Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

«Σπασμένο ακορντεόν»: Μια σχέση ζωής!!!



Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 18 Σεπ 2019, στη κεντρική αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Λάρνακας, το βιβλίο της Μαρίας Γεωργίου «Σπασμένο ακορντεόν».
Πρόκειται για  μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή της Λάρνακας από το 1937 μέχρι και το 1959.

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε ο ποιητής κύριος Δημήτριος Γκόγκας στοχεύοντας κυρίως στο συναίσθημα και στο κεντρικό θέμα του βιβλίου που περικλείει η λέξη «μάνα», ενώ η κυρία Έλενα Ιωαννίδου, επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε με ιδανικό τρόπο στα κεφάλαια του βιβλίου, στην επιλογή της γλώσσας από την συγγραφέα και στην σχέση του βιβλίου με την έννοια του χρονότοπου!

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικοί σύμβουλοι  φίλοι της λογοτεχνίας και η οικογένεια της συγγραφέως.

Ανάμεσα από τους λόγους των ομιλητών, ο ηθοποιός Γιάννης Κόκκινος διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου με την συνοδεία ακορντεόν στα χέρια του μουσικού Ανδρέα Παπαπέτρου.

Στον συντονισμό της εκδήλωσης, ήταν η δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας Στρατούλα Τραμουντάνη.

Δημήτριος Γκόγκας: «Το βιβλίο «Σπασμένο ακορντεόν» λατρεύει τις αληθινές αξίες της ζωής, ζει μέσα από αυτές για αυτές και τις διδάσκει με ένα απλό τρόπο. Εξυψώνει τους ήρωες στα μάτια μας χωρίς να τους εξιδανικεύει. Γιατί η κάθε κοινωνία, όπως η μικρή μας κοινωνία έχει μάτια ακόμα και σε τοίχους και βλέπει. Μέσα από το όνειρο του παππού βλέπουμε την αντίσταση στο όνειρο του μικρού Γιαννάκη. Και καθώς το όνειρο ανδρώνεται, έρχεται απρόσμενα ένα τέλος, ίσως ένας θάνατος που μηδενίζει τα κοντέρ και οι ταχύτητες και κατευθύνσεις αλλάζουν. Όπισθεν για να πάμε μπροστά, καθώς το παρελθόν στηρίζει το μέλλον. Τα όνειρα του καθενός από εμάς, έχουν άλλη αφετηρία, άλλη πορεία και άλλο τέλος. Για κάποιον όνειρο μπορεί να αποτελεί η κατάκτηση ενός θεόρατου βουνού και για άλλον απλώς να μυρίσει ένα σπάνιο λουλούδι στις παρυφές αυτού του βουνού».

Στρατούλα Τραμουντάνη
Φωτογραφία:Ντίνα Χάλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.