Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Οι 300 της... Κιθαριστικής!



Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

Φωτογραφία: Σώτος Κωνσταντίνου

Το Κηποθέατρο Λεμεσού, πλημμύρησε! Πλημμύρησε κιθάρες και μουσικές. Πλημμύρησε κόσμο και χειροκτροτήματα στη μουσική παράσταση της Κιθαριστικής Ορχήστρας Κύπρου, που δόθηκε στις 4 Ιουλίου, με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση και την Κατερίνα Παράσχου, υπό τη διεύθυνση και ενορχήστωση του Μαέστρου Αντώνη Μυτακίδη και σολίστες τον Στέλιο Γκολγκάρη, τον Γιώργο Γκολγκάρη και το Cyprus Guitar Trio.


300 κιθάρες επί σκηνής και... ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος , ο Γιάννης Σπανός , ο Θάνος Μικρούτσικος, «παρήλασαν» κάτω από το φεγγάρι του Ιούλη, ταξιδεύντάς μας στο μεγαλείο των ελλήνων δημιουργών!


Όποια κοσμητικά επίθετα και εάν επιστρατευτούν για να περιγράψουν τη συναυλία, ωχριούν! Και ο λόγος είναι απλός. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα, να συγκεντρώσεις τριακόσιους ανθρώπους, δάσκαλους μουσικής, καθηγητές, σπουδαστές ωδείων, μαθητές μουσικών σχολείων, φοιτητές, να τους ομαδοποιήσεις, να τους συντονίσεις ώστε να έχεις το αποτέλεσμα που φέρνει τη μουσική: ένα βήμα μπροστά και τον άνθρωπο στη θέωση!


Αυτό το «μουσικό θαύμα», αποτέλεσαι και αποτελεί  μια παγκόσμια πρωτοτυπία, με εμπνευστή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Αντώνη Κοϊζά. Ένα ενχείρημα που η καταγραφή του, όχι απλά αγγίζει αλλά ξεπερνά και το το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες στην κατηγορία του.


Ο προβληματισμός μου έντονος και εύλογος: Γιατί μια τέτοια παράσταση να μην συμπεριληφθεί στο Φεστιβάλ Λάρνακας 2023; Να δοθεί η ανάλογη δημοσιότητα σε μια εκδήλωση όπου θα καλούντας και τα μέλη της επιτροπής των Ρεκόρς, θα γινόταν κινηματογράφιση με ντρόουνς και άλλα μέσα και θα έπερνε απίστευτες διαστάσεις.


Η πόλη της Λάρνακας θα τύχαινε παγκόσμιας τουριστικής, πολιτιστικής και άλλης προβολής και θα γινοταν, έστω και για μία ημέρα, το επίκεντρο του κόσμου!

 




Δεν θα πρέπει να στεκόμαστε, ιδιαίτερα θετικά, σε παρόμοιες εκδηλώσεις που μπορεί να αναδείξουν τη Λάρνακα και την Κύπρο ευρύτερα; Σε εκδηλώσεις  πολιτιστικής γέννεσης και αναγέννεσης;

Θέλω να πιστεύω πως οι πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας και ο ίδιος ο Δήμαρχος της, ο οποίος στηρίζει και παλεύει για την προβολή του τόπου, θα εντάξει σύντομα μια συναυλία σε κάποιες από τις εκδηλώσεις του, θα τη στηρίξει και θα την προβάλει με όσα μέσα διαθέτει. Εύχομαι να μην έχει χαθεί η ευκαιρία! Η Λάρνακα, οι λαρνακείς το αξίζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.