Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ο Δεκάλογος του Απρίλη στην εποχή του Κορωνοϊού.



Μας ταλαιπωρεί καιρό τώρα. Μπήκε στη ζωή μας αναπάντεχα, ποιος να το περίμενε άλλωστε, με μοναδική σφοδρότητα και άλλαξε τα πάντα στο διάβα του. Οι εξουσίες βρήκαν και το καλύτερο σύμμαχό τους στην επιβολή διαταγμάτων που είχαν ως στόχο την προστασία των πολιτών. Από προστασία χορτάσαμε. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ μετά το φαγητό και μια προστασία. Στις 6 ακριβώς τα καθημερινά δυσάρεστα νέα. Μετά βαΐων και κλάδων! Μάθαμε καινούργια πρόσωπα, επιδημιολόγους, γνωρίσαμε σπουδαίους ντόπιους σταρ και ξεστάρ που μας έμαθαν να κάνουμε από πατατάκια μέχρι πίττες λες και δεν ξέραμε, συζητήσαμε με κάθε λογής άσχετους και σχετικούς, «αναπροσαρμόσαμε» τις αξίες μας / τι εννοούσε ο ποιητής ακόμα προσπαθώ να καταλάβω, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, μείναμε και μένουμε σπίτι μας εξαιτίας του φόβου του προστίμου, (είναι καθ΄όλα σημαντικό να φοβάται ο πολίτης, παίρνει αξία η εξουσία), είδαμε ότι ηλίθιο βιντεάκι ανέβαζε ο καθένας και το τιμούσαν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και χάσαμε πάσα ιδέα με την ετοιμότητα του υπεύθυνου υπουργείου να δώσει τα επιδόματα που εξαγγέλθηκαν ενόψει πανδημίας πριν από τις εορτές του Πάσχα. Βαρέθηκε και ο κόσμος, εξάλλου αέρας κοπανιστός κυκλοφορεί ελεύθερος και μπορεί ο καθένας να τον φάει!
Ας δούμε λοιπόν τι μας προκάλεσε εντύπωση και μας έδωσε το έναυσμα να διαμορφώσουμε την λίστα του Τοπ- Τεν του μήνα που μας πέρασε.

Γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας

Νο 10: Η φράση «Μένουμε σπίτι». Ακούστηκε περισσότερο και από το « Δι ευχών των Αγίων πατέρων ημών». Όποιο τηλεοπτικό Κανάλι και να ανοίξεις, εδώ, στην Ελλάδα, στην Κίνα και στον κόσμο όλο, μας προέτρεπαν οι χαμογελαστοί παρουσιαστές να μείνουμε σπίτι. Και γιατί «περικαλώ;» Για να προστατευτείς μας απαντούσαν. Σποτ, δεκάδες σποτ, επιστρατεύτηκαν σπουδαίοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, καρτούν, γλάστρες, και μας έμαθαν το πιο σπουδαίο: Πώς να πλένουμε σωστά τα χέρια γιατί χρόνια τώρα βρε αδελφέ, δεν γνωρίζαμε! Να γιατί πάντα επίκαιρο είναι το γνωμικό: Όσο ζεις μαθαίνεις!

Νο 9: Η φράση : «Επανεκκίνηση της Οικονομίας» Είδαν, από - είδαν οι ειδικοί, τα χρήματα τελειώνουν, οι τράπεζες αρνούνται γενικώς, ο κόσμος δεν κινείται, το χρήμα αρνείται και αυτό να κινηθεί, το «ολικό κλείσιμο» των επιχειρήσεων μάλλον τους ξέφυγε, το κακό παράγινε, κάτι πρέπει να γίνει. Να κινηθεί περισσότερο ο κόσμος και φυσικά να βγει το χρήμα από τις τσέπες. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα ανοίξουν πρώτα τα μπαρμπέρικα και οι κουρείς θα μοιάζουν με αστροναύτες κατά την διάρκεια του κουρέματος φαντάζουν αναληθείς! Και μη χειρότερα να λέτε!

Νο 8: Η επισήμανση των ανθρώπων που πλήρωσαν τη νύφη «Οι ήρωες της πρώτης γραμμής» Οι άνθρωποι δηλαδή που εργάστηκαν και εργάζονται στα διάφορα νοσηλευτήρια και με την απειλή συνεχώς πάνω από τα κεφάλια τους της προσβολής από τον ιό, προσέφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ήρωες όσο δεν διαμαρτύρονται, μόλις ακουστεί η φωνή τους για τα δίκια τους ένας βούρδουλας δεν βλάπτει, μια κακία από τους τηλεοπτικούς αστέρες έτσι για να δούνε αυτοί ποιος κρατά το καρπούζι και ποιος το μαχαίρι!

Νο 7: Το άλλοθι των περισσοτέρων: Τα κατοικίδια ζώα με πρώτα και καλύτερα τα σκυλάκια. Σε όλα τα κράτη που η Πανδημία δίνει το παρόν αυξήθηκαν οι υιοθεσίες σκύλων. Μ΄ ένα σκύλο έχεις κάποιο άλλοθι να βγαίνεις από το σπίτι για ένα περίπατο. Είπαμε σε όλα τα κράτη πλην Κύπρου. Εδώ μειώθηκαν τα σκυλάκια από τα σπίτια και αυξήθηκαν τα αδέσποτα. Αν αυτό δεν σημαίνει για εμάς που σαν λαός έχουμε υπομονή και με καρτερία τα περνάμε όλα, τι άλλο να επισημάνουμε; Βρε αχάπαροι, ο Κορονωιός κολλά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όχι από σκύλο!

