Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Ξαναζωντανεύει εικονικά ο Ναός του Τιμίου Σταυρού Τόχνης.

Άλλο ένα έργο τρισδιάστατης εικονικής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της ομώνυμης πρωτοβουλίας της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του Youth Makerspace Larnaka ώστε να μπορέσει το κοινό να έρθει πιο κοντά στην ιστορία της Λάρνακας, μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, όπου η τεχνολογία και η καινοτομία συνδυάζονται με την ιστορική έρευνα και την πλούσια ιστορία της Περιφέρειας. Τα πρώτα έργα αφορούσαν το αρχαίο Λιμάνι του Κιτίου και τον Νεολιθικό Οικισμό Καλαβασού-Τέντας, ενώ το νέο μνημείο που αναστηλώθηκε εικονικά είναι ο ναός του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη που έγινε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος.
Στο υπό αναφορά βίντεο απεικονίζεται η αποτύπωση του ναού κατά τον 12ο-14ο  αιώνα. Πρόκειται για ναό γοτθικού ρυθμού ο οποίος συνδέεται με το πέρασμα της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πυρήνα του χωριού Τόχνης.

Το εκκλησιαστικό συγκρότημα αποτελεί σύμπλεγμα δύο οικοδομημάτων, τον νότιο βυζαντινό ναό και τον βόρειο ναό που αποτελεί σημαντικό ιστορικό κτίριο του 14ου αιώνα. Σημειώνεται ότι  η τρισδιάστατη γραφική, ερμηνευτική αποκατάσταση του δίδυμου των ναών του Τιμίου Σταυρού Τόχνης είναι υποθετική στη βάση της κάτοψης μόνο για τη διαφανή ενδεικτική απόδοση του νότιου ναού. Το τελικό αποτέλεσμα του βόρειου ναού είναι αποτέλεσμα μελέτης συμπλήρωσης ελλειπόντων στοιχείων, βάσει επαρκών σωζομένων καταλοίπων, που αποτυπώθηκαν με ακρίβεια χιλιοστού. Η συμπλήρωση των ελλειπόντων τμημάτων έγινε με μετρητική ακρίβεια και το αποτέλεσμα συμπίπτει και επιβεβαιώνεται από τη γνωστή δημοσιευμένη μορφολογία του ναού που διασώθηκε στο σχέδιο του Camille Enlart του 1896, με υποθετική αναπαράσταση στοιχείων της νότιας πλευράς.  

Στο βίντεο παρουσιάζονται επίσης σημαντικές συλλογές και σπουδαία έργα του 16ου αιώνα, του μεγάλου αγιογράφου της εποχής Λούκα Τοχνίτη, όπως η ένθρονη βρεφοκρατούσα  Παναγία και ο Επιτάφιος, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος καθώς και ο σπάνιος Αμφιπρόσωπος Σταυρός. Από την ίδια περίοδο, παρουσιάζεται το ευαγγέλιο που αποτελεί το αρχαιότερο παλαίτυπο που σώζεται και το οποίο τώρα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις της επιστημονικής ομάδας της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και άλλων συνεργατών. Υποστηρικτές του έργου ήταν το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=ebUyJOGBsHM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.