Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Στους Άγιους Βαβατσινιάς με σουτζούκο και γλυκά του κουταλιού!

Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

Σφίγγεται η καρδιά σου καθώς ανηφορίζεις για τους Άγιους Βαβατσινιάς και αντικρίζεις τα χωριά με τις καμένες βουνοκορφές, τις απόκρημνες πλαγιές, τους λόφους που άλλοτε μύριζαν πεύκο, μέντα, ρίγανη κι αγιόκλημα.

Σε πείσμα των καιρών και με όλη την αγνώμονα ελαφρότητα και συμπεριφορά μας απέναντι στη φύση της Κύπρου, υπάρχουν και κάποιες δυνάμεις που μάχονται για να διατηρήσουν υγιές το περιβάλλον, τον τόπο που τους γέννησε και τους θρέφει, πολλές φορές μέσα στην ερημιά και την απόγνωση!

Τέτοιους ανθρώπους συναντήσαμε την Κυριακή 11 Σεπ 2022 στην Κοινότητα των Αγίων Βαβατσινιάς, στην Ορεινή Λάρνακα. Ευλογημένος τόπος με τα σπίτια κτισμένα αμφιθεατρικά, χωμένα μέσα σε ένα κάδρο, έτοιμο να το αποθανατίσεις με την πρώτη ματιά σου. Εκεί, μας περίμενε η Έρμη, χαϊδευτικό της Ερμιόνης, ιδιοκτήτρια της οικογενειακής επιχείρησης Ermi Traditional Sweets που παρασκευάζει γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και φυσικά του σουτζούκου, το γλύκισμα που ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα της  Μεγαλονήσου.

Η εκπαίδευση θα ξεκινούσε στις 10 και 30, οπότε εμείς, καθώς είχαμε φτάσει πολύ πρωί, είχαμε την άνεση να γευτούμε στο παρακείμενο ταβερνάκι της ένα κυπριακό πρωινό με αγνά υλικά της μητέρας φύσης. Διάφορα είδη μαρμελάδας (πορτοκάλι, φράουλα, κιτρόμηλο, κυδώνι κ.α) μέλι, αναρή με χαρουπόμελο, βούτυρο, φρυγανιές, αυγά τηγανητά, λουκάνικα, αγγουράκι, ντομάτα, διάφορα είδη αλλαντικών στα κάρβουνα, χαλούμι και φυσικά ένα διπλό κυπριακό καφέ. Όλα ντόπια προιόντα  με περισσή φροντίδα, αγάπη, επιμέλεια και ανείπωτη νοστιμιά. Και η φιλοξενία; Απίστευτη! Χαμόγελο, σεβασμός, εξυπηρέτηση! Τι άλλο να ζητήσει ο επισκέπτης κάτω από την βαθύπλουτη σκιά των καταπράσινων δένδρων;

Ακολούθησε το εργαστήριό μας, επιχορηγούμενο από το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, για την παρασκευή Σουτζούκου με δασκάλα την  Έρμη.

Αφού με λίγα λόγια μας εξήγησε βασικούς όρους γύρω από την άμπελο- παραγωγή, έβαλε μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι, μια μικρή ποσότητα μουσταλευριά, γνωστό και ως «παλουζέ». Είναι γνωστό πως το παχύρρευστο κρεμώδες μείγμα, το παρασκευάζουμε από βρασμένο χυμό σταφυλιών και αλεύρι, αναμεμιγμένο με ροδόνερο, κανέλλα και ίσως μαστίχα. Όμως αυτό που ξεχωρίζει στον σουτζούκο είναι το αμύγδαλο που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Δημιουργήσαμε με νήμα και βελόνα ένα μεγάλο «κολιέ» κάποιων εκατοστών, ίσως και ενός μέτρου. Ακολούθως το βουτήξαμε στην μουσταλευριά, το στεγνώσαμε, το ξαναβουτήξαμε πολλές φορές μέχρι που δημιουργήθηκε ένα στρώμα περίπου τριών εκατοστών. Δεν είχαμε φυσικά χρόνο να το αφήνουμε κρεμασμένο αρκετές ώρες μέχρι να στεγνώσει καλά. Οπότε το πήραμε μαζί μας. Αφού στεγνώσει τελείως, είναι έτοιμος για κατανάλωση.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η λέξη σουτζούκος έχει τη ρίζα του στην τουρκική λέξη «sujuk» που σημαίνει λουκάνικο.

Το μάθημα κύλισε αρμονικά, χαλαρά και με τη σκέψη: πόσο όμορφη είναι η ύπαιθρος, η Κύπρος μας, οι γεύσεις και οι μυρωδιές της; Πόση γαλήνη και ουσιαστική επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους της;


Κι ένας τεράστιος προβληματισμός: γιατί πρώτα δεν γνωρίζουμε τον τόπο μας και την παράδοσή του και μετά τον υπόλοιπο κόσμο; Μήπως προορισμός για την οικογένεια και το σχολείο θα έπρεπε να είναι πρώτα οι Άγιοι Βαβατσινιάς  και μετά ένας χωριό π.χ. της Ιταλίας.;

Με το ζάχαρο να έχει «χτυπήσει κόκκινο», είπαμε να αναχωρήσουμε σιγά σιγά, αφήνοντας πίσω με μια τεράστια αγκαλιά την Έρμη και την οικογένειά της. Αφήνοντας πίσω τις καρυδιές, τις πορτοκαλιές, τις κιτρομηλιές και τις μέλισσες που έδωσαν το παρών τους, γνωρίζοντας πόσο πολύ τις αγαπώ και πόση θλίψη μου άφησε ο χαμός μεγάλου αριθμού του είδους τους,  από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Για μένα και τον σύζυγό μου αποτέλεσε ένα μήνυμα πως: όσο ο άνθρωπος προστατεύει το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα του, θα επιβιώνει! Όσο θα καταστρέφει, θα καταστρέφετε και μια μέρα, θα πάψει να υπάρχει!






Με αυτά και με αυτά κι επειδή χρειάζομαι ενέργεια, λέω να φάω τώρα ένα γλυκάκι καρπούζι της Έρμης, που έκρυψα στο ντουλάπι!

Στην υγειά σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.