Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Οι Κυπραίοι και η πλαστική σακούλα!!!



 "Το μόνο  που χρειάζεται είναι παιδεία και μάθηση, παιδεία και εκπαίδευση".

Από την 1η Ιουλίου όπως είναι πλέον γνωστό και ακολουθώντας πιστά την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η Κύπρος έχει θεσπίσει νόμο που υποχρεώνει την αγορά της Πλαστικής Σακούλας, με απώτερο στόχο την μείωση της χρήσης της, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της περιβαντολογικής συνείδησης. Η χρέωση της πλαστικής σακούλας κυμαίνεται από 0,05 c  έως -σε ιδιαίτερες περιπτώσεις 0,40 c



Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο στην Κύπρο σημειώθηκαν, απείρου κάλους σκηνές, στους πάγκους των ταμείων των υπεραγορών, κυρίως δεικνύοντας ότι το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, για κάτι το οποίο πράγματι δεν μας καίγεται καρφί και υποκρινόμεθα όταν κατεβάζουμε τα παιδιά και μας στην παραλία κατά τάξεις και μαζεύουν τα σκουπίδια μας, αλλά πρωτίστως η προστασία της τσέπης μας. Διότι αλήθεια τι αξία μπορεί να έχει η αγορά μιας πλαστικής σακούλας των 0,05 c   όταν ακόμα και όταν το βρούμε στη μέση του δρόμου, δεν σκύβουμε να το πάρουμε ή το σκουντάμε με το πόδι μας, ένδειξη μέγιστης καταφρόνησης προφανώς στο χρήμα. 

Τώρα πως γίνεται μέχρι και τις 31 Μαΐου 2018 να μην έχουμε περιβαντολογική συνείδηση και αμέσως την επομένη να έχουμε μεταλλαχτεί;  είναι ένα περίεργο μυστήριο!!! 

Και κάποια στιγμή θα πρέπει τα ΜΜΕ του νησιού να πάψουν να θριαμβολογούν και να θέσουν ερωτήματα εκ νέου αλλά και να αναλύσουν τις συμπεριφορές.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ουσιαστικά η χρέωση των πλαστικών σακουλιών αποφασίστηκε καθ΄ ότι έχει λεχθεί και έχει καταγραφεί ότι: Οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον γιατί διαλύονται εύκολα σε μικρά κομμάτια και καταλήγουν στη θάλασσα (θα θυμάστε και την ιστορία της μεγάλης φάλαινας που βρέθηκε με τόνους πλαστικών σακουλιών στο στομάχι της) και γενικώς επηρεάζουν όλη την λειτουργία της φύσης αφού για να καταστραφούν απαιτούνται … αιώνες! 
Με απλά μαθηματικά σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος εάν χρησιμοποιεί μία πλαστική σακούλα ημερησίως καταναλώνει, πετά, 365 σακούλες τον χρόνο. Απίστευτο ρεκόρ. Θα πρέπει λοιπόν να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με… κόστος!

Και ενώ θα περίμενε κανείς να ενισχύσουμε την παιδεία μας, να αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς σχετικά με το περιβάλλον, αυτό που έχουμε αποφασίσει ως κοινωνία και χώρα είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις τσέπες των εταιρειών. 

Και ένα μεγάλο ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί φυσικά είναι γιατί δεν αποφασίστηκε η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και η αντικατάστασή της από χάρτινη; Ξεχαστήκαμε όμως διότι υπάρχει επαρκές απόθεμα στις αποθήκες των μεγάλων εταιρειών οι οποίες ενώ μειώθηκε η αγορά τους συνεχίζουν να παράγουν πλαστικές σακούλες.

Όπως έγραψα και προηγουμένως, έχουν σημειωθεί σκηνές απείρου κάλους στις υπεραγορές κυρίως των τροφίμων. Σκηνές που δείχνουν την μικρότητά μας ως λαού και κοινωνίας. Γυναίκες και άνδρες ακόμα και μικρά παιδιά, να τοποθετούν ακόμα και… λουκάνικα στις προσωπικές τους τσάντες ή να τα μεταφέρουν με τα χέρια στο αυτοκίνητό τους. 
Φυσικά πάντα υπάρχει μία επαρκής δικαιολογία για όλους μας, διότι βρε αδελφέ, ξεχάσαμε την εναλλακτική τσάντα στο σπίτι ή την οικολογική στο αμάξι. 

