Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Πότε πρέπει να αλλάξω τροφή στο κατοικίδιο μου;



Γράφει ο Αντώνιος Γκόγκας, Απόφοιτος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Msc Διατροφής Ζώων


Αρχικά να είναι ξεκάθαρο πως αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος (θα αναφερθούμε παρακάτω) δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή της τροφής στα κατοικίδια. Αν ένα διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ζώου δεν είναι απαραίτητη πάντα η αλλαγή της τροφής. Πάντως υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ζώα αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και ίσως είναι αναγκαίο η διατροφή του ζώου να αλλάξει πάντα με γνώμονα την υγεία του. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η απώλεια τριχώματος. Δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο. 

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι τα συστατικά των τροφών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή διατήρηση της σωματικής κατάστασης του ζώου. Τροφές οι οποίες δεν έχουν τα απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση του τριχώματος προκαλούν σημαντικά προβλήματα τα οποία, μία διαφορετική και ιδανικότερη τροφή, θα λύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας άλλος λόγος που ίσως αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να αλλάξουμε τροφή είναι η αδυναμία που δείχνει ένα ζώο.

Τροφές με υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών μπορούν να τονώσουν τον οργανισμό και να τον βοηθήσουν να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Γενικά οι recovery τροφές ενδυναμώνουν τον οργανισμό μετά από περίοδο καταπόνησης. Μία ακόμα περίπτωση όπου ο τετράποδος φίλος σας θα χρειαστεί αλλαγή τροφής είναι η ηλικία του. Όσο μεγαλώνει ένα ζώο, αλλάζουν οι ανάγκες του.

Οι τροφές που αφορούν μεγάλους σε ηλικία σκύλους, είναι συνήθως εμπλουτισμένες με αρκετές ινώδεις ουσίες και χαμηλές σε λιπαρά. Γενικά ανά πάσα στιγμή πρέπει να γνωρίζουμε τις διατροφικές ανάγκες του ζώου μας. Ο υποσιτισμός και ο υπερσιτισμός είναι συχνό πρόβλημα στη Κύπρο και κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί. Η αλλαγή της τροφής μπορεί να επιφέρει αρκετά θετικά στην υγεία του ζώου, πάντα όμως με προσοχή, συμβουλευόμενοι πάντα έναν ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.