κρυμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς. Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλος αριθμός Αγροτουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων, εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες και θεματικές  εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι μικρές επιχειρήσεις της Ορεινής Λάρνακας το Κέντρο μπήκε μπροστά και σε συνεργασία με το άτυπο δίκτυο του βραβευμένου Άριστου Προορισμού «Ορεινή Λάρνακας» δημιούργησε την πρωτοβουλία «Φέτος #μένουμεΚύπρο και πάμε #orinilarnakas.

Στα πιο πάνω πλαίσια  στέφθηκε  Πρέσβειρα της πρωτοβουλίας η αγαπημένη τραγουδίστρια Στέλλα Γεωργιάδου η οποία μαζί με την συντονίστρια και υπεύθυνη του Κέντρου κ. Άννα Κοσμά, ανέλαβαν να προωθήσουν τουριστικά τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή, αποσκοπούσε  στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το Κέντρο μέσα από τη δράση του έχει ένα πολυδιάστατο ρόλο στην περιοχή γι' αυτό χρειάζεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του. Πρόσφατα σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, συμμετείχε στη δράση Virtual Larnaka  η οποία περιλαμβάνει τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της περιφέρειας. Το Κέντρο συμμετείχε στη δράση με επτά αντικείμενα τα οποία παρουσιάζονται με εικονική περιήγηση.

Το καινοτόμο αυτό εργαλείο βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει την ευκαιρία εικονικής περιήγησης και πρόσβασης σε δομημένη πληροφόρηση, που επαυξάνει την εμπειρία του τελικού χρήστη, όπως τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων και εκθεμάτων, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα.

Στόχος της διοίκησης είναι η τεχνολογική αναβάθμιση του Κέντρου στο άμεσο μέλλον με σκοπό να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικό και επισκέψιμο. Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προκύψει θα αξιοποιηθεί για εκσυγχρονισμό με νέες τεχνολογίες και τρισδιάστατες απεικονίσεις.

Υπεύθυνη
Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακ

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή : 8:00π.μ. – 3:00μ.μ.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας

Αγίου Λουκά 35

7731 Σκαρίνου, Λάρνακα, Κύπρος

+3524322020   +357 99723640  akosma@anetel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.