Με αυτά όμως και με άλλα, κανενός δεν πέρασε από το μυαλό (φυσικά και πέρασε) ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των σακουλιών που αγοράζουμε για τα σκουπίδια (δεν είναι αυτές πλαστικές), για τα απορρίμματα των μικρών μας ζώων, για τα φαγητά μας που τοποθετούμε στο ψυγείο κτλ.(δεν είναι πλαστικές και αυτές;)
Διότι ας μην γελιόμαστε, την εποχή της δωρεάν πλαστικής σακούλας, πολλές από αυτές, μην πούμε όλες, κατέληγαν ως σακούλες απορριμμάτων στους σκουπιδοτενεκέδες. Τώρα απλώς πληρώνουμε και αυτές τις σακούλες αλλά και τις σακούλες για την μεταφορά των προϊόντων. Ποιανού η τσέπη επιβαρύνεται και ποιανού η τσέπη μεγαλώνει εύκολα το καταλαβαίνετε!!!

Με όλα τα παραπάνω δεν εννοώ ότι το μέτρο δεν είναι σωστό, αλλά όταν κάτι είναι σωστό πρέπει και να φαίνεται σωστό. Και στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν αναγνωρίζεται. Ο Κυπραίος στέκεται με καχυποψία απέναντι στην απόφαση αυτή. Οι υποκριτές την χειροκροτούν και όταν φτάσουν σπίτι τους βρίζουν! 

Το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι ενεργοποίηση μιας πολιτικής που θα ξεκινούσε σταδιακά με τη δημιουργία  περιβαντολογικής συνείδησης από πολύ μικρή ηλικία. Τα αποτελέσματα θα τα βλέπαμε σε 2-3 γενιές αλλά θα τα βλέπαμε. 

Μην πιστέψετε ότι είναι πολλά τα χρόνια. Αν μια πλαστική σακούλα κάνει 500 χρόνια να διαλυθεί, σκεφτείτε τα 30 χρόνια που θα πρέπει να δούμε ενεργά τα αποτελέσματα μιας σωστής πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος. 
Είναι ελάχιστα μπροστά στην….αιωνιότητα. Και εάν έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα θα προτιμούσα την πλήρη κατάργησή της. Γνωρίζετε φυσικά ότι από τον νόμο εξαιρούνται π.χ. οι φρουταρίες που θα πρέπει να δίνουν την λευκή διαφανή σακούλα δωρεών. Εκείνες δεν είναι πλαστικές σακούλες; Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον;

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι δεν προέχει μόνο να απαγορεύουμε κάτι αλλά να βρίσκουμε την λύση πριν ακόμα το απαγορεύουμε. Γιατί έτσι θα ενισχύσουμε κάτι άλλο καταστροφικότερο για εμάς.

Φυσικά και θα πρέπει να ανησυχούμε για τα σκουπίδια στις θάλασσες και τις ακτές, αλλά πρώτα θα πρέπει να εκπαιδευτούμε να μην πετάμε σακούλες στις θάλασσες και τις ακτές.

Φυσικά και θα πρέπει να μετριάσουμε τη χρήση πλαστικών πιάτων και ποτηριών στα ωραία τραπέζια που διοργανώνουμε στα πάρκα και τα δάση, αλλά πρέπει να μάθουμε να μην τα πετάμε μέσα σε αυτά. Αυξάνουμε τις πιθανότητες πυρκαγιάς.

Τέλος αφού το μέτρο με βάση τους φωστήρες τόσο της Ευρώπης όσο και της Κύπρου είναι σωστό, γιατί δεν υπάρχει μέριμνα για την χάρτινη σακούλα ως αντικαταστάτρια της πλαστικής; Γιατί δεν υπάρχει μία διάταξη που να υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να χορηγούν χάρτινη σακούλα για την μεταφορά των προϊόντων του πελάτη τους, που χρόνια συνδιαλέγεται μαζί τους.;Υπάρχει μονόπλευρη ευθύνη;

 
Γνωρίζω ότι οι Ευρωλάγνοι πολίτες θα αναφέρουν ως παραδείγματα την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες που είτε απαγόρευσαν πλήρως την χρήση της πλαστικής σακούλας, είτε αποφάσισαν την υπέρογκη κοστολόγησή της. 
Όμως δεν κατόρθωσαν να είναι καθαρές χώρες ούτε να έχουν καθαρές πόλεις. 
Ενδεικτικά θα σας πω ότι το Παρίσι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο βρώμικες πόλεις του κόσμου.

Γι΄ αυτό σας λέω όταν κάτι μηδενίζεται, κάτι άλλο αυξάνεται!!!

Στρατούλα Τραμουντάνη- Γκόγκα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.