Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει το Νοέμβριο στη σκηνή του ΘΟΚ με το έργο "Αμφιβολία".


Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει στη σκηνή του κρατικού θεάτρου μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Η καταξιωμένη ηθοποιός, που υπηρετεί σχεδόν εξήντα χρόνια με ζηλευτή προσήλωση τη θεατρική τέχνη, θα ερμηνεύσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο στο πολυβραβευμένο έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϋ Αμφιβολία, που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή τον προσεχή Νοέμβριο σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου.

Στελεχωμένη με μια ομάδα διακεκριμένων συντελεστών και ηθοποιών, η παραγωγή ξεκίνησε χθες (30 Αυγούστου 2022) τις πρόβες της, με την πρώτη ανάγνωση του έργου, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη της νέας θεατρικής σεζόν 2022-2023.

Λίγα λόγια για το έργο

Δεκαετία του ’60, σε ένα καθολικό σχολείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Η αυστηρή διευθύντριά του, αδελφή Αλοΐσιους, ξεκινά έρευνα όταν υποψιάζεται ότι ο νεαρός, φιλελεύθερος πατέρας Φλιν διατηρεί ανάρμοστες σχέσεις με έναν από τους μαθητές του σχολείου. Οι υποψίες της για την ενοχή του κλιμακώνονται ραγδαία και μετατρέπονται σε βεβαιότητα. Πεπεισμένη ότι έχει απόλυτο δίκιο, ρίχνεται σε έναν αγώνα με στόχο την αποπομπή του Φλιν από το σχολείο.

Το περίφημο έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλει Αμφιβολία, το οποίο γράφτηκε το 2004, βραβεύτηκε με Πούλιτζερ και Τόνι και έγινε ευρέως γνωστό χάρη στην κινηματογραφική του μεταφορά το 2008, φωτίζει αυτό που δηλώνει έκδηλα ο τίτλος του: την ανθρώπινη πάλη του νου με τις βεβαιότητές του.

Ένα έργο-παραβολή για τα πολλά πρόσωπα της αλήθειας, την γκρίζα ζώνη ανάμεσα στις προθέσεις και τις πράξεις, ανάμεσα στο καλό και στο κακό, εκεί όπου φωλιάζει η αμφιβολία.


Ταυτότητα παράστασης 

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κρίτσης

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική: Γιώργος Κολιάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Ναυσικά Απόστρατου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Γεωργίου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου,

Παντελίτσα Λοΐζου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη


Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή

Από 4 Νοεμβρίου 2022 και σε περιοδεία

Πληροφορίες/Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717

Τιμές Εισιτηρίων

€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφία: Αντώνης Αντωνίου    


Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΤΟ 23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ - ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ


Η Φιλαρμονική και αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας, συνοδευόμενη από την κ. Άντρη Ανδρέου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων Δήμου Λάρνακας και τον κ. Εύρο Ευρυβιάδη, Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, παρευρέθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 24 με 27 Αυγούστου 2022, στη Σίνδο, με την ευκαιρία του 23ου Φεστιβάλ Νεανικών Φιλαρμονικών Δήμου Δέλτα, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Ως γνωστό, η Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας, μαζί με τα άλλα Μουσικά Σχήματα του Δήμου Λάρνακας, αποτελούν σημαντικές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές μονάδες για την πόλη μας.

Η πολύχρονη  προσφορά της Φιλαρμονικής υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου κ. Ανδρέα Ανδρέου, εξασφαλίζει για τους συμμετέχοντες, μοναδικές ευκαιρίες καλλιέργειας και διεύρυνσης του μουσικού τους ορίζοντα. Η μέχρι τώρα πορεία της, έθεσε τις βάσεις μιας καλλιτεχνικής μονάδας μέσα από την οποία διατυπώνονται η εμπιστοσύνη, ο ενθουσιασμός και η πίστη στην πνευματική ανάπτυξη της μουσικής παιδείας.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

"ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΑΓΑΠΗ – ΕΡΩΤΑΣ". ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.


 

Αύριο όλοι οι δρόμοι... οδηγούν στο Ζύγι!


Το κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην γνωριμία με το  λεοντόψαρο με τιμώμενα προϊόντα το χαρούπι και τα μακαρόνια του σκλινιτζιού. 
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου όπου θα στηθούν περίπτερα επίδειξης δραστηριοτήτων των ψαράδων, όπως ράψιμο δικτύων, παραγάδι, δόλωμα, μεταποίηση σαρδέλας, φιλετάρισμα ψαριού, καθώς και έκθεση ομοιωμάτων ψαριών. Παράλληλα θα λειτουργήσουν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.


Δύο αγαπημένα πρόσωπα ο σεφ Χρίστος Χριστοδούλου και η τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου θα μας ταξιδέψουν μαγειρικά. Στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα παραδοσιακών προϊόντων, φαγητού και ποτού. Την εκδήλωση θα χρωματίσουν μουσικά η  πολυαγαπημενη μας Βάσω Νικολή κ το μουσικό σχήμα Μινωίτες παρέα με τους έμπειρους  χορευτές του χοροδιδασκάλου Μάριου Πατσιά.

Επειδή Ζύγι σημαίνει ψάρι, σημαίνει θάλασσα και σίγουρα ονειρεμένες βαρκάδες ανοικτά του αλιευτικού καταφυγίου.

Πρόγραμμα :

5μμ - 7μμ Live link με το Zenith Fm 96,4 (Cyprus)

7:30μμ – 8:00μμ Εγκαίνια από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου

5:00μμ – 11:00μμ Μαγειρικές επιδείξεις, παρουσιάσεις δραστηριοτήτων των ψαράδων, μουσική και χορός

3:00μμ – 8:00μμ Ονειρεμένες Βαρκάδες

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου.

Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ζυγίου κα Γεωργία Μιχαήλ ευχαριστεί τον  Σύνδεσμο Επαγγελματιών ψαράδων Ζυγίου για την στήριξη και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου για την χορηγία.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014 -2020) και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στον Κόρνο με κόκκινο «κουπανιστό» πηλό.

Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

Μία από τις ωραιότερες διαδρομές της Κύπρου μας είναι αυτή που οδηγεί στο Μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην Κοινότητα της Μοσφιλωτής, δια μέσου των χωριών  Καλού Χωριού και Αγίας Άννας.

Δεν είναι μόνο η φύση που μοσχοβολά το άρωμα του Πεύκου, είναι η ηρεμία και η τάξη της φύσης που σε μεταφέρουν σε μια κατάσταση ευεξίας και πνευματικής χαλάρωσης. Αυτή τη διαδρομή επιλέξαμε στις 21 Αυγ 2022 για να μεταβούμε στην Κοινότητα του Κόρνου, ένα χωριό μέσα στο πράσινο μιας λοφοσειράς, δίπλα στον Δελίκηπο και τον Μαθιάτη.

Ο Κόρνος είναι ιδιαίτερα γνωστός για την αγγειοπλαστική του τέχνη, η φήμη της οποίας ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου και απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση.

Εκεί,  στα πλαίσια των δωρεάν βιωματικών εργαστηρίων χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, που άπτονται της Κυπριακής Παράδοσης, «μάθαμε» την τέχνη του κόκκινου πυλού! Βέβαια, μέσα στο χρονικό διάστημα που διήρκησε η εκμάθηση, δεν μπορεί κάποιος να καταστεί από… μαθητής, δάσκαλος.



Όμως, με την επιμελημένη καθοδήγηση δύο έμπειρων αγγειοπλαστών, που είχαν και την ευθύνη της εκπαίδευσης, στο δικό τους εργαστήριο εντός της Κοινότητας του Κόρνου, των κυριών Βασούλας και Λουκίας, αφουγκραστήκαμε τουλάχιστον τη φιλοσοφία της δημιουργίας στην αγγειοπλαστική και βήμα- βήμα δημιουργήσαμε και τα δικά μας αγγεία.

Μάθαμε για το ρόλο των ξύλινων πλακών, του νερού, του σφουγγαριού κ.α.  Πως να λειάνουμε τον πηλό με ξύλο, να του δίνουμε μορφή και από το πουθενά, από τη γη ως μικροί θεοί να τον ψηλώνουμε και να γελάει η καρδιά και η ψυχή μας! 



Ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής της Κυπριακής τέχνης.



Στον Κόρνο χρησιμοποιούν κόκκινο «κουπανιστό» πηλό. Τον πηλό τον κατασκευάζουν οι ίδιοι. Φέρνουν κοκκινόχωμα από το Σταυροβούνι, το οποίο αλέθουν και ζυμώνουν σε μια γούρνα με ένα ξύλινο φτυάρι. Μετά το ζύμωμα τοποθετείται σε σωρούς, κοντά στον πρόχειρο τροχό, που αποτελείται από δύο ξύλα τετράγωνα, το πάνω κινητό και το κάτω ακίνητο, ενωμένα στο κέντρο. Αυτά χρησιμοποιήσαμε κι εμείς!

Οι συμμετέχοντες πολλοί, με όρεξη, γέλιο και μεράκι, με λερωμένα από τον πηλό χέρια, μασκαρεμένοι με τις άσπρες πλαστικές ποδιές, επιδόθηκαν στη γνώση! Άλλοι δημιουργήσανε σπουδαία βάζα, άλλοι πιάτα, κάποιοι γλάστρες και άλλοι σκεύη για τον τταβά (μαγειρικό σκεύος). 



Όλοι είχαμε στο τέλος ένα κομψοτέχνημα… ή τουλάχιστον άγγιζε το κομψοτέχνημα!




Τα πήραμε μαζί μας για να ψηθούν στον ήλιο, όπως οι οικοδέσποινες μάς πρότειναν και δώσαμε την υπόσχεση πως σύντομα θα συναντηθούμε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα εκπαίδευσης!

Μην ξεχάσω την υπέροχη δροσερή λεμονάδα και τσιπόπιτα που γευτήκαμε και μας προσφέρθηκε από τις εκπαιδεύτριές μας και αποτέλεσε την επιβράβευση των κόπων μας ως… μελλοντικοί αγγειοπλάστες!

"Κουραστήκατε και μπράβο σας", μας είπαν η κυρία Βασούλα και η κυρία Λουκία, τώρα να ξαποστάσετε. 

Στην υγειά σας!


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.