Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Μυριάνθη Παναγιώτου: "Σε Κλίμακα Ελάσσονα".


Μια συλλογή ποιημάτων Χαϊκού, "έπεσε" πρόσφατα στα χέρια μου και τιτλοφορείται: "Σε Κλίμακα Ελάσσονα". Ανήκει στην ποιήτρια Μυριάνθη Παναγιώτου, μια κύπρια ποιήτρια που ασχολήθηκε επί σειρά ετών με τα χαϊκού και από ότι φαίνεται... οι Ιάπωνες θα πρέπει να ζηλεύουν το αποτέλεσμά της.

Το χαϊκού είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και προέρχεται από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα.  Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι παγκόσμια κληρονομιά, όπως και η μυθολογία μας είναι παγκόσμια κληρονομιά. Και η Μυριάνθη, κληροδοτεί σε όλους μας!!!

Στρατούλα Τραμουντάνη

      



Η Μυριάνθη Παναγιώτου, γεννήθηκε στην Πάφο το 1941. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στην Ελλάδα και Αγγλία και είναι κάτοχος τίτλου Msc στην Κοινωνική Πολιτική και το Σχεδιασμό. Εργάστηκε μέχρι το 1996 στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και αφυπηρέτησε από τη θέση της Πρώτης Λειτουργού Ευημερίας.
Ασχολείται με την ποίηση από τα νεανικά της χρόνια δημοσιεύοντας  ποιήματά της σε περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής. Αργότερα ασχολήθηκε και με την παιδική- νεανική λογοτεχνία καθώς και με την ιδιωματική γραφή.
Τιμήθηκε με βραβεία από τον Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και με πανελλήνιο βραβείο. Έχει εκδώσει 23 έργα, τα 13 για παιδιά και νέους.
Ποιήματα της περιλαμβάνονται σε ανθολογίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες ( Αγγλική, Ιταλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ρουμανική ).
Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Πάφου της οποίας επί σειράν ετών διετέλεσε Πρόεδρος. Είναι μέλος του Κυπριακού ΠΕΝ, του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού- Νεανικού Βιβλίου καθώς και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου.



Από την  ποιητική συλλογή της με εκατό χαϊκού,  "Σε Κλίμακα Ελάσσονα".

Ένα λουλούδι 
Χάραξε το σκοτάδι
Γλιστράει το φως.

Έλα μαζί μου
Το δρόμο δεν τον ξέρω
Μόνο σημάδια.

Χειμώνας τώρα
Και κλέισαμε τις πόρτες
Τρέχει η ζωή.

Το μικρό παιδί
Στις πλάτες του σηκώνει
τον μέγα κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.