Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Νέο έτος, νέο κουτάβι; Γράφει η Δρ. Χριστίνα Κυριάκου, MRCVS-Veterinary Surgeon


Aν πρόσφατα προσθέσετε ένα νέο μέλος τετράποδων στο σπίτι σας, το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί για εσάς!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να δώσετε στο κουτάβι σας το σωστό ξεκίνημα για μια μακροχρόνια και χαρούμενη ζωή μαζί σας, είναι να το τρώει ένα υγιεινό και θρεπτικό φαγητό. Με τόσες πολλές επιλογές (υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες επιλογές στην αγορά), ίσως αισθάνεστε μπερδεμένοι ή απλά να μην είστε σίγουροι για την καλύτερη επιλογή για το κατοικίδιο ζώο σας. Ακόμη, εάν έχετε πολλά σκυλιά, ίσως να αναρωτιέστε αν η απάντηση είναι τόσο απλή και πιστεύετε ότι η διατροφή είναι ίδια  για όλων των ειδών τροφίμων (δεν είναι)

Τα σπουδαία νέα είναι ότι με την εκτεταμένη επιστημονική έρευνα και τη σύγχρονη τεχνολογία, επιτύχαμε μεγαλύτερη κατανόηση των ειδικών αναγκών των αναπτυσσόμενων σκύλων. Γνωρίζουμε πλέον περισσότερο από ποτέ ότι: η σωστά ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την κατάλληλη ανάπτυξη τόσο του νου όσο και του σώματος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει "ενιαία προσέγγιση για τη διατροφή", δεδομένου ότι οι ανάγκες  μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες φυλές, τα γνωρίσματα και τα στάδια της ζωής, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να ακολουθηθούν για να φτάσετε, εσείς και το κουτάβι σας, στο σωστό δρόμο ώστε να περάσετε πολλά χρόνια μαζί.

Διατροφή για υγιή, χαρούμενα κουτάβια

1Η διατροφή σε ένα κουτάβι έναντι ενός  ενήλικα σκύλου: Τα κουτάβια ωριμάζουν γρήγορα και έχουν δύο φορές τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Οι μύες, οι αρθρώσεις, τα οστά, τα εσωτερικά όργανα και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μόνο μερικά από τα κύρια συστατικά που αναπτύσσονται στο πρώτο έως δύο χρόνια ζωής τους. Ως εκ τούτου, απαιτούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά / υψηλής ενέργειας, 30% πρωτεΐνη με αυξημένα επίπεδα πολλών βασικών βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αμινοξέων. Μια πλήρης και ισορροπημένη τροφή για κουτάβια θα περιέχει συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες προσαρμοσμένες για να καλύψουν αυτές τις κρίσιμες ανάγκες. Το κουτάβι σας πρέπει να τροφοδοτείται τρεις φορές την ημέρα έως ότου φτάσει σε ηλικία 6 μηνών. Στη συνέχεια, μπορείτε να μειώσετε τα γεύματα σε δύο φορές την ημέρα.

Σημείωση: Οι μεγάλες φυλές κουταβιών έχουν ξεχωριστές ανάγκες: Οι ιδιοκτήτες μεγάλων φυλών πρέπει να προσέξουν περισσότερο όταν επιλέγουν τροφή επειδή μπορεί να προκύψουν ορθοπεδικές ασθένειες εάν δεν εφαρμοστεί κατάλληλη διατροφή. Τα μεγάλα σκυλιά που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα μπορούν να υποφέρουν από δυσπλασία ισχίου, προβλήματα γονάτων ή άλλες παρόμοιες ανησυχίες. Είναι σημαντική ανάγκη να τροφοδοτείται ένας τύπος κουταβιού μεγάλης φυλής, ο οποίος θα πρέπει να περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και μειωμένη θερμιδική πυκνότητα από τα τρόφιμα που προορίζονται για σκύλους μικρής έως μεσαίας φυλής.

2)      Τροφή για κουτάβια υψηλής ποιότητας: Επιλέξτε τρόφιμα που βασίζονται σε συστατικά υψηλής ποιότητας, υποστηριζόμενα από αποδεδειγμένη έρευνα, που ανταποκρίνεται ή υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του κτηνίατρου ή του εκπαιδευτή.

3)      Κονσέρβα ή ξηρό φαγητό και ποσότητα τροφής: Η ξηρή τροφή θεωρείται γενικά η καλύτερη επιλογή επειδή περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη κρέατος, είναι πιο αποτελεσματική, αφομοιώνεται εύκολα και το καλύτερο; διατηρεί τα δόντια καθαρά. Όσον αφορά την ποσότητα της τροφής, συνιστάται γενικά να ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας με βάση την ηλικία και βάρους του σκύλου σας. Μην υπερβαίνετε τις προτεινόμενες ποσότητες.

4)      Για πόσο καιρό να ταΐζετε φαγητό για κουτάβια: Γενικά, τα σκυλιά θεωρούνται κουτάβια μέχρι να φτάσουν το αναμενόμενο μέγεθος  της ενηλικίωσης τους. Τα περισσότερα σκυλιά είναι περίπου ένα έτος και το 80% του αναμενόμενου μεγέθους τους όταν η μετάβαση γίνεται από κουτάβι σε τροφή για ενήλικες. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι πότε να κάνετε την αλλαγή.

5)      Πώς αλλάζουμε τροφή: Ευτυχώς τα σκυλιά, γενικά, δεν θεωρούνται πολύ επιλεκτικοί όσο αφορά την τροφή τους. Η μετάβαση από ένα παλιό φαγητό σε ένα νέο φαγητό πρέπει να είναι μια αρκετά απλή εμπειρία, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά για να αποφευχθεί η πεπτική αναστάτωση. Αναμείξτε μικρές ποσότητες του νέου φαγητού με το παλιό φαγητό, αυξάνοντας σταδιακά το νέο και μειώνοντας το παλιό για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η υπερφόρτωση τροφής στο κατοικίδιο σας. Όπως και η κρίση της ανθρώπινης παχυσαρκία. Ο Σύνδεσμος για την πρόληψη της παχυσαρκίας των ζώων υπολογίζει ότι το 54% των σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Είναι εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό σας ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης να μην φτάσει ο σκύλος σας την παχυσαρκία. Ακόμη και λίγα επιπλέον κιλά μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας και σε μικρότερη διάρκεια ζωής. Ακολουθήστε τις προτεινόμενες οδηγίες για τη σίτιση, ακόμη και για τις λιχουδιές, και παρέχετε άφθονη άσκηση για να κρατάτε το κατοικίδιο ζώο (και ενδεχομένως και εσάς) σε υγιές επίπεδο βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.