Νο 6: Η ηλιθιότητα των εγκλείστων. Και η δική μου φυσικά. Ο ένας έκανε ποδήλατο γυμναστηρίου πετώντας υγρό για πλύσιμο πιάτων στο πάτωμα, ο άλλος βγήκε στο μπαλκόνι και κελαηδούσε, ο τρίτος ψάρευε το πρωινό του, ένας άλλος έκανε βουτιά σε μικρή πισίνα στην κουζίνα του σπιτιού του, τραγουδιστής μας μάθαινε να μαγειρεύουμε, μια άλλη αοιδός διοργάνωσε συναυλία από το σαλόνι της, μια μου διαφεύγει το όνομά της λάνσαρε λέει τη σιδερώστρα για νέα τάση στη μόδα, ένας έβαλε στο κάμπριο αμάξι του ένα σαλόνι και έγραψε μένω σπίτι και άλλα πολλά ευωδιαστά τέτοια λουλούδια. Ειλικρινά διαβάστε τα πάλι και αναρωτηθείτε: Που πάει η απλή λογική των ανθρώπων;

Νο 5: Η χαρά της τροχαίας και των σωμάτων ασφαλείας. Και εκεί που πήγαιναν να μειωθούν οι καταγγελίες για τις τροχαίες παραβάσεις, να σου και ήρθε από την γωνία ο Κορωνοιός. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς και θες να κυκλοφορήσεις και μια ομάδα αστυνομικών με το τεφτέρι στο χέρι. Τόσους πολλούς αστυνομικούς είχαμε να δούμε από την εποχή …. Αλήθεια ποια εποχή; Σε πλησιάζουν, έξω από μεγάλη υπεραγορά, σε ρωτούν με βαθύ χαμόγελο (του τώρα θα δείτε!!) έτοιμοι να σε στείλουν αδιάβαστο και μόλις τους δείχνεις το sms μουτρώνουν. Να κάτι μούτρα! Τζίφος ρε μάγκα μου!

Νο 4: Οι Ρουφιάνοι της Πανδημίας: Όπως και στην κατοχή. Κρυμμένοι καλά πίσω από τις κουρτίνες του σπιτιού τους, πίσω από τις κολόνες στο μπαλκόνι, στις εισόδους των Πολυκατοικιών, έχοντας το κινητό σε άμεση κλήση, καταδίνουν κάθε ύποπτη κίνηση, κάθε λάθος μετακίνηση, κάθε παράνομη έξοδο. Λένε ότι πράττουν κατά συνείδηση για να ενισχύσουν την πολιτική του κράτους, Προστατεύουν την κοινωνία από αυτά τα ελεεινά σκουλήκια, από αυτούς τους υπανθρώπους που τόλμησαν και τολμούν να ξεμυτίσουν χωρίς να έχουν μαζί τους μια σωστή δικαιολογία, ένα επίσημο έγγραφο. Οι ίδιοι χαίρουν της τιμής και της υπόληψης των ανδρών με τα μαύρα κουστούμια και τα μαύρα γυαλιά. Υπάρχουν υποψίες ότι δεν έχουν περιορισμούς στην αγορά απολυμαντικών και χαρτιών υγείας. Τα σκατόμουτρα!

Νο 3: Τα επιδόματα της Πανδημίας. Δεν επιδόθηκαν σε όλους στους δικαιούχους έγκαιρα και πριν από τις 14 Απρ 2020, πριν δηλαδή το Πάσχα όπως είχε εξαγγελθεί. Οι δικαιολογίας χίλιες – μύριες. Εδώ μόνο μία λαϊκή φράση ταιριάζει: Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κώλος του πονεί …

Νο2 : Ο ίδιος  ο Κορωνοϊός: Μάθαμε τόσα πολλά για έναν άσωτο υιό, όσα δεν είχαμε μάθει τόσα χρόνια. Καλό μας έκανε. Πέρα από τα αστεία και τα σοβαρά, μας έμαθε κάποια πράγματα, όχι βέβαια στο μέγεθος και την τραγικότητα με την οποία τα τηλεοπτικά κανάλια προσπαθούν να μας πείσουν αλλά θα μας γίνει ένα πολύ σοβαρό μάθημα.
Και,

στο Νο 1: Η Κύπρος μας, που και μόνο από τα νούμερα της πανδημίας φαίνεται ότι αν και μικρή αντέδρασε έγκαιρα και κατά το δυνατόν αποτελεσματικά. Φυσικά και δεν είμαστε πρότυπο για άλλους λαούς και για άλλα κράτη, τουλάχιστον μέσα στην αναποτελεσματικότητά μας, κατορθώσαμε και είχαμε ελάχιστους θανάτους και διαφυλάξαμε με όλες τις ελλείψεις την δημόσια υγεία και συνεχίζουμε. 
Μπράβο σε όλους μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.