Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Έμαθες τελικά τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σου;


Μιλούμε συνεχώς οι διατροφολόγοι ζώων γι αυτό, αλλά δυστυχώς κάποιοι το αγνοούν ή είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως!!!
Γράφει ο Αντώνης Γκόγκας
Γεωπόνος-Ζωοτέχνης Msc

Τα σκυλάκια- ειδικά τα μικρόσωμα- δεν πρέπει να τρώνε ό,τι και οι άνθρωποι. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι του κάνεις καλό όταν του δίνεις λιχουδιές για να σταματήσει να κλαψουρίζει, αλλά δεν είναι έτσι.
Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που ο τετράποδός σου φίλος τρώει τα πάντα στο σπίτι κι εσύ χασκογελάς που είναι "ωωω, τόσο ζημιάρης και πονηρούλης". Βασικά το σκυλί κινδυνεύει όταν καταβροχθίζει πράγματα που δεν πρέπει, το στομάχι του είναι πιο ευαίσθητο απ' ό,τι νομίζεις σε κάποιες τροφές. Όπως οι παρακάτω αθώες για σένα, βλαβερές για εκείνο:

Φρούτα

Σταφύλια/σταφίδες: Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο πως δρουν τοξικά στον οργανισμό των τετράποδων φίλων μας, αυξάνοντας την πιθανότητα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και δυσκολία κατά την ούρηση.
Λεμόνια: Αν τον δεις να μασουλάει λεμονάκι που το 'χει περάσει για μπαλίτσα, πάρ'του το άμεσα. Τα όξινα προκαλούν στομαχική διαταραχή στα ζωντανά και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, λόγω του κιτρικού οξέος. Δεν χρειάζεται να πιει λεμόνι, φτάνει και περισσεύει να φάει τη φλούδα για να γίνει η ζημιά.
Κεράσια: Επίσης τοξικά, του προκαλούν πεπτικά προβλήματα αφού ο σπόρος του κερασιού περιέχει ίχνη κυανίου. Και το κουκουτσάκι, επικίνδυνο επίσης.
Βερίκοκα: Ένα βερίκοκο μπορεί να αποβεί μοιραίο για το σκυλάκι σου όχι μόνο λόγω του κουκουτσιού, αλλά και εξαιτίας του κυανίου που εντοπίζεται στη σύστασή του και το οποίο εμποδίζει την παραγωγή ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την οξυγόνωση των κυττάρων του. Επίσης, μπορεί να του προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.
Ροδάκινα: Κυάνιο και κουκούτσι κι εδώ.
Δαμάσκηνα: Για ποιο λόγο να ταΐσεις δαμάσκηνο το σκύλο σου; Όχι, δεν θα τον βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, δεν έχετε τον ίδιο οργανισμό. Απεναντίας, αυξάνει την πιθανότητα απόφραξης του πεπτικού σωλήνα, ειδικά στα μικρόσωμα σκυλάκια.

Λαχανικά

Ωμή πατάτα: Γιατί περιέχει σολανίνη, η οποία υπονομεύει την όραση και την καρδιακή του λειτουργία. Αν το βλέπεις λοιπόν ν' αρπάζει πατάτες από το σακί, απομάκρυνε κάτι από τα δύο (το σακί ή το σκύλο).
Μανιτάρια: Οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη επιπλοκή στο ζωάκι σου.
Κρεμμύδια: Τρώει κρεμμύδια; Μερακλή τον βρίσκω. Έλα όμως που η κατάποσή του ανεβάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να πάθει αιμολυτική αναιμία.
Σκόρδο: Το σκόρδο κρίνεται ως επικίνδυνο μόνο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ε πόσα σκόρδα να φάει κι αυτό;
Σπαράγγια: Δύσοσμα ούρα και αέρια φέρνουν τα σπαράγγια. Μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτά.

Λοιπά

Ξυλιτόλη: Υπάρχει στο καλαμπόκι, στα μανιτάρια, στο μαρούλι, στις τσίκλες και στην οδοντόπαστα. Έστω μια μικρή ποσότητα αυτού του προκαλεί υπογλυκαιμία, ηπατική ανεπάρκεια, σπασμούς, μέχρι και θάνατο.
Αλκοόλ: Ε τώρα είναι δυνατόν; Η αιθανόλη είναι καταστροφική προφανώς για το κατοικίδιό σου. Πίνε χωρίς εκείνον.
Σοκολάτα/Καφές/ Τσάι: Η καφεΐνη οδηγεί σε υπερένταση, ταχυκαρδίες, τρέμουλο των μυών, μέχρι και εσωτερική αιμορραγία. Φρόντισε να μην έχει πρόσβαση στα κουτιά του καφέ και στις σοκολάτες σου, δεν έχει πλάκα να τα μασουλάει.
Γαλακτοκομικά: Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν εντοπίσεις πως ο σκύλος σου έχει διάρροια, αέρια ή κάνει εμετούς, ίσως φταίει το γάλα που του δίνεις κάθε πρωί.
Φιστίκια: Αν τρώει τα πάντα, μέχρι και φιστίκια, καλό είναι να του τα κόψεις. Έχει επιβεβαιωθεί πως τα σκυλιά που τρώνε ξηροκάρπια εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας και αταξία στις κινήσεις τους.
Αλάτι/ Πιπέρι: Υπερβολική δίψα, αύξηση της θερμοκρασίας, διάρροια, τρέμουλο, σταμάτα να του δίνεις πατατάκια.
Ζάχαρη: Η ζημιά είναι ανάλογη μ' εκείνη που προκαλεί η (πολλή) ζάχαρη στους ανθρώπους: Κόπωση, νευρικότητα, παχυσαρκία, σάπισμα δοντιών, ακόμα και διαβήτη μπορούν να εμφανίσουν τα καημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.