Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!
Mambo School of Dance: "διακόπτουμε προσωρινά τη λειτουργία όλων των ομαδικών τμημάτων της σχολής μας".
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020
Ο Κορωνοϊός θα περάσει με τρόπο! Η Σχολή Χορού ΜΑΜΒΟ, "φόρεσε" τα γιορτινά της και μαθαίνει χορό σε ενήλικες, δωρεάν!








Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ», ολοκληρώνει τις παραγωγές του για το έτος 2020, ανεβάζοντας την ξεκαρδιστική κωμωδία του Πήτερ Σάφφερ «Μαύρη Κωμωδία».
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ», ολοκληρώνει τις παραγωγές του για το έτος 2020, ανεβάζοντας την ξεκαρδιστική κωμωδία του Πήτερ Σάφφερ «Μαύρη Κωμωδία».Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου – ώρα 8:00μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».
Ακολουθούν τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο – 8:00μ.μ. και κάθε Κυριακή – 6:30μ.μ.
Στη Λευκωσία θα δοθούν 2 παραστάσεις στο Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ στις 14 και 15 Δεκεμβρίου – ώρα 8:00μ.μ.
Το Έργο
Σ’ ένα έξυπνο εύρημα στηρίζει την κωμωδία του ο Πήτερ Σάφφερ. Αν και όχι πρωτότυπο (ο ίδιος μας πληροφορεί ότι το δανείστηκε από το κινέζικο θέατρο), παραμένει όμως τρομερά διασκεδαστικό, μόνιμη πηγή παρεξηγήσεων και κωμικότητας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου διαδραματίζεται στο σκοτάδι. Φυσικά για τους ηθοποιούς. Αντίθετα, η φωτισμένη σκηνή, επιτρέπει στο θεατή να παρακολουθεί όλα που υποτίθεται ότι γίνονται στο σκοτάδι.
Βρισκόμαστε στο διαμέρισμα ενός νεαρού γλύπτη, που περιμένει κάποιο φιλότεχνο εκατομμυριούχο, που έχει ενδιαφερθεί για το έργο του, καθώς και τον πατέρα της επίσης νεαρής φίλης του, προκειμένου ο τελευταίος αυτός, διαπιστώνοντας το ταλέντο του μέλλοντος γαμπρού του, να δώσει τη συγκατάθεση του για το γάμο.
Ξαφνικά όμως, η ασφάλεια του ηλεκτρικού καίγεται και το διαμέρισμα βυθίζεται στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα αρχίζουν να συγκεντρώνονται και τα πρόσωπα, γύρω στα οποία θα πλεχθούν η κωμωδία και οι παρεξηγήσεις της. Πρώτη φθάνει η πουριτανή κυρία του κάτω πατώματος, φανατικός εχθρός των οινοπνευματωδών ποτών, που θα επωφεληθεί της ευκαιρίας να αδειάσει την μπουκάλα του τζιν, βαφτίζοντας το σε λεμονάδα. Ακολουθεί ο μέλλον πεθερός, του οποίου η στρατιωτική συνείδηση θα σοκαριστεί από την αταξία που επικρατεί και με την «απρονοησία» του νεαρού γλύπτη, να μην έχει πάρει τα μέτρα του για την αντιμετώπιση παρομοίου ενδεχομένου. Στη συνέχεια έρχεται ο φίλος του διπλανού διαμερίσματος, του οποίου το νεαρό ζεύγος είχε ‘απαγάγει’ τα έπιπλα, για να εντυπωσιάσει τους φιλοξενούμενούς του. Και τέλος η πρώην ερωμένη του γλύπτη, που θα υποχρεωθεί, μέχρις ότου αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, να προσποιηθεί την παραδουλεύτρα. Κάποτε, όταν όλες αυτές οι περιπλοκές θα έχουν φθάσει στο κατακόρυφό τους, θα εμφανισθεί και ο αναμενόμενος φιλότεχνος.
Η εξαιρετική φάρσα του Πήτερ Σάφφερ διαδραματίζεται σχεδόν εξ ’ολοκλήρου στο «σκοτάδι». Οι συνηθισμένες συνθήκες μεταξύ φωτός κι σκοταδιού αντιστρέφονται… όταν τα φώτα είναι ανοικτά οι ήρωες δεν βλέπουν τίποτα και όλα είναι σκοτεινά… όταν τα φώτα είναι σβηστά οι ήρωες «βλέπουν» κανονικά.
Αυτό το σκοτάδι περιβάλλει όλο το έργο… είναι το ιδανικό περιβάλλον για να κρύψει κανείς τα μυστικά του όπως κάνει ο κεντρικός ήρωας και φυσικά οι μικρές εστίες φωτός θα μετατρέψουν τη νύχτα του σε εφιάλτη…
Στο ίδιο σκοτάδι βλέπουν την ευκαιρία οι ήρωες του έργου να υποδυθούν άλλους χαρακτήρες…ηθελημένα ή μη… Τέλος αυτό το σκοτάδι εκτός από «φυσικό» αντιπροσωπεύει και το «ηθικό» σκοτάδι στο οποίο ζουν οι περισσότεροι ήρωες του έργου αυτού.
