Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Αν αφήσετε τον σκύλο σας στο δάσος, τι θα επιλέξει να φάει; Αν είχε μπροστά του ένα κοτόπουλο και μία γλυκοπατάτα...

Γράφει ο Αντώνιος Γκόγκας
Γεωπόνος-Ζωοτέχνης MSc

Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να διαφημίσει ούτε να αντικαταστήσει τη συνεργασία σας με τον κτηνίατρο ή τον ειδικό που επιβλέπει το σκυλάκι σας. Με ρωτήσατε αρκετοί από εσάς για τη διατροφή του κατοικιδίου μου και πως διατηρεί τέτοιο τρίχωμα! Η απάντηση είναι απλή: ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Θα επισημάνω κάποια πράγματα. Τα σκυλάκια μας, ανήκουν στη κατηγορία των παμφάγων μονογαστρικών. Όπως κάθε οργανισμός, έτσι και τα ζώα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Έτσι και οι σκύλοι έχουν ανάγκη να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες τους σε ενέργεια, αμινοξέα κ.α.! Οι ανάγκες αυτές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία, τη ράτσα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου. Για παράδειγμα ένα σκυλάκι κοκκόνι δύο μηνών έχει ανάγκες ανάπτυξης και συντήρησης σε σχέση με ένα κοκκόνι δύο ετών που έχει ανάγκες συντήρησης μόνο. Ένα θηλυκό, όμως, σκυλάκι που κυοφορεί, έχει ανάγκες συντήρησης και κυοφορίας. Οπότε η διατροφή πρέπει πάντα να είναι στοχευόμενη. Η πιο εύκολη λύση και η πιο σωστή στις μέρες μας, είναι να αγοράζουμε κροκέτες (ξηρά τροφή). Αποτελούν μία ολοκληρωμένη διατροφή όπου καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του τετράποδου φίλου μας.

 Όμως ποια τροφή και γιατί; Εδώ είναι το μυστικό. Ο σκύλος μας έχει διαφορετικές πεπτικότητες σε διάφορες πηγές πρωτεϊνών. Για παράδειγμα οι σκύλοι βάση μελετών έχουν μεγαλύτερη πεπτικότητα όταν καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη από ότι φυτική. Ποιες τροφές πρέπει να επιλέγουμε; Η ζωική πρωτεΐνη για τους σκύλους δρα σε καλύτερο βαθμό από ότι η σόγια, για παράδειγμα. Θα το δείτε και στις τιμές των ζωοτροφών. Μια σκυλοτροφή με μεγάλο ποσοστό καθαρού κρέατος, είναι πολύ πιο ακριβή από μια που περιέχει φυτική πρωτεΐνη. Επίσης, θα δείτε ό,τι σκυλοτροφές με μεγάλο ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης χρειάζεται μικρότερη ταΐσματος από μια απλή με λιγότερο κρέας ή υποκατάστατα. Στο τέλος της ημέρας να ξέρετε ό,τι οι ακριβές τροφές είναι πάντοτε πιο φτηνές αν ταΐζουμε ακριβώς τις ποσότητες μας. Επίσης, για το τρίχωμα, επιλέγουμε καλές πηγές ω3 και ω6 έτσι ώστε να έχουν τη μέγιστη απορρόφηση. Φυσικά όλα αυτά, έχουν να κάνουν με την κατάσταση της υγείας του ζώου.


