Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Οι Ποιητές "ύμνησαν" την ποίηση! Ο Ε.Π.Ο.Κ. Αμμοχώστου δημιουργεί πολιτισμό!


Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ)

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ. ) της Επαρχίας Αμμοχώστου, πραγματοποίησε την 21η  Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σωτήρα, ποιητική εκδήλωση, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, με τη στήριξη του Δήμου Σωτήρα.



Σε μια κατάμεστη αίθουσα, τόσο από τους συμμετέχοντες ποιητές και ποιήτριες όσο και από φίλους της ποίησης, η ποίηση υμνήθηκε μέσα από σύγχρονους  ποιητές της Κύπρου αλλά και από τη σύσσωμη παρουσία Ποιητάρηδων και Λαϊκών ποιητών και ποιητριών του Συλλόγου Λαϊκών Ποιητών της Επαρχίας Αμμοχώστου.


Μουσικά ακούσματα, μελοποιημένα ποιήματα εξαίρετων ποιητών όπως το «Αρκόντισσα Βυζαντινή» σε μουσική Αργυρώς Ρούσου και στίχους Κατερίνας Κωνσταντίνου Μάντζιου, «Ήμουν πουλλίν πετάμενον» παραδοσιακό της περιοχής Κοκκινοχωρίων σε διασκευή στίχων και μουσικής Μιχάλη Χατζημιχαήλ , (να σημειώσουμε ότι ακούστηκε στη μνήμη της Κυριακούς Πελαγίας) «Τριανταφυλλένη» σε στίχους Δημήτρη Λιπέρτη και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Κωφού και τον Βασίλη Ευσταθίου στο πιάνο, «έντυσαν» την εκδήλωση.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στα θύματα του ατυχήματος των Τεμπών στην Ελλάδα και με την ανάγνωση χαιρετισμού του Προέδρου του Ε.Π.Ο.Κ. από το μέλος του Ε.Π.Ο.Κ. Αμμοχώστου κυρία Κέντια Μάρκου. Ακολούθησε μια μικρή αλλά εξαιρετική ιστορική αναδρομή στην ποίηση, από τον Όμηρο έως σήμερα, από τον Φιλόλογο κ. Μουστάκα Γεώργιο.



Οι ποιητές και ποιήτριες που μας ταξίδεψαν και πράγματι εντυπωσίασαν με τον πολύμορφο λόγο τους ήσαν οι παρακάτω:

·         Χαμπής Αχνιώτης

·         Βασίλης Βασιλακκάς

·         Εύα Γεωργίου

·         Μαρία Γεωργίου

·         Γεώργιος Γιώργαλλος

·         Δημήτριος Γκόγκας

·         Παντελής Κακολής

·         Ανδρέας Κατσαντώνης

·         Γεώργιος Κατσαντώνης

·         Ανδρόνικος Κατσαντώνης

·         Ελευθερία Κούβαρου

·         Θεογνωσία Κούβαρου

·         Κατερίνα Κωνσταντίνου Μάτσιου

·         Σύλβια Λουκά

·         Κοσμάς Οικονόμου

·         Αδελαΐδα Παπαγεωργίου

·         Γιούλα Πατσαλίδου

·         Γιάννος Περατικός

·         Σκεύη Περατικού

·         Κώστας Πούλακας

·         Κώστας Ράλλης

·         Πέτρος Ράφτης

·         Σώτος Σιημητράς

·         Στρατούλα Τραμουντάνη

·         Κώστας Τροκκούδης

·         Μιχάλης Τσαππαρίλας

·         Σωτηρούλλα Χατζηκωνσταντή Τζιαμπουρή

·         Ελένη Τυρίμου

·         Άνδρη Χατζηζαχαρία

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης και κατά την διάρκεια της μικρής δεξίωσης που ακολούθησε , δόθηκε στους ποιητές και ποιήτριες τιμητικά διπλώματα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και βασικούς συντελεστές της εξαιρετικά πετυχημένης εκδήλωσης ποιήτριες :Κατερίνας Κωνσταντίντου Μάτσιου και Ελένης Τυρίμου, που έδωσαν ψυχή και σώμα και έφεραν εις  πέρας τη σπουδαία αυτή εκδήλωση.





Όσο για την παρουσιάστρια της βραδιάς, μέλος του  Ε.Π.Ο.Κ., κυρία Ανδριανή Μάτσιου, την οποία αφήσαμε τελευταία, την συγχαίρουμε για την άψογη παρουσίαση, την ευγένεια, την υπομονή  και τον καθαρό-ανθρώπινο λόγο της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.