Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

"Με τον Θάνο, ανακάλυψα μια άλλη καθημερινότητα τώρα που ξαναπερνώ από τις Φοινικούδες".



Γράφει η Στρατούλα Τραμουντάνη

Φωτογραφίες: Αρχείο Θάνου Κιτρομιλίδη,

Εξώφυλλο: L. A Voice, Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023

Αντιλαμβάνεσαι πως λατρεύει τα χρώματα, τους Αγίους μας, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη θάλασσα! Πάνω σε αμέτρητους καμβάδες έχεις καταθέσει την ψυχή με τα πινέλα του. Κι αν είναι ΑΜΕΑ, όπως κι εγώ άλλωστε, όπως μυριάδες από εμάς, εντούτοις τίποτα δεν τον σταματά, δεν φοβάται! Αυτός είναι ο ζωγράφος  Θάνος Κιτρομιλίδης. Γέννημα της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να ζωγραφίζει από την ηλικία των πέντε ετών. Η ζωγραφική αποτέλεσε το θεραπευτικό του μέσο για τον αυτισμό.  Έργα του κοσμούν το Λονδίνο, το Βέλγιο και με πολύ υπερηφάνεια θα πω και το… σπίτι μου! Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με την κολύμβηση και την κωπηλασία  επιφέρουν  χρυσά μετάλλια στα Special Olympics και σε άλλες παγκόσμιες διοργανώσεις.


Πρόσφατα η εφημερίδα L. A Voice
, κόσμησε το εξώφυλλό της με την ζωγραφιά του Θάνου, όπου οι Φοινικούδες της Λάρνακας αποτυπώνονται σε μια άλλη διάσταση μέσα από τα δικά του μάτια. Μια μοναδική αίσθηση ενός δρόμου που διασχίζω καθημερινά για να έρθω στο σπίτι μου. Ποτέ δεν τον είδα έτσι. Ακούω τον θόρυβο των αυτοκινήτων, τους τουρίστες από όλα τα μέρη της γης, τη θάλασσα με τους άπειρους λουόμενους, αλλά πότε με αυτή την εικόνα της γαλήνης, της απλότητας, της απόλυτης ηρεμίας και των χρωμάτων. Ο Θάνος, είναι σαν να μου είπε: κοιτάξτε κυρία Στρατούλα, κοιτάξτε καλύτερα. Κι έτσι έκανα. Είδα με τα δικά του μάτια μέσα από αυτή τη ζωγραφιά. Κι ανακάλυψα μια άλλη καθημερινότητα τώρα που ξαναπερνώ από τις Φοινικούδες. Κι αν γράφω σήμερα γι αυτόν και το εξώφυλλο, δεν είναι γιατί γράφτηκαν πολλά. Είναι γιατί ο Θάνος ήταν, είναι και θα είναι πάντα μέσα μου. Να με κάνει καλύτερο άνθρωπο και να μου δείχνει κάποιες αξίες της ζωής που πολλές φορές βάζω στο περιθώριο. Θάνο μου, σε ευχαριστώ και σου αφιερώνω αυτές τις λίγες γραμμές γιατί εσύ δεν χρειάζεται να περιγραφείς με πολλά λόγια. Είσαι ο Θάνος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2017 @ Stratoula Tramountani- Gkogka
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τον ισχύοντα νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013), με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και η οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 στο ελληνικό δίκαιο: Απαγορεύεται δίχως άδειά της δημιουργού και κατόχου αυτού του ιστότοπου η όποιαδήποτε χρήση υλικού ολοκλήρου ή μέρος γραπτού λόγου ή εικόνας, δίχως γραπτή άδεια της δημιουργού αυτού του ιστότοπου.