Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση Αμφορέων στο «ΕΛΠΙΔΑ» συνοδεία γαστρονομικών δημιουργίων με Λεοντόψαρα.



Φωτογραφίες: Ντίνα Χάλλα

(Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η χρήση φωτογραφιών χωρίς την άδεια του apopsi-la και των συνεργατών του)

Συνεχίζονται οι βιώσιμες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Λάρνακας, με μια διπλής φύσεως εκδήλωση που περιελάμβανε την τοποθέτηση αμφορέων στο ποντισθέν σκάφος «ΕΛΠΙΔΑ» καθώς και την παρουσίαση γαστρονομικών επιλογών με λεοντόψαρα. Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν στενά η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, η Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή  Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας καθώς και καταδυτικές σχολές της περιοχής.  

Η δράση αφορά την τοποθέτηση 200 αμφορέων στο «ΕΛΠΙΔΑ» που είχε ποντιστεί το 2019 σε βάθος 29 μέτρων. Έκτοτε ακολούθησε η πόντιση του σκάφους LEF1 το 2020 ενώ πέρυσι ποντίστηκαν αμφορείς κοντά σε ένα  φυσικό ύφαλο δίπλα από το εν λόγω πλοίο. Επίσης, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η οριοθέτηση της περιοχής από το ΤΑΘΕ, που θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευσή της και η τοποθέτηση σημείων πρόσδεσης σκαφών. Εντός του επόμενου έτους προγραμματίζονται νέες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα, η πόντιση του σκάφους «Lambousa II» καθώς και η τοποθέτηση κατασκευών τεχνητών υφάλων.

Σε μια εποχή όπου η υπεραλίευση και οι απειλές απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον, η τοποθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών κατασκευών ενισχύει τα καταφύγια για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει την έλλειψη κατάλληλων υποστρωμάτων στον αμμώδη βυθό της Λάρνακας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φυσικά καταφύγια οργανισμών. Αυτή η δράση συμβάλλει επίσης στον εμπλουτισμό του καταδυτικού τουρισμού, μια διαχρονική επιδίωξη της ΕΤΑΠ Λάρνακας.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αμφορείς που τοποθετήθηκαν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, αφού δεν περιέχουν υαλώματα, χρώματα ή τοξικά υλικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή. Αυτή η προσπάθεια ήταν δυνατή χάρη στη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού καθώς και των καταδυτικών σχολών Viking Divers, Zenobia Divers, Undersea World Scuba Diving και του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας Ιππόκαμπος.

 


Παράλληλα, παρουσιάστηκαν υπέροχες γαστρονομικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες με λεοντόψαρα, οι οποίες ετοιμάστηκαν από την Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή  Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας ενώ διανεμήθηκε βιβλιαράκι πρωτότυπων συνταγών που ετοίμασε ο Κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων της εν λόγω Σχολής.  Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την εισβολή του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου και να προτείνει λύσεις που θα μετατρέψουν αυτή την πρόκληση σε ευκαιρία με γαστρονομικές επιλογές.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, κ. Ντίνος Λευκαρίτης, επισήμανε ότι αυτή η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της προστατευμένης θαλάσσιας περιοχής της Λάρνακας, μέσω της οποίας υποβοηθείται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας του υφάλου, η ενίσχυση του καταδυτικού ενδιαφέροντος και ο εμπλουτισμός των γαστρονομικών επιλογών τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης και των ξενοδοχείων όσο και γενικότερα.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσιών Ερευνών κα. Μαρίνα Αργυρού ανέφερε ότι το λεοντόψαρο είναι είδος εισβλητικό το οποίο έχει ξαπλωθεί στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και δυστυχώς φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Παρά τα δηλητηριώδη αγκάθια που διαθέτει (τα οποία θα πρέπει να αφαιρούνται με προσοχή), είναι είδος το οποίο είναι ιδιαίτερα εύγεστο και η αλιεία/αγορά/κατανάλωση του μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του πληθυσμού του. Η κα Αργυρού ανάφερε επίσης ότι, το σκάφος και οι νέες κατασκευές τεχνητών υφάλων που αναμένεται να ποντιστούν σύντομα  θα δημιουργήσουν διασυνδεσιμότητα των κατασκευών και θα εμπλουτίσουν τους χώρους που αποτελούν σημεία συνάθροισης, αναπαραγωγής και ανάπτυξης ψαριών και άλλων θαλάσσιων  οργανισμών.


O Επιθεωρητής του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Τσιάρλιστος τόνισε ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί αυτό το νέο προϊόν στον τόπο μας στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τους αλιείς μέσω των οποίων θα διατεθεί στην τοπική αγορά και κατ’ επέκταση και στους καταναλωτές που θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στο τραπέζι τους ένα προϊόν με πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό.


Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας κ. Σταύρος Σταύρου, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης κ. Νεόφυτος Φακοντής, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου κ. Νίκος Νικολάου, ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων κ. Γιώργος Μηνά και ο Σεφ Γιώργος Κυπριανού, Βοηθός Διευθυντής και Συντονιστής Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.