Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Οδοιπορικό στην Κοινότητα του Αγίου Θεόδωρου. "Μεθύσαμε" με το κρασί, τα προϊόντα και… τους ανθρώπους του.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021. Η ηλιόλουστη ημέρα μας βρίσκει στο τιμόνι, με ευχάριστη διάθεση μαζί με τον σύζυγό μου προς το χωριό Άγιος Θεόδωρος, της επαρχίας Λάρνακας.

Η πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας να επισκεφτώ το μικρό παζαράκι που στήνουν κάθε Κυριακή οι τοπικοί παραγωγοί στο χωριό, με βρήκε απολύτως σύμφωνη. Ήταν εξάλλου μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδράσουμε οικογενειακώς από τους ρυθμούς της πόλης, να απολαύσουμε λίγες ώρες ξενοιασιάς στην ύπαιθρο και συγχρόνως να κάνουμε και τα ψώνια μας.

Σε λιγότερο από δέκα πέντε λεπτά από το Μακένζη όπου διαμένουμε,  και αφού περάσαμε τον κυκλικό κόμβο του Καλού Χωριού και τη διασταύρωση της Κοφίνου, κατευθυνθήκαμε προς τον προορισμό μας.

Σε όλη τη διαδρομή ένα καταπράσινο τοπίο μας υποδέχονταν. Σχετική πινακίδα στην είσοδο της Κοινότητας μάς ενημέρωνε για το ακριβές σημείο της υπαίθριας λαϊκής αγοράς όπου στήνετε κάθε Κυριακή. Θέμα της σημερινής  εκδήλωσης: «Μάθε να κάνεις Κούπες»… ως σεφ της καρδιά μου, ο σύζυγός μου πρώτος και καλύτερος θέλησε να δώσει το παρών.




Σταθμεύσαμε σε προκαθορισμένο άνετο χώρο και… χρώματα, εικόνες, μυρωδιές της υπαίθρου φανερώθηκαν μπροστά μας. Χαμογελαστά πρόσωπα των διοργανωτών, ντόπιοι παραγωγοί, οι κυρίες του συνδέσμου γονέων Νηπιαγωγείου Αγίου Θεόδωρου, με τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες κατασκευές τους και τα λουλούδια εποχής, θύμιζαν σκηνικό μιας άλλης εποχής. Αυτής που οι άνθρωποι του χωριού αντάμωναν στις γειτονιές και στις λαϊκές για τα ψώνια τους, αυτής που η καλημέρα μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε την αληθινή της αξία. 

































"Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια για αποκέντρωση καθώς και τους παραγωγούς μας", σκέφτηκα και μαζί μου συμφώνησαν η Άννα Κοσμά, Στέλεχος της  Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, αλλά και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας Γεωργία Πιταρίδου, στην ολιγόλεπτη κουβέντα που είχαμε μεταξύ καφέ και κουλούρας, φτιαγμένη από τα χεράκια της κυρίας Αντωνίτσας, μητέρας της Άννας.




Η μουσική από τον dj Ανδρέα, λειτουργούσε ευχάριστα στην ατμόσφαιρα και διασκέδαζε τους επισκέπτες που όσο περνούσε η ώρα γίνονταν ακόμα περισσότεροι. 









Στο περίπτερο αγοράσαμε, σε εξαιρετικά καλή τιμή, τον καφέ μας που μάς συνόδευε καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί.






Ο κος Ανδρέας με τη σύζυγο και την κόρη του, είχαν ήδη στήσει τις καρέκλες μπροστά από την οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής κυπριακής κούπας, για όλους όσοι ήθελαν να μάθουν πώς μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του κούπες.

 




Και αφού σώπασε για λίγο η μουσική, η φωνή του κυρ. Ανδρέα χανόταν ανάμεσα στο πλιγούρι, το αλεύρι, τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, τον δυόσμο. Κρίσιμο σημείο της παρασκευής κούπας, ο αντίχειρας στη ζύμη, αλλά και τα μικρά μυστικά που κάνουν την παραδοσιακή κυπριακή κούπα ξεχωριστή.


Λίγο πιο πέρα οι ντόπιοι παραγωγοί μάς έδιναν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα και εδέσματα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα κοτόπουλου, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, παλουζέ, βότανα, τσάγια, μέλι, διάφορα κουλούρια και αρτοσκευάσματα, χειροποίητα ζυμαρικά, λουλούδια και πολλά άλλα. Ψωνίσαμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα από τον κυρ. Αλκιβιάδη. Οι ντομάτες; Τα αγγουράκια; Τα σύκα; Τι να πω! Μύριζαν μποστάνι, περιβόλι! Μας χάρισε και δύο ρόδια. Ευχαριστούμε κυρ. θα τα φάμε στην υγειά σου. 



Όλοι τους στάζανε μέλι από ευγένεια …. κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων της υπαίθρου. Κι η Έλενα με τον γιο της από την Μελίνη, ακόμη περισσότερο με τα προϊόντα τους. Είχα να τους δω, πριν από το πρώτο lock down. Πόσο χάρηκα Θεέ μου! Η υπόσχεσή μας ότι θα επισκεφτούμε ξανά και ξανά αυτές της κυριακάτικες αγορές, βγήκε αβίαστα από τα χείλη μας.

 


Το πέρασμά μας μέσα από το χωριό, μάς οδήγησε στο Κοινοτικό εκδρομικό χώρο, στο περιβόλι του χωριού, στο μονοπάτι της φύσης, στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, το ξωκλήσι της Παναγίας των Ασταθκιών και στις παραλίες του. Φυσικά, υπήρχαν ακόμα τόσα αξιοθέατα που δεν προλάβαμε να τα επισκεφτούμε. Την επόμενη φορά, σας καλούμε να έρθετε όλοι μαζί μας και να νιώσετε αυτήν την εμπειρία που η σημερινή μου διήγηση έφερε στο apopsi-la. Να νιώσετε κι εσείς το καλωσόρισμα αλλά και τον αποχαιρετισμό του πεύκου, της ελιάς, των λεμονιών και των πορτοκαλιών του χωριού, των βράχων και των γκεμιών, των μελισσών και… της  θάλασσας που ανταμώσαμε στον παλιό επαρχιακό δρόμο για Λάρνακα!


Η κυπριακή ύπαιθρος μακριά από τις καταθλιπτικές, πολλές φορές, εικόνες του κέντρου, καλεί όλους να την γνωρίσουμε, να την αγκαλιάσουμε και να την αγαπήσουμε. Να μεθύσουμε με το κρασί, τα προϊόντα και… τους ανθρώπους της.

Καλή αντάμωση!

 

ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ-ΓΚΟΓΚΑ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.