Οι σχέσεις των δύο φύλων, το ψέμα και η υποκρισία διαφοροποιούνται στο σκοτάδι… Μήπως τελικά στο σκοτάδι είναι πιο ευδιάκριτο το τι είμαστε;
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική Επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντής
Ηθοποιοί: Ηλίας Ανδρέου, Δώρα Δημητρό, Μόνικα Μελέκη, Φοίβος Γεωργιάδης, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Σκεύη Παπαμιλτιάδους, Σταύρος Πατσιάς, Ανδρέας Μελέκης.
Παραστάσεις:
Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 – Ώρα 8:00μ.μ.
Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – 8:00μ.μ. και κάθε Κυριακή – 6:30μ.μ. (μερι 27/12
– εκτός 26/12) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».
Λευκωσία: Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και Τρίτη 15 Δεκεμβρίου – Ώρα 8:00μ.μ. στο Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier
Τραγούδι της Ζωής Τηγανούρια στο μακρινό Ιράν από τον διάσημο Roozbeh Nematollahi!
Το τραγούδι της Ζωής Τηγανούρια με τίτλο "Lively Sky" (Ζωντανός Ουρανός) ακούγεται στο μακρινό Ιράν!
Η είδηση παίζει ήδη σε ενημερωτικές εκπομπές της showbiz στην ιρανική τηλεόραση.
Παρακολουθήστε στο YouTube το Video Clip Teaser με πολύ Ελλάδα, προβάλλοντας και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Μουσική φέρνει κοντά τους Πολιτισμούς.
"Εύχομαι έναν αυριανό "Ζωντανό Ουρανό" απαλλαγμένο από πανδημίες και εγκλεισμούς...", δήλωσε η Ζωή Τηγανούρια.
Έναρξη δοκιμών στο Θ.Ο.Κ. για το έργο "Ο Θάνατος του Εμποράκου" του Άρθουρ Μίλλερ.
Μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, μια τραγωδία του απλού ανθρώπου, ένα έργο για την πτώση και τη διάψευση των ιδανικών, που διαπραγματεύεται την αποτυχία των προτύπων της ευτυχίας, με επίκεντρο τη συγκρουσιακή σχέση πατέρα-γιου.
Ο σκηνοθέτης Νεοκλής Νεοκλέους, οι ηθοποιοί και οι άλλοι συντελεστές της παράστασης πραγματοποίησαν την πρώτη ανάγνωση, μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα που ενισχύει τις προσδοκίες για ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αντάξιο της ποιότητας και της βαρύτητας του σπουδαίου αυτού έργου. Τον Ουίλλυ Λόμαν, κεντρικό ήρωα και τραγικό πρόσωπο του έργου, ερμηνεύει ο Γιώργος Μουαΐμης, ο οποίος επιστρέφει στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας. Μαζί του έμπειροι και νεότεροι ηθοποιοί συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο ερμηνευτών που καλείται να μεταφέρει στη σκηνή το σύμπαν του Άρθουρ Μίλλερ, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς που γνώρισε ο προηγούμενος αιώνας (Ήταν όλοι τους παιδιά μου, Η δοκιμασία, Ψηλά από τη γέφυρα).
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Νίκος Οικονομόπουλος-Δημήτρης Μπεραχάς
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Επεξεργασία κειμένου: Νεοκλής
Νεοκλέους-Γεωργία Μεσιήτη
Σκηνικά: Σάββας Μυλωνάς
Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Καλογήρου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος
Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Μεσιήτη
Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Δέσποινα Βιολάρη, Νίκη Δραγούμη, Αντρέας Κουτσόφτας, Πάνος
Λουκαϊδης, Λέα Μαλένη, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Βασίλης Μιχαήλ, Μαρία Μιχαήλ, Γιώργος
Μουαΐμης,
Νεοκλής Νεοκλέους, Φώτης Φωτίου, Βασίλης Χαραλάμπους
Παραστάσεις
Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Από 22 Ιανουαρίου
2021
Πληροφορίες
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020
Στου Μαχαιρά τα όρη... βρέθηκε ο συνεργάτης μας, φωτογράφος Σώτος Κωνσταντίνου!
Στο κρησφύγετο και το μουσείο του Γρηγόρη Αυξεντίου, στη μονή Μαχαιρά, βρέθηκε ο συνεργάτης μας Σώτος Κωνσταντίνου. Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά ή αλλιώς Ιερά Μονή Μαχαιρά ή ακόμα και Μαχαιράς, είναι μια ανδρώα Μονή που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Είναι από τις πέντε Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην Μονή υπάρχει και η εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας.
Μια επιβλητική φωτογραφία, δίπλα στο άγαλμα μιας επιβλητικής φυσιογνωμίας, ενός προτύπου ηρωισμού αυτό του Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου ήταν Έλληνας αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
(Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/230)
Ο Γρηγόρης γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.
Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».
Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ».
Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.
Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το σώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.
Στρατούλα ΤραμουντάνηΤετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Εκδήλωση στον Μόλο Λεμεσού για ενημέρωση των πολιτών.
Η Πολιτική Άμυνα διοργάνωσε το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Μόλο Λεμεσού, για ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και την ανάγκη για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Οι πολίτες που επισκέφθηκαν τα περίπτερα έλαβαν ενημερωτικό υλικό και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα στελέχη και τους εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας. Στον χώρο της εκδήλωσης λήθηκαν όλα τα μέτρα με βάση τα πρωτόκολλα για τη μη εξάπλωση της πανδημίας COVID 19.