Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την παράσταση"ΠΝΕΥΜΑ" της Μάργκαρετ Έτσον σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη, 2019

20ΧΡΟΝΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» γιορτάζει σήμερα,7 Φεβρουαρίου 2022, είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας, από την επίσημη ίδρυσή του, στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας. Όταν πριν από είκοσι χρόνια μαζευτήκαμε μια παρέα αγνώστων, ως επί το πλείστον, ανθρώπων μεταξύ μας για να μιλήσουμε σχετικά με την ίδρυση ενός νέου ανεξάρτητου θεατρικού σχήματος, κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή του.

Αναλογιζόμενοι την πορεία του Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», που έφτασε σήμερα να έχει στο ενεργητικό του 67 θεατρικές παραγωγές, σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και που μας πρόσφερε αξέχαστες συνεργασίες με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές, τεχνικούς και άλλους συντελεστές. Κυρίως, όμως, μας χάρισε πολύτιμες εμπειρίες εν τρυφής με σύγχρονα σπουδαία θεατρικά έργα και συγγραφείς που μας συγκλόνισαν, μας καθήλωσαν, μας ξύπνησαν συναισθήματα και σκέψεις, μας οδήγησαν στην κάθαρση, στη θυμηδία, στην απόλαυση και εν τέλει στην ψυχαγωγία.

Ταυτόχρονα με την ίδρυσή του, το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» λειτούργησε θεατρικά εργαστήρια στην αρχή για παιδιά και στη συνέχεια για ενήλικες. Τα εργαστήρια αυτά έγιναν μελίσσια που στήριξαν και διαπαιδαγώγησαν παιδιά όλων των ηλικιών που ήθελαν να βρουν και να αναπτύξουν τη δική τους φωνή μέσα από το θέατρο και την καλλιτεχνική έκφραση, μα και ενήλικες που διψούσαν για θεατρική γνώση και παιδεία.

Με απέραντο σεβασμό στην τέχνη που υπηρετεί, στους καλλιτέχνες που την δημιουργούν και στους θεατές που την ακολουθούν, το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» κατάφερε να αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα Θέατρα της Κύπρου. Η επιτυχημένη πορεία του στηρίχθηκε στον μόχθο, το μεράκι και την αγάπη για το θέατρο σωρείας ηθοποιών, σκηνοθετών και άλλων συντελεστών που πέρασαν το κατώφλι του, αφήνοντας το δικό τους καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Αναλογιζόμενοι αυτή την πορεία οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους στήριξαν το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στη γέννηση του. Ανάμεσα στους πρώτους, ο αείμνηστος ηθοποιός Θάνος Πεττεμερίδης και ο σκηνοθέτης, δάσκαλος του θεάτρου, Νίκος Χαραλάμπους. Οφείλουμε σε αυτούς ευγνωμοσύνη που εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση του Θεάτρου κι επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί μας στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Ακολούθησαν στη συνέχεια πολλοί άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί μας σε αξέχαστες παραστάσεις του σύγχρονου ευρωπαϊκού, αμερικάνικου, ελληνικού και κυπριακού θεατρικού δραματολογίου αλλά και σε κάποια κλασικά αριστουργήματα.

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» χάραξε τη μέχρι σήμερα πορεία του χάρη στην οικονομική στήριξη του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, διαφόρων άλλων οργανισμών, αλλά και χάρη στη στήριξη των θεατών που επανέρχονται για να ταξιδέψουν μαζί μας στον όμορφο κόσμο του θεάτρου. Σας ευχαριστούμε εκ βαθέων.

Στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια για την καλλιτεχνική παραγωγή, το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» συνεχίζει με επιμονή να δημιουργεί και να βάζει το δικό του λιθαράκι στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας. Ευχή μας, οι νεότερες γενιές θεατών και δημιουργών να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν αυτή την πορεία αλλά και να εμπνέονται, οδηγώντας τον τόπο μας κάθε μέρα ένα βήμα παρακάτω.

Δ. Σ. & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.