Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Εκπρόσωποι της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ και της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ, υποδέχτηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, στην Ύπατη Αρμοστεία.

Εκπρόσωποι της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ και της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ υποδέχτηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή στη κατάμεστη αίθουσα της Ύπατης Αρμοστείας. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το μεταναστευτικό, η στεγαστική πολιτική του Υπουργείου και η επιπρόσθετη υποστήριξη για το προξενείο της Ύπατης Αρμοστείας ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, της Γραμματείας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας (ΕΚΟ ΗΒ) και της Επιτροπής της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου (ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ). 
Τη συζήτηση διοργάνωσε η ΕΚΟ ΗΒ στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2021. Στην ομιλία του προς τους Απόδημους ανέφερε, ότι τα πρακτικά των συνομιλιών του Κρανς Μοντανά απερίφραστα δικαιώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες του για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, λέγοντας πως, παρά τις δυσκολίες, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, συνεχίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ, τόνισε ο κ. Υπουργός, ότι «είναι η ώρα που όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι επιβάλλεται να υπάρξει ομοψυχία και ομογνωμία στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί ο εχθρός ένας είναι. Είναι η Τουρκία, η οποία συστηματικά και προκλητικά προσπαθεί να επιβάλει τα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι «ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντισταθούμε, είναι η ενότητα, και βεβαίως η σύναψη εκείνων των εξωτερικών συνεργασιών και συμφωνιών που θα αποτελέσουν το ανάχωμα της ανακοπής του επεκτατισμού της Τουρκίας». 
Ακολούθως, στο πλαίσιο της παρουσίασης μέρους των πολιτικών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα. Είπε ότι, η μικρή μας πατρίδα για 5η συνεχή χρονιά καταγράφει μια ανεπιθύμητη πρωτιά ως το κράτος μέλος με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατ΄ αναλογία πληθυσμού. Ενημέρωσε ότι η Τουρκία συστηματικά προωθεί μέσω των κατεχομένων παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από τα νότια της παράλια. Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, πρόσθεσε, εστιάζεται στη παράνομη μετανάστευση, κυρίως στον περιορισμό των ροών από την πράσινη γραμμή, αλλά και στην εντατικοποίηση των επιστροφών. Στην ενημέρωσή του για τη στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νουρής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τον κόσμο σε ό,τι αφορά στα σχέδια για ιδιοκατοίκηση στις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές και στην ύπαιθρο, σημειώνοντας πως έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Στην προσπάθεια μας να δώσουμε ακόμη καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες και τον τόπο μας», αρχές του νέου έτους 2022, όπως είπε, θα επαναπροκηρυχθούν τα στεγαστικά σχέδια με αναθεωρημένα κριτήρια, προκειμένου αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά κυρίως για τους νέους. Αναφερθείς στη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες, είπε πως οι δαπάνες για τη στέγαση των προσφύγων αυξήθηκαν από τα €41 εκ. το 2018, στα €76 εκ. ευρώ το 2021. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης με τους Κύπριους Απόδημους, ο κ. Υπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει «στην παροικία, στην ομογένεια, στους ανθρώπους της Κύπρου που μας εκπροσωπούν εδώ επάξια, και βεβαίως αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να δώσει συγκεκριμένες λύσεις». 
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της ΕΚΟ κ. Χρίστος Καραολής, απευθυνόμενος προς τον κ. Νουρή, είπε πως «γνωρίζω ότι εργάζεστε πολύ στενά με τον Ύπατο Αρμοστή και τον Γενικό Πρόξενο εδώ στο Λονδίνο για τη βελτίωση της διαδικασίας αίτησης υπηκοότητας για την παροικία μας και είμαστε ευγνώμονες.» Συνέχισε λέγοντας πως «χωρίς να επιθυμούμε να μπούμε σε μια συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του Brexit, αυτό έδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία μια μοναδική ευκαιρία να πολιτογραφήσει τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά της διασποράς μας, όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τους δικούς τους αποδήμους.» Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής (APPG) για την Κύπρο, διαβεβαίωσε τον υπουργό πως «οι Βρετανοί βουλευτές ενημερώθηκαν πλήρως για το ότι πάνω από το 4% του πληθυσμού του νησιού είναι πλέον μετανάστες ή αιτούντες άσυλο, με τη συντριπτική πλειοψηφία να διέρχεται παράνομα από τα κατεχόμενα. Αυτό προκάλεσε σημαντική συζήτηση, λόγω του ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πολύ επίκαιρο θέμα εδώ στο ΗΒ, με πάνω από 1.000 άτομα να περνούν καθημερινά μέσω του καναλιού τις τελευταίες ημέρες.» Μιλώντας για το εθνικό μας πρόβλημα, είπε πως «η ΕΚΟ ΗΒ και τα σωματεία μας συνεχίζουν να υποστηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες του Προέδρου και του λαού της Κύπρου για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.» Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνεχίζουν να εργάζονται για τη διχοτόμηση και τη δημιουργία δυο κρατώ στο νησί μας.» Κλείνοντας τόνισε πως παρόλο ότι «αυτά τα άτομα θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να υπονομεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να διχάσουν τις κοινότητές μας, δεν θα μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρο όπου όλοι οι νόμιμα κάτοικοι της της θα μπορούν να ζουν και να ευημερούν μαζί.» Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο Ύπατος Αρμοστής στο Λονδίνο κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Πρόεδρος της ΕΚΟ ΗΒ κ. Χρίστος Καραολής, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, οι Αντιπρόεδροι της ΕΚΟ ΗΒ κ. Μιχάλης Έλληνας και Π. Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ κ. Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου, ο Πρόεδρος των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων ΗΒ κ. Μάριος Μηναϊδης, ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής κ. Νικόλας Μανώλης, η Σύμβουλος της Υπ. Αρμοστείας κα. Μελίβοια Δημητρίου, ο Γενικός Πρόξενος κ. Θεόδωρος Γκότσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΚΟ ΗΒ κ. Ανδρέας Καραολής, οι αξιωματούχοι της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ κ. Ανδρέας Πάτσαλος (Γενικός Γραμματέας) και Γρηγόρης Δήμου (Ταμίας), και πολλοί άλλοι. 
Ακολούθησε δεξίωση και δόθηκε η ευκαιρία στον κ Υπουργό και τον Ύπατο Αρμοστή να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις με τους προσκεκλημένους, πάνω στο μεταναστευτικό, τις πολιτογραφήσεις και το εθνικό μας θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.