Ας συνεχίσουμε το ταξίδι μας στη διατροφή του σκύλου,
  επαναλαμβάνοντας πως αποτελούν μόνο ενημερωτικά άρθρα και τίποτα περισσότερο. Είχαμε αναφέρει πως η επιλογή της κροκέτας είναι πολύ σημαντική για την διατροφή του σκύλου. Τροφές με μεγάλα ποσοστά κρέατος και όχι υποκατάστατων είναι καλύτερες τροφές από αυτές που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες και άλλα υποκατάστατα. Να μη ξεχνάμε ότι διατροφικά ένας σκύλος ''αρρωσταίνει'' από έξω προς τα μέσα. Η κακή διατροφή φαίνεται στο βαθμό σωματικής κατάστασης του ζώου 1 έως 5. ( 1 λιποβαρές, 2 αδύνατο, 3 κανονικό, 4 υπέρβαρο, 5 παχύσαρκο). Επίσης, θα παρατηρήσουμε πρόβλημα στο τρίχωμα και στα δόντια. Συνήθως τροφές που περιέχουν καλές πηγές ω3 και ω6 βοηθούν τη κατάσταση.

Όμως υπάρχουν και άλλα έλαια, ακόμη και φυτικά, που βοηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ που κάνει θαύματα στους σκύλους μέσω του λινολενικού και λινελαϊκού οξέως. Επίσης αιθέρια έλαια όπως λάδι κανέλας και ρίγανης, βοηθούν στο τρίχωμα και στην ευεξία του ζώου. Γενικά, αγαπητοί αναγνώστες, να έχετε στο νου σας το εξής: αν αφήσετε τον αγαπημένο σας φίλο στο δάσος, τι θα επιλέξει να φάει; Αν είχε μπροστά του ένα κοτόπουλο και μία γλυκοπατάτα που θα πήγαινε πρώτα; Είναι κάποια πράγματα παρεξηγημένα. Η μητέρα μου φωνάζει αρκετές φορές: ''Αντώνη μη δίνεις λίπος στην Κλημεντίνη''. Για κάποιο λόγο όμως όποτε της έδινε λίπος από ζωική πρωτεΐνη, η Κλημεντίνη δεν έπαιρνε κιλό. Μόλις ο πατέρας μου την τάιζε ψωμάκι (ως λιχουδιά) και διάφορα τέτοιου είδους πράγματα, όπως treats και λιχουδιές η Κλημεντίνη έβαζε από 0,5 έως και 1 κιλό. Η ισορροπημένη διατροφή στο σκύλο έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Σκυλάκια με πρόβλημα στο τρίχωμα, μπορούν να βοηθηθούν με τροφές οι οποίες περιέχουν ψάρι και συγκεκριμένα τα ω3 και ω6 της τροφής. ''Αντώνη αγοράζω ένα σάκο 10 ευρώ από το σουπερμάρκετ και το τρίχωμα του σκύλου μου πέφτει τι να κάνω'';, ρωτάτε. Κοιτάω την πασίγνωστη σκυλοτροφή και περιέχει 22% πρωτεΐνη εκ των οποίον τα 18 είναι από σόγια και το υπόλοιπο από σκόνη κοτόπουλου. Πως το ζώο να αφομοιώσει κάτι τέτοιο όταν από το 18% της σόγιας θα πάρει το 75% και από το 4% το 90%; Συνολικά μιλάμε για ποσοστά μηδαμινά. Μιλούμε για λάθος διατροφή και ο καθηγητής μου ο κ. Ζέρβας θα την ονόμαζε σίγουρα ''σαβουροφαγική''.


Όλα είναι θέμα ισορροπίας και τάξης.
Δεν χρειάζεται να υπερβαίνουμε τα όρια. Μη ξεχνάτε ότι το πεπτικό σύστημα και κυρίως το εντερικό του σκύλου, είναι πολύ μικρό σε μήκος. Τι σημαίνει αυτό; Ο χρόνος που χρειάζεται να περάσει η τροφή από τον οισοφάγο μέχρι το κόλον, είναι πολύ μικρός. Τι λοιπόν επιλέγουμε; ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΥΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ικανοποιώντας της ανάγκες του ζώου μας. Χρειαζόμαστε π.χ. 800 θερμίδες; Στις 801, κάναμε κάτι λάθος. Τόσο απλά. Όπως και το ζώο μας θα χάνει βάρος όταν ταΐζουμε ΑΕΡΑ!
